Dotazy čtenářů k AFIZ: Jarmila

Pavel Slavík | 25. 1. 2006

Jenže na druhou stranu si musíme přiznat, že i bance a pojišťovně je taky naprosto jedno, KDO produkt prodává, jestli je kvalitní nebo ne, ale rozhodující je, KOLIK toho prodá, protože podle toho je hodnocen. Pokud už šlo o nějakou regulaci, tak proč proboha prošel zákon o pojišťovací smlouvě, kdy dostanete všeobecné smluvní podmínky, ve kterých je něco jiného než v pojistné smlouvě, takže nakonec nevíte, jestli platí všeobecné smluvní podmínky nebo ten druhý papír. Podle pojišťovny oba, podle právníka pojistná smlouva. Tak na co mi jsou celé slavné všeobecné podmínky? Hlavně, že se vyplňuje hromada papírů, sjednatel se musí pojistit, zaevidovat, zaplatit za to poplatek, atd. Mluvilo se o tom, že MLM-sítě nejsou vhodné pro prodej finančních produktů a že bude zákon, který to omezí, Co se stalo? Nic, až na to, že se zas popsaly stohy papíru. Vždyť je to celé šaškárna.
Čekala jsem, že AFIZ bude vedle bank a pojišťoven partnerem pro MF, takhle se ale ukazuje, že tu zas nejde o nic jiného, než o prodej, a je jedno, jestli se to zabalí do hezkých slovíček o poradenství nebo péče o blaho lidu.

MG: Pokud jde o vztah smluvních ujednání a VPP - mají jednoznačně přednost smluvní ujednání a není na tom nic neobvyklého či nesrozumitelného. Pojišťovna vydá jedny VPP a u konkrétních produktů se pak od těchto VPP může odchýlit smluvními ujednáními, která mají jednoznačně přednost. Aby to bylo jasné i laikovi, jsou zpravidla uvozeny větou "Odchylně od VPP se ujednává:"
Ve věci registrace pojišťovacích zprostředkovatelů AFIZ v těchto dnech předkládá k odborné diskusi věcný záměr novely zákona 38/2004Sb., která by měla proces registrace podstatně zjednodušit a zlevnit. K problematice MLM jsem se vyjádřila v odpovědích panu Ing. Gottsteinovi a panu Kamilovi.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mince s Hradčany: další klacek pod nohama živnostníků

14. 11. 2006 | Simona Ely Plischke

Mince s Hradčany: další klacek pod nohama živnostníků

Již od března v oběhu přibývá počet 50korunových mincí. ČNB to vyhovuje, a to z více důvodů. Nám trošku ztěžknou kapsy, ale jinak se nám dvojbarevná kovová padesátka líbí. Obchodní... celý článek

Ptejte se Marty Gellové!

17. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Ptejte se Marty Gellové!

Proč AFIZ opustila téměř polovina korporátních členů? Co to udělá s vlivem asociace? Jde o spolek, ve kterém mají hlavní slovo zástupci tzv. MLM poradenských firem, zvláště pak OVB?... celý článek

Partners Financial Services