Potřeba velkého kapitálu pro investování na kapitálových trzích je mýtus, říká Bártek

Potřeba velkého kapitálu pro investování na kapitálových trzích je mýtus, říká Bártek
Krachy bank a kampeliček přímo souvisí s českým finančním konzervatizmem. Zákon o vyvlastňování minoritních akcionářů poškozuje ústavní práva, poděkovat za něj můžeme lidem, kteří se živili vydíráním majoritních vlastníků. Růstové vyhlídky středoevropského regionu nadále zůstávají přibližně dvojnásobné v porovnání se západní Evropou, koruna poroste. To jsou jen úryvky z odpovědí Petra Bártka na vaše dotazy.

Finančnímu analytiku Petru Bártkovi jste mohli položit dotaz v článku Ptejte se Petra Bártka!, kde jsme také uvedli jeho stručný životopis. Nyní se podívejme, jak si s vašimi otázkami poradil a jaké investiční rady pro vás nachystal.

O názorech Petra Bártka a společnosti Cyrrus

Jirka
Pane Bártku, jsem jedním z těch, kteří se rozhodli opustit svět vkladních knížek a v současné době - po 2 letech investování do OPF – obchoduji 5. měsíc na amerických akciových trzích. Mohu s Vámi souhlasit v tom, že podnikání je rizikovější, než akcie. Rozhodně bych však netvrdil, že je riziko investování do akcií zveličováno nebo že je takové investování levnější (co do poplatků). Jak asi víte, většinu profitu úspěšných investorů netvoří emitenti, ale ztráty neúspěšných investorů. Těch je asi 90 %. Za založení a zrušení účtu u brokera se sice (alespoň v mém případě) neplatí, ale zato se draze platí za každý nákup a prodej cenných papírů. V mém případě 8 až 9 dolarů za každou operaci v objemu za několik set dolarů. Takovéto obchodování vyžaduje dlouhodobou předchozí teoretickou přípravu, a pak dlouhou praxi, než začne člověk spolehlivě vydělávat. To platí jak pro investování, tak pro trading, který je navíc dost náročný na čas a psychiku. Poplatky akciových fondů jsou těmto poplatkům rovněž blízké. Rád bych se tedy zeptal:
1) Vzal jste v úvahu, že pro investování do akcií je třeba kapitál, který spousta drobných střadatelů ani nenaspoří? Tedy jejich kupní sílu ve srovnání se západoevropanem?
2) Vzal jste v úvahu, že naše veřejnost nemá dosud jasno v tom, co je to kapitalismus a nemá potřebné ekonomické vzdělání?
3) Nenapadlo Vás, že nižší zhodnocení může být způsobeno paradoxně právě snahou o investování do rizikových produktů (ztráty průkopníků snižují celkový výsledek)?
4) Jaký máte názor na vyvlastňování drobných akcionářů v českém provedení a šance na zhodnocení kapitálu na Pražské burze, kde je nouze o likvidní tituly? Mimochodem podobné lahůdky jsou příčinou, proč raději obchoduji v USA.
Děkuji

Petr Bártek:
1) Potřeba velkého kapitálu pro samostatné investování na kapitálových trzích je pouze mýtus. V současnosti existuje velké množství tzv. derivátových produktů, kde je potřeba vstupní investice omezena pouze rentabilitou Vámi zmiňovaných nákladů na nákup a prodej. Průměrný vklad v podílových fondech nebo na termínovaném účtu potřebnou výši investice do těchto produktů výrazně překračuje.
2) Stejně jako se v bankách v současnosti zavádí institut osobního bankéře, který klientovi pomáhá s orientací a výběrem bankovních produktů, poskytují také kvalitní makléřské společnosti klientům osobního makléře. Ten pak na základě výnosově-rizikového profilu klienta sestaví pro něj vhodné portfolio. Ve srovnání například s podílovými fondy má ale klient stálou kontrolu nad svou investicí.
3) Bohužel tomu tak není. Z celkové sumy vkladů a investic domácností je pouze 1 % investováno přímo.
4) Zákon, který od hranice 90 % umožnil jednoduché vyvlastňování minoritních akcionářů je skutečně nešťastný. Můžeme za něj poděkovat lidem, kteří se živili vydíráním majoritních vlastníků. Naši zákonodárci pak uplatnili strategii "odezdikezdi" a podle mého názoru poškodili ústavní práva minoritních akcionářů. Tento zákon ale má naštěstí brzy přestat platit. Likvidita Burzy cenných papírů Praha (BCPP) šla oproti stavu před několika lety výrazně nahoru. Hlavní tituly jako ČEZ, Komerční banka nebo i Zentiva by byly i v USA považovány za kvalitní "midcap". Likviditu našeho trhu dokládá i to, že objemy obchodů na BCPP jsou již delší dobu vyšší než ve Varšavě i ve Vídni. Stejně tak tituly zastoupené ve SPAD iž poskytují solidní průřez celou ekonomikou.


