Fondy: přichází stále víc peněz

Petr Fejtek | 20. 2. 2006
Fondy: přichází stále víc peněz
Týdenní čisté prodeje dosáhly téměř 1,4 miliardy korun. A bez dopingu. Zlatou mají zajištěnci, stříbro mixy, bronz akciové.

Peněžní trh to vzdal na 43. miliónu, dluhopisové dokonce již na 22 miliónech. Finalisty tedy už vlastně nikdo neohrožoval. Přesto není všem dnům konec ani pro zdánlivé outsidery. Peněžáky si jistě zaslouží řádně pustit žilou, protože v nich je možná až 50 miliard "dlouhých" peněz uložených zcela nevhodně.

Dluhopisové fondy jsou však jiná káva – jen u nás více podléhají módním vlnám, než je zdrávo. I to je však daň menší zkušenosti lidí, které mohl krvelačný podzim hodně vystrašit. Nyní, přestože na půlročním horizontu vykazují odpuzující nulu, jen za poslední týden si pomohly o 0,5 %. Zřejmě zabodoval i pan premiér, který si v Maroku popustil uzdu své fantazii a korunu předvedl nejen jako zlatý, ale přímo diamantový důl.

Ve čtvrtek nás tedy čeká napínavé zasedání bankovní rady a tip mění i analytici ČS: dávají 60% pravděpodobnost, že sazby půjdou zpět na 1,75 %.

Jistota na stupních vítězů

Že se zajištěné fondy u nás cítí jako doma a sbírají od domácího publika body i korunky, je pochopitelné (se slovem jistota u nás mohou soupeřit leda nemovitost). Jejich tempo tentokrát bere dech – ovšem zásluhy patří štafetě ČSOB, která sama nafinišovala bez tří 600 miliónů. Zabodovala přitom dvojice favoritů: jen ČSOB Asijského růstu 1 vypracoval náskok 313 miliónů a v zádech se čtvrtmiliardou ČSOB Světového růstu+ 8… to se to jede.

Ve spořitelně pokračují zajištěné 11 a 12 ve stabilním tempu 70 miliónů, ale od začátku nabídky si dohromady už si taky připisují celkem půl miliardy. A spolu s letošními více než 1,7 miliardy ČSOB ukazují zajištěné fondy svou formu favorita celé ligy.

A abych nezůstal dlužen vysvětlení čtvrtmiliardového výbuchu supernovy ČSOB Světový Click+ 21 z minulého týdne: šlo o fond, který měl sice upisovací období v průběhu ledna, ale byl nabízen pouze klientům privátního bankovnictví, s nimiž se dá snadno domluvit časování pokynu na poslední týden upisování.

Míšenci si pomohli o téměř půl miliardy

Ještě větší radost než z obliby zajištěných můžeme mít z vývoje přílivu do smíšených fondů. Pěkně se podělila naše bankovní trojka: každá rodina přidala kolem 150 miliónů. Mančafty jsou vyrovnané nejen mezi sebou, ale i jejich jednotliví tahouni. Tentokrát vynikl IKS Fénix smíšený (profil, názory, koupit) s 61 milióny, ale s ním se může rovnat KBC MF ČSOB Konzervativní Fond (profil, názory) s 55 milióny, jen mírně pozadu vidíme 50 miliónů ISČS Konzervativní Mix FF (profil, názory), ovšem s 41 milióny svého Vyváženého bratra (profil, názory) za zády.

Na metě 40 miliónů je už tlačenice: IKS Balancovaný (profil, názory, koupit), IKS Global Konzervativní (profil, názory, koupit), ČSOB Středoevropský (profil, názory). 28 miliónů přidává KBC MF ČSOB Dynamický Fond (profil, názory), potlesk patří i našemu největšímu mixu, 4,5miliardovému ČSOB Bohatství (profil, názory), který již láme trend odlivů a připsal si 22 milióny. Málokdo si uvědomuje, že jde vlastně o jednoho z mála "pozůstalých" z kuponovky a s více než 15 % ročního výnosu nese svůj křestní list se ctí.

Plynule do akcií

Z mixů do akciových je jen krůček. Na příliv kolem 150 miliónů do akciových fondů jsme si již zvykli, na to, že naše burza už zdaleka není tak lákavá, jako loni, si zvykáme postupně. Ještě sice jasně vede ISČS Sporotrend (profil, názory) s 30 milióny, ale investoři stále víc diverzifikují i do jiných oblastí, zaměření či strategií.

Příkladem může být ING, kde příliv do ostatních fondů již vyrovnává oblibu ING Českého akciového (profil, názory, koupit). Také HSBC u nás pro letošní rok počítá s tím, že získá do svých akciových fondů víc než do zajištěných.

Pražská burza se letos zatím rozmýšlí, co s načatým rokem. V úterý opět po obědě zhasl ČEZ, když parket ovládli převážně zahraniční prodejci, a propadl pod psychologickou hranici 800 Kč/akcii. I středa hrozila korekcí, ale konec týdne vše napravil po reálné šanci na elektrárnu ve Varně. ČEZ sice ještě nedosáhl svého maxima 830 korun, ale PX-D se podíval přes 3970 bodů a PX přistál nad rekordních 1546 bodech. Tedy se ziskem 1,8 % za týden, čímž se konečně přiblížil alespoň 5% výnosu od začátku roku.

Jde ovšem o vlnu optimismu, která opanovala celý středoevropský region: maďarský trh jen v pátek přidal více než 4 %, polský akciový benchmark pak vzrostl bezmála o 3 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: loni 33% růst majetku

13. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: loni 33% růst majetku

Že do fondů loni přišlo rekordních bezmála 56 miliard, potěšilo i optimisty. Uplynulý týden také přidal další více než miliardu, ale se čtvrtmiliardovým dopingem.

Fondy: únor bílý, mixy sílí

6. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, mixy sílí

Do miliardy tentokrát kousíček chyběl, ale to investoři jen pustili žilou peněžním fondům. Ostatní tedy musely jejich 130miliónový výpadek nahradit.

Fondy: na Hromnice miliardu více

30. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na Hromnice miliardu více

Tento týden už máme o této sumě jistotu, jen připomeňme, že prodeje dalších desítek menších fondů se dostanou až do čtvrtletních statistik. Také rozložení investic potvrzuje předpokládané... celý článek

Fondy: peněz jako želez

23. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: peněz jako želez

Přes 600 miliónů přišlo u nás za uplynulý týden do části fondů. Ještě stále totiž nedostáváme statistiku fondů KBC. Celkový příliv tedy jistě přesáhl tři čtvrtě miliardy korun.

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

16. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

Pěkně kulaťoučká miliarda korun za týden bez údajů za fondy KBC, to jsme tu dlouho neměli. Více než 300 miliónů šlo přitom za lídrem trhu, Českou spořitelnou, můžeme tedy bez problémů... celý článek

Partners Financial Services