Petr Syrový (analytik, Fichtner a Hofrichter)

Pavel Slavík | 23. 11. 2005

Nedostatečná analýza

Poradce možná provedl dlouhou (4stránkovou) analýzu potřeb klienta, ale v praxi se tím nijak moc neřídil. Např. pro další cíle klienta jako je zajištění vybavení dětského pokoje nebo pořízení většího auta chybí podrobnější údaje. Měl by se zajímat zejména o to, kolik peněz by mohl klient potřebovat a kdy by ke splnění cíle mělo dojít.
Poradce tyto cíle ze svého hodnocení vynechává. (Řeší je pouze větou, že kdyby klient potřeboval, mohl by odprodat část akcií společnosti podnikající v nemovitostech.) Dále poradce provedl špatně analýzu příjmů. Spolehl se pouze na údaj klienta, že je schopen spořit (platit) 10 000 Kč měsíčně a nezajímal se o strukturu příjmů a výdajů. Na rozdíl od některých minulých testů neodhalil, že klient může spořit více (porovnejte si rozdíl příjmů a výdajů klienta). Dále nepočítá s penězi, které bude mít klient k dispozici po skončení leasingu za 1,5 roku. (Jiní poradci si této skutečnosti všimli a počítali s tím.

Forma investování

Poradce doporučuje investovat do produktu, kde počítá se zhodnocením 7 % p.a. Pokud se jedná o dlouhodobé produkty a o akciové trhy, je použití tohoto zhodnocení celkem rozumné. Kde však poradce dělá zásadní chybu, je nulová diverzifikace. Každá základní učebnice investování praví, že není možné spoléhat pouze na jednu akciovou společnost. Jsou desítky tisíc klientů, kteří investovali dle nejlepšího přesvědčení pouze do jedné společnosti a přišli o investované peníze (nebo o jejich podstatnou část). Není možné doporučit investovat pouze do jedné akciové společnosti. Je třeba rozložit riziko podnikání. (Např. investováním prostřednictvím fondu, "nákupem indexu" nebo koupí několika akciových společností.)
Poradce vůbec nehovoří o riziku investice a navíc uvádí jako možnost prodat část akcií a za peníze vybavit dětský pokoj. Toto rozhodně není investice na 3 roky.
Navíc akciová společnost investuje na poli nemovitostí. Doporučuji čtenáři pročíst si články o nafukování nemovitostní bubliny (Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii, Ještě chcete bydlet ve vlastním?).
Nechci předpovídat, jestli se jedná o bublinu a ceny klesnou nebo nikoli. Nicméně poradce by měl být připraven na alternativu "co kdyby". Neměl by se spoléhat pouze na jeden typ investičních aktiv. Je to podobná chyba jako investice všech peněz do internetových společností.

Pojištění klienta

Klientovi bylo doporučeno uzavřít pojištění smrti úrazem. Toto pojištění je levnější než pojištění pro případ smrti, ale je nedostačující. Jestliže klient potřebuje pojištění pro případ smrti, neměl by používat pouze pojištění pro případ úrazu.
Dále je pojištění doporučováno do 75 let věku klienta. Pojištění by mělo sloužit rodině klienta zejména pro pokrytí výpadku příjmů v případě smrti. V post produktivním věku není nikdo závislý na příjmech klienta a rodině nevzniká "ekonomická škoda".
Kladně lze hodnotit pojištění trvalých následků úrazu pro případ smrti.

Financování bydlení

Poradce se zaměřuje pouze na kombinaci hypotéky s investičním životním pojištěním, jako by jiné možnosti ani nepřicházely v úvahu.
Klient má např. uzavřené stavební spoření. Uvítal bych minimálně diskusi o tom, jestli je využití stavebního spoření pro klienta vhodné nebo nikoli. Poradce stavební spoření úplně ignoruje a prosazuje své řešení.
O kombinaci hypotečního úvěru a investičního životního pojištění bylo na stránkách Peníze napsáno mnohé (např zde). Není třeba opakovat argumenty o nevýhodnosti tohoto produktu.
Argumentace poradce ignoruje časovou hodnotu peněz a porovnává opět stylem "celkem se zaplatí". Toto porovnání není finančně správné. (1000 Kč dnes má jinou hodnotu než 1000 Kč za 20 let.)