zdehof@bluewin.ch
Pan Bártek asi má pravdu ve smyslu investování, ale jestli bych mu věřil, tak musím říci ani náhodou.
Už prvotní premisa kterou uvádí byla: I přes vyšší objem úspor je neporovnatelně nižší zhodnocení tuzemských vkladů. "Příčiny tohoto stavu jsou v minulosti, kdy prakticky žádné možnosti investování neexistovaly." Jenže hlavní příčinou jsou ve skutečnosti naše zkušenosti s jistotami desetinásobku u Harvardských fondů., Opravdu si nežijeme špatně s Litoměřickými investičními fonty, s Futury Aury, s BMG, s Kocábovými fondy, s úsporami u spousty vytunelovaných bank pojišťoven a kampeliček a s desítkami dalších podtrhů.
Až pan Bártek vydělá první milion eur, řeknu si že je borec. Do té doby považuji jeho rady za hraběcí.

PB: Nelze než souhlasit, že nepovedená kuponová privatizace zanechala na českých investorech své stopy. Krachy bank a kampeliček ale přímo souvisí s výše zmíněným konzervatizmem Čechů, když se nechali nalákat na "jistotu". Kupodivu přesvědčení, že banky skýtají 100% záruky i přes negativní zkušenost z minulosti přetrvává.

Pavel
Je otázka, jestli je výhodnější investovat do finančních produktů, což vyžaduje čas na pochopení těchto produktů, sledování trhu a reakci na změny, nebo je lepší tento čas věnovat na vlastní odborný rozvoj, tím se postarat o vyšší příjmy a úspory ukládat do banky. Já přikláním k variantě "Ševče, drž se svého kopyta." Ostatně, před nějakým časem jsem slyšel historku o jednom americkém finančníkovi, který se vyhnul černému pátku. Bylo to tak, že než šel na burzu, nechal si vyčistit boty a čistič bot se ho začal ptát, do jakých akcií je dobré investovat. Onen finančník dospěl k závěru, že když i čističi bot investují do akcií, je asi něco shnilého a ten den všechny své akcie prodal. Bylo to ve čtvrtek....
A vy nabádáte k tomu, aby každý čistič bot investoval do akcií...

PB: Stejně jako můžete své úspory ukládat do banky, můžete je také investovat na kapitálovém trhu. Jak jsem řekl, není pro investora, který sleduje ekonomické trendy, problém investovat sám. To ale nevylučuje možnost svěřit své úspory profesionálovi. Naše společnost ke zprostředkování obchodů bez dalších poplatků poskytuje osobního makléře. Základním požadavkem je oproti dávání peněz do slamníku nastavení požadované míry výnosu (tedy i rizika), které za Vás žádný profesionál nikdy udělat nemůže.

Pavel
Pane Bártku, to co tvrdíte o nevyužitých investičních možnostech je snad pravda, ale uznejte, že svěřit finance investiční společnosti beze jména a bez tradice se už mnoha lidem vymstilo. Raději uložit u známé a renomované banky, případně investovat u dceřinné společnosti takové banky, například koupí podílových listů. Ano, jsou tam poplatky, ale mám důvěru, že můj majetek je v dobrých rukou. Jak mne přesvědčíte, že jste stejně důvěryhodní a poskytujete stejné bezpečí, když vás vlastně nikdo moc nezná?

PB: Společnost CYRRUS patří mezi deset největších obchodníků s cennými papíry na českém trhu (včetně bank a jejich dceřiných institucí). Jsme zároveň členem a akcionářem BCPP a na trhu fungujeme již od roku 1998. Naše výstupy jsou pak často citovány v odborném tisku a zástupci naší společnosti se přímo podílejí na rozhodování výborů BCPP. Naše stabilita měřeno kapitálovou přiměřeností je velmi výrazně vyšší než všech bank na českém trhu. Vzhledem k tomu, že neobchodujeme takzvaně na vlastní účet, zde fakticky není možnost výraznějšího narušení kapitálové přiměřenosti. Rád bych také připomněl, že i stabilitu velkých bank je nutné pečlivě vážit, viz kauza IPB.

