Fondy: loni 33% růst majetku

Petr Fejtek | 13. 2. 2006 | 2 komentáře
Fondy: loni 33% růst majetku
Že do fondů loni přišlo rekordních bezmála 56 miliard, potěšilo i optimisty. Uplynulý týden také přidal další více než miliardu, ale se čtvrtmiliardovým dopingem.

Loňské dosažení majetku 225 miliard korun ve fondech se již blíží 13% podílu na veškerých úsporách, nejde tedy o nějaký sezónní výkyv.
Pro srovnání byl loňský nárůst vyšší než příliv za předchozí dva roky (20,5 mld v roce 2004 plus 18 mld v roce 2004) dohromady, i když v těchto letech docházelo ke zkreslení odlivem cca 20 miliard korun institucionálních investorů.
Letos však fondy peněžního trhu i dluhopisové sublimují z oblasti zájmu i ze statistik. Peněžáky za týden ztratily 47 miliónů, dluhopisové 11 miliónů korun. Závodí se již zkrátka na zcela jiných tratích.

Zajištěný skok

Výkon 580 miliónů, jaký předvedly zajištěné fondy, je na medaili beze sporu. ČSOB Asijského růstu 1 skočil dokonce přes 150 miliónů a ČSOB Světového růstu+ 8 přidal dalších víc než 100 miliard korun. To by ovšem zdaleka nestačilo ani se 75miliónovou podporou ČS Zajištěných fondů 11 + 12 České spořitelny.

Odkudsi se ale vynořil ČSOB Světový Click+ 21, a to hned s 230 milióny v kapse. Že by skoro čtvrt miliardy snesli klienti v igelitkách, je evidentně nepříliš pravděpodobné. Naše antidopingová komise se pokusí anabolika vystopovat, ale stopy vedou k institucionální klientele. Anebo jde o fond ušitý na míru pro pojišťovnu či jiný kanál skupiny? V prodejích ČSOB se každopádně objevil poprvé a medaili si zaslouží také.

Smíšení se také činí

Mixům tentokrát v klasické kombinaci necelých 50 miliónů do půlmiliardy chybí, ale přesto je to zase na další medaili…
Zatímco dluhopisové fondy si minulý týden výkonnost poněkud vylepšily, v družstvu smíšených se projevily značné rozdíly. Skokanem týdne je nepochybně Pioneer dynamický (profil, názory, koupit) s výdělkem 1,2 %, ale třeba takový letitý favorit IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) 0,54 % ztratil. Přesto jeho věrný fanklub dokázal svou přízeň více než 70 milióny korun. V oblibě se na dalších medailových místech od 30 do 50 miliónů korun objevují stabilně hráči celé čtveřice profilových FF České spořitelny, ČSOB Středoevropský (profil, názory), Fénix Smíšený (profil, názory, koupit) i IKS Global Konzervativní (profil, názory, koupit). Přes 100 miliónů dokázaly odpracovat i ČSOB MF KBC mixfondy.

Tipovat se sice v této branži příliš nevyplácí, ale vypadá to, že v mistrovství roku 2006 jsou míšenci velkými favority. Jen opět drobné upozornění, že ve statistikách jsou výsledky poněkud zkresleny tím, že zčásti zasahují do škatulky FF – ta proto loni vykázala neuvěřitelný 342% růst majetku.

Akciová liga

Když jsme u ohlédnutí na loňský rok, na druhém místě v růstu obliby se umístily zajištěné fondy, jejichž majetek vzrostl o 13 miliard korun, což je dynamika +116 %. To je celkem pochopitelné, šlo také o nižší výchozí základnu.
Proto je asi nejhodnotnější krásné třetí místo v dynamice akciových fondů. Jejich majetek vzrostl o více než 9,2 miliard korun s tempem růstu +64 %, ale opět: měli bychom k nim započítat i akvizice ISČS Global Stock a IKS fond fondů (tedy cca 350 miliónů) a ještě bychom byli o dvě procenta výš.

Minulý týden se akciové fondy s "pouhými" 150 milióny korun zas tak příliš nevyznamenaly. Na zlato ISČS Sporotrendu (profil, názory) tentokrát stačilo 49 miliónů korun, vyloženě se s 10 milióny ulejvá další favorit ING Český akciový (profil, názory, koupit). Půl na půl tak složily 25 miliónů IKS Světových indexů (OFIKSSI) s ČSOB Akciovým mixem (profil, názory) a zabodovaly také po 9 miliónech ISČS Global Stock (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory, koupit). Na pomoc naštěstí přišla akciová rodina KBC se 70 milióny korun – sice bez jasných favoritů, ale je jich víc než proslulých Hujerovic...

Naše burza opět předvedla freestylový skok – pondělí vzhůru, úterý i na rekord, pak už jen zpátky na zadek. Přestože ve středu v Americe zavelel Cisco a Wall Street zažila největší růst za více než měsíc, ranní nadšení v Praze si sice lízlo nových maxim, ale zhaslo, jako když vypadnou pojistky: a taky že jo – ČEZ srazil agresívní prodejní tlak ze zahraničí pod 800 korun. Jak je to možné, když investiční banka Morgan Stanley očekává, že výsledky ČEZ za čtvrtý kvartál pozitivně překvapí trh? Ale inkaso zisků je bližší než kabát: ještě po Mikuláši byly akcie ČEZ za 700 korun a před měsícem za 750.
Ani pátek nepomohl a ČEZ se tak dostal až pod 790 korun. Jen akcie Erste pokračují ve svém růstu (ve Vídni dosáhly nového historického maxima 49,35 eur), i když vinou silnější koruny v Praze 1 400 korun stále odolává.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: únor bílý, mixy sílí

6. 2. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, mixy sílí

Do miliardy tentokrát kousíček chyběl, ale to investoři jen pustili žilou peněžním fondům. Ostatní tedy musely jejich 130miliónový výpadek nahradit.

Fondy: na Hromnice miliardu více

30. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na Hromnice miliardu více

Tento týden už máme o této sumě jistotu, jen připomeňme, že prodeje dalších desítek menších fondů se dostanou až do čtvrtletních statistik. Také rozložení investic potvrzuje předpokládané... celý článek

Fondy: peněz jako želez

23. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: peněz jako želez

Přes 600 miliónů přišlo u nás za uplynulý týden do části fondů. Ještě stále totiž nedostáváme statistiku fondů KBC. Celkový příliv tedy jistě přesáhl tři čtvrtě miliardy korun.

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

16. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

Pěkně kulaťoučká miliarda korun za týden bez údajů za fondy KBC, to jsme tu dlouho neměli. Více než 300 miliónů šlo přitom za lídrem trhu, Českou spořitelnou, můžeme tedy bez problémů... celý článek

Fondy: týden jako z partesu

9. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako z partesu

Nový rok začal skutečně jako z pohádky: i bez prodejů IKS a zahraničních fondů ČSOB statistice nechybí příliš k půlmiliardě. Celkem tak můžeme ručičku "přílivometru" odhadnout klidně... celý článek

Partners Financial Services