Jestli by chtěl klient využít nízkých úrokových sazeb u hypotečních úvěrů, mohl by si vzít hypoteční úvěr s maximální možnou splatností a vlastní peníze investovat. Určitě najde produkty, které budou mít lepší výnos než investiční životní pojištění. Např. otevřené podílové fondy, které mají podobné portfolio jako rezervy v pojištění, přinesou klientovi daleko vyšší užitek. Životní pojištění klienta během splácení úvěru je možno řešit úvěrovým životním pojištěním, které se pro podobné případy hodí nejlépe.
Co se výnosů týče, pojištění proti fondům získává handicap hned na počátku. Srovnejte vloženou částku do pojištění po 2 letech a "aktuální hodnotu" (viz poradcovy tabulky). Zaplaceno na IŽP = 240 000 Kč, aktuální hodnota = 63 000 Kč. (Rozdíl není dán krytím rizika smrti.)
Lepší řešení pro klienta je klasické anuitní splácení hypotečního úvěru s tím, že svoje volné prostředky může dlouhodobě investovat do diverzifikovaného portfolia. Určitě by stálo za zvážení, jestli je vhodné použít úvěry ze stavebních spoření, již klient má. (Pro vyhodnocení máme málo údajů.)

Kromě klasických argumentů proti kombinaci připojuji pár poznámek

  1. Průměrná splátka pojištění v případě Anuity je uvedena částka 3 403 Kč. Bez detailního průzkumu finančního trhu dokážu najít pojištění, které stojí cca 1 600 Kč měsíčně, tedy méně než polovinu uváděné částky. Při porovnání anuitního splácení a kombinace HÚ + IŽP je třeba u anuitního splácení počítat s pojištěním s klesající pojistnou částkou. Toto pojištění v případě smrti stačí na zaplacení dlužné částky. (Podobně jako IŽP v případ kombinace s HÚ.)
  2. V případě anuity se počítá s úrokovou sazbou 3,17 %, v případě kombinace se sazbou 2,57 %. Je otázkou, jestli je pro kombinaci poskytnuta sleva nebo pro anuity poskytnuta přirážka (aby porovnání vypadalo lépe). Kdo se pohybuje na trhu hypoték, dokáže klientovi hravě zajistit hypotéku s ročním fixem na nižší sazbu než 3,17 %. Porovnání s takto vysoko sazkou je účelné a sazba 3,17 % je uměle vysoká.
  3. Jako obvykle se v tomto porovnání kouzlí s časovou hodnotou peněz. Navržené řešení doporučuje vkládat od IŽP po dobu prvních 3 let částku 10 000 Kč. Nakonci oslňuje naspořenou částkou na IŽP. Kdyby ovšem klient použil anuitní způsob splácení úvěru a 10 000 Kč uložil do produktů, které se stejnou mírou rizikovosti dokáží přinést také 7 % ročně, měl by za zmíněných 25 let 54 000 Kč z každých uložených 10 000 Kč. (Produkt, který dokáže vydělat podobné zhodnocení jako IŽP je např. otevřený podílový fond se podobným portfoliem. Výnosy fondu budou vyšší, protože fond má příznivější poplatkovou strukturu než IŽP.)
  4. Kombinace HÚ + IŽP od klienta vyžaduje na počátku daleko vyšší měsíční zatížení než klasické anuitní splácení.

Kontakt na klienty a poradce

Nechť si čtenář udělá obrázek sám o vhodnosti otázek na kontakty na klienty a zejména poradce. Po poradci není vyžadováno, aby byl finanční odborník, ani ekonom. Spíše průbojný s obchodním duchem.

Celkové hodnocení

Poradce neradil. Snažil se klientovi prodat 3 produkty, které má naučené:

  • Investice do akcií jedné akciové společnosti
  • Životní pojištění pro zajištění rizik rodiny
  • Kombinaci hypotečního úvěru s investičním životním pojištěním.

Tyto produkty nesplní zadání, s kterým přišel klient. Některé cíle se úplně ignorují, pozornost se věnuje jenom některým.
V oblasti investic se poradce dopouští největší chyby, kdy doporučuje investovat pouze do jedné akciové společnosti. Porušení pravidel diverzifikace je vážnou chybou.
V oblasti bydlení poradce doporučuje kombinaci hypotéky a investičního životního pojištění. Tato kombinace je o něco lepší než hypotéka + klasické kapitálové životní pojištění. Nicméně klientovi nepřinese více užitku než anuitní splácení a pravidelné investování.
Zajištění rizik rodiny má také své nedostatky (pouze pojištění pro případ smrti úrazem).

Celkově hodnotím práci poradce nedostatečně. Nejen, že bych ho svým známým nedoporučil, ale před takovým poradcem bych je varoval.

Poznámky k porovnání nabízených hypotečních produktů

  1. Průměrná splátka pojištění v případě Anuity je uvedena částka 3403 Kč. Bez detailního průzkumu finančního trhu dokážu najít pojištění, které stojí cca 1600 Kč měsíčně, tedy méně než polovinu uváděné částky. Při porovnání anuitního splácení a kombinace HÚ + IŽP je třeba u anuitního splácení počítat s pojištěním s klesající pojistnou částkou. Toto pojištění v případě smrti stačí na zaplacení dlužné částky. (Podobně jako IŽP v případ kombinace s HÚ.)

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services