Bouček Antonín
Pane Bártku, pokud jsem správně pochopil, pracujete na finančních trzích od roku 2002. Jaké máte zkušenosti s kapitálovými otřesy typu Tequila crisis 1995, asijská krize 1997, LTCM meltdown 1998, pokles světových akciových trhů 2000 - 2003 apod.? Smím se zeptat, jak Vámi doporučená portfolia performovala letos v říjnu v porovnání s jejich benchmarky? Jak vám speciálně v letošním říjnu fungovala diverzifikace?

PB: V době výše zmíněných krizí jsem na kapitálovém trhu nebyl aktivní, nicméně jsem se jimi v rámci studia zabýval. Naše společnost důrazně upřednostňuje individuální přístup ke klientům. Každému klientovi je sestaveno portfolio podle jeho výnosově rizikového profilu a výše investované částky. Zásadně se také distancujeme od systému benchmarků a zaměřujeme se pouze na absolutní výnosy. Za první pololetí 2005 dosáhlo 83 % klientských portfolií kladného výnosu, maximální dosažený výnos činil v přepočtu 169 % p.a. Statistiky za říjen bohužel nemám k dispozici, nicméně obecně bylo klientům doporučeno výrazně zvýšit podíl cash.

Konkrétní investiční rady

Jan Hovorka
Dobrý den, v investicích se příliš nevyznám (zatím), mám však nějaké peníze v investičních fondech. Jak byste mi poradil investovat částku v řádu desetitisíců? Jde mi o větší výnos za cenu většího rizika. Děkuji.

PB: Pokud požadujete vyšší výnos, než je běžně dosahován například u akciových fondů, stačí jednoduše místo do fondu investovat do takzvaného investičního certifikátu bez finanční páky sledujícího stejný akciový index jako daný fond. Již pouze touto změnou ušetříte roční poplatky za správu (obvykle okolo 1,5 % p.a.), které si fond účtuje bez změny rizikovosti. Pokud jste ochoten více riskovat, jsou k dispozici certifikáty s finanční pákou, které násobí zisky i ztráty vůči indexu. Společnost CYRRUS obchodování investičních certifikátů běžně zprostředkovává.

Pavel
Žiji v USA a měsíčně chci spořit cca 500 USD po dobu cca 4 let. Využil byste amerických finančních produktů, nebo byste peníze převedl do nějaké české banky a využil českých investičních/spořících produktů? Pokud českých, co byste mi doporučil a proč? A jaký výnos lze očekávat?

PB: Kde investovat a do jakých produktů je vždy otázkou toho, jaký očekáváte výnos, s čímž souvisí i odpovídající míra rizika. Čistě obecně nejširší škálu investičních nástrojů nabízí německý trh, zatímco v USA jsou některé formy investic omezeny. S uváděnou částkou je možné efektivně a diverzifikovaně investovat prostřednictvím derivátových nástrojů. Pokud máte zájem o podrobnější diskuzi, rád se s Vámi spojím prostřednictvím emailu.

Bohuš
Pane Bártku, chcel by som sa spýtať, podľa Vás akým heslo by sa mal začínajúci investor riadiť pri investovaní do akcií napríklad na českom trhu? Aký máte názor na P/E akcií Unipetrol a ČEZ a ich budúci vývoj? Podľa čoho sa vy osobne rozhodujete pri investovaní do akcií?

PB: Investor by se měl zásadně vyvarovat bezduchého přejímání cizích názorů. Nejde přitom o to hledat něco speciálního, spíše o zamyšlení nad tím, zda například předkládané doporučení neobsahují logické nedostatky. Vždy jde přitom o tři základní prvky: Ziskovost, rizikovost a růstové vyhlídky (měřeno budoucím ziskem). P/E Unipetrolu je v současnosti výrazně nižší než srovnatelných společností v regionu. To je z největší části způsobeno vysokou rizikovostí titulu při solidní ziskovosti i růstových vyhlídkách. S tím, jak se vyjasňují záměry majoritního vlastníka lze očekávat sbližování tržního ocenění Unipetrolu k oborovému průměru. U společnosti ČEZ je její vyšší P/E dáno pro změnu vysokým růstovým očekáváním. Pokud bude naplněno, je jeho P/E naprosto opodstatněné.

vlai@seznam.cz
Pane Bártku, zajímal by mě Váš odhad dlouhodobého (v horizontu řekněme 5 let) vývoje středoevropských akcií. Panují názory na jedné straně, že jsou "přehřáté" a že po bohatých dvou letech brzy nastane jejich pád, na druhé straně pak, že do doby přijetí eura stále porostou (alespoň mírně).

PB: Výrazný rozdíl v ocenění východoevropských a západoevropských akcií, který byl hlavním motorem růstu v posledních letech, již byl dohnán. Nyní bude další růst záviset na skutečné výkonnosti místních ekonomik, a také na rychlosti pokračování konsolidace v regionu. Podle mého názoru přecházíme z období, kdy se bez rozdílu nakupovalo téměř vše, do období, kdy si budou investoři více vybírat. Růstové vyhlídky regionu ale nadále zůstávají přibližně dvojnásobné v porovnání se západní Evropou.

petr.novotny@atlas.cz
Dobrý den,zajímal by mne váš názor na vývoj měnového kurzu CZK vůči USD a EUR ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.
Děkuji! S pozdravem! PN

PB: Za středně a dlouhodobý horizont v tomto případě můžeme považovat výhled do roku 2010 – 2011, kdy by ČR měla přistoupit k euru. Toto období zároveň odpovídá námi předpokládanému trvání pozitivních vlivů přistoupení ČR do EU. Očekáváme proto, že CZK bude v daném horizontu díky rostoucímu přebytku obchodní bilance vůči EUR nadále posilovat k úrovni blízko 28 CZK/EUR. Vývoj na CZK/USD bude více ovlivňován eurodolarovým trhem a vývojem trhů komodit, ale i zde očekáváme mírné posílení CZK k úrovni 24,3 CZK/USD.

Magelan
Petr Bártek v roce 2002 ukončil studium na Vysokém učení technickém v Brně a je už vedoucí výzkumu společnosti Cyrrus. Pravděpodobně je mu teprve 24 let. Může se jej na investice ptát člověk , který opustil vysokou nebo střední školu už roku 1975?
Kdyby před 20 lety vystudoval na vysoké finance a investice v západní Evropě nebo USA , to by byla jiná. Ale dnes jeho zkušenosti a rozum musí ještě 10 let růst. To nemyslím ve zlém ale v dobrém. Teprve za 10 let může mít hlavu jako Buffett nebo Lynch a komukoliv na Moravě (nebo i v Čechách) poradit s investicemi. A potom , pochybuji že Vysoké učení technické učí studenty něco o akciích, investicích, fondech a fundamentální analýze akcií. Kdoví , jestli pan četl aspoň doma soukromě knihy o strategii Buffetta , Grahama a Lynche.
Milé Peníze.CZ , sežeňte nám na otázky a odpovědi Buffetta , Lynche , nebo aspon Gottfrieda Hellera od Fiduky v Mnichove.

PB: Byl bych velice rád, kdyby mi bylo 24 let. Nicméně pokud vím, oba výše zmínění investoři začínali na finančních trzích ještě dříve…

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Míníte, že odpovědi Petra Bártka potřebují komentář?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2005 1:14, PlischkeS

Povinne ruceni a Cyrus? Co to ma spolecnoeho? (pisete Ten 1. i ten dnesní 2. clánek je víceméne jen reklamou zdarma na "Společnost CYRRUS.cz ".)

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Petra Bártka!

9. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ptejte se Petra Bártka!

Oproti západní Evropě máme i přes vyšší objem úspor neporovnatelně nižší zhodnocení vkladů. Investujeme totiž velmi konzervativně. "Když víte, jaký výnos vyžadujete a jakou ztrátu unesete,... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VI.

1. 11. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VI.

Víte, že můžete využít hypoteční úvěr na vydělávání peněz? Takzvaná investice s pákovým efektem, kdy čerpáte hypotéku a přitom i investujete, vám totiž umožní vydělat peníze "z ničeho".... celý článek

Jak měřit riziko investice do fondu

25. 10. 2005 | Roman Stuchlík

Jak měřit riziko investice do fondu

Jedním z největších rizik, které hrozí investorům do otevřených podílových fondů, je riziko kolísání kurzu fondu. Zjistit jak se kurz v minulosti "vlnil" nahoru a dolů, je pro investory... celý článek

Investujte pravidelně

14. 9. 2005 | Petr Vykoukal

Investujte pravidelně

Kup levně a draze prodej – tak nějak by mohl vypadat plán jak zbohatnout na burze. Jenže má dva háčky. Kdy koupit, abychom měli jistotu, že skutečně kupujeme levně, a kdy prodat, abychom... celý článek

Investoři nás mají rádi. Zatím.

8. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Investoři nás mají rádi. Zatím.

Česká republika je pro investory 7. nejatraktivnější zemí světa. V čem jsme dobří, a kde to naopak skřípe? Jak si stojíme v porovnání flexibility pracovněprávní legislativy, dostupnosti... celý článek

Partners Financial Services