Fondy: rekordní žně odvážných

Petr Fejtek | 5. 9. 2005
Fondy: rekordní žně odvážných
Zatímco investoři do fondů s českými akciemi bouchají šampaňské, ostatní se rozmýšlejí co s načatým životem. Už je nelákají ani fondy peněžního trhu, kupodivu ani dluhopisové. Takže se nabídnuté šance na vítězství v podprůměrném týdnu chopily ty zajištěné.

Peněžní trh ztrácí lesk. Alespoň s koncem prázdnin. Faktem je, že tisíce lidí vyrazily na "last minute" za teplem a k mořím, ale že by ostatním zbylo jen 120 miliónů? Alespoň to tak vypadá, protože právě o ně se rovnoměrně podělily fondy velké trojky. Zejména u IKS Peněžního trhu (profil, názory) je pouhých 40 miliónů proti minulým týdnům překvapivý pakatel, ale o možném nástupci dynastie Maxů (již pátém) zatím nic nevíme.
V České spořitelně zato rozjel tandem ESPA-ČS zajištěných 8 a 9 parádní spurt. Dohromady jim po třech týdnech upisování moc nechybí do 400 miliónů a jen za poslední týden získaly 145 miliónů korun. Za poněkud překvapivé lze přitom považovat fakt, že vyšší zájem je o ten dynamičtější: investoři tedy dokonce častěji oželí 5% zajištěný výnos ve prospěch 100% participace ESPA-ČS zajištěného fondu 9 na růstu průměru evropského indexu blue chips DJ Eurostoxx 50.
V první lize s nimi zůstává jen ČSOB Světového Růstu+ 4 s 90miliónovým prodejem, a dohromady tedy zajišťáky sklidily bezmála čtvrt miliardy korun.

Dluhopisy meditují, co dál

Přestože si v uplynulém týdnu dluhopisové fondy opět připsaly až několik desetin procenta výkonu, lépe na tom stále jsou ty s konvergenčními vyhlídkami. Navíc koruna je na tříletém maximu, takže "rezervy" se ještě najdou. Ropa nicméně chystá nepříjemné překvapení (u benzínek již jsou fronty i u nás) a inflace se tak možná přece jen pohne rychleji a výrazněji, než se dosud zdálo.
Tak či onak, Ministerstvo financí stanovilo kupón nových 15letých obligací na 3,75 %. Za bezpečí zkrátka bude muset investor platit čím dál víc, lépe řečeno dostane čím dál míň. Kdeže jsou sněhy tříciferných přílivů? I lídr ISČS Sporobond (profil, názory) se musel spokojit s 32 milióny korun a ostatní jen příštipkařily, takže celkových 85 miliónů je vyloženým zklamáním.
To se naopak za vítěznými zajišťáky napevno usadily mixy. Smíšené fondy jsou značně nepřehledným mančaftem, protože mezi ně musíme počítat i většinu fondů fondů, z nichž ty smíšeného typu samy získaly 44 miliónů korun.
Snaží se i rodina profilových mixů ČSOB a růžky vystrkuje dosud zanedbávaný Pioneer růstový. Možná pomůže program pravidelného investování Pioneer Investments RYTMUS, který začala od 1. září nabízet i Živnostenská banka. Nu a téměř 40 miliónů přihazuje v roli muzikálové hvězdy IKS Balancovaný, takže součet mixů překračuje 150 miliónů korun.

Akcie řádí bez prázdnin

Po oddechovém pondělí se naše burza pustila do sprintu na mohutné vlně ČEZ, který lehce přeskočil 600korunovou laťku. Aby ne, když jej začal pokrývat Morgan Stanley s cílovou cenou 705 Kč a doporučením "overweight" (s tím, že může posílit až o 50 % – od roku 2004 do 2008 by provozní zisk společnosti měl vzrůst asi 2,6krát a čistý zisk ztrojnásobit). V případě velmi pozitivního vývoje tak podle Morgan Stanley nelze vyloučit ani pohyb na hladinu 862 Kč, negativní vývoj by měl být omezen cenou 478 Kč.
Ve středu spanilá jízda ČEZ pokračovala po oznámení konsolidovaných (skupina 38 společností vč. tří nově získaných bulharských energodistributorů) hospodářských výsledků IRFS, které překonaly očekávání trhu. Čtvrtek: kdo neviděl, neuvěří – a ani pátek nezklamal, když akcie ČEZ začal pokrývat další ze světových investičních domů Goldman Sachs s úvodním doporučením "outperform" a cílovou cenou 725 Kč.
Tsunami ČEZ tak zastínilo zbytek světa, když kurz jeho akcií vylétl za 9 obchodních dní z 554 na 678 korun tedy o 22 %, přičemž jen od minulého pátku vydělala každá akcie 92 koruny, tedy skoro 16 %!
To ale není vše: investiční banka UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 53 eur, a tak si kurz hned připsal 3 % na nové historické maximum 1 370 korun – má přesto do 1 555 ještě růstové "rezervy".
Analytici společnosti Cyrrus zase vidí perspektivně i ORCO a doporučují "koupit" s cílovou cenou 53,9 eur na akcii, tedy přes 1 600 korun (v současnosti je kurz kolem 1 470 Kč).
Index PX-D se tak dostal přes 3500, PX 50 přes 1385 bodů: více než 7% růst jen za posledních 14 dní a již 34 % od začátku roku.
Analytici nicméně vyhlížejí korekci a vybírání zisků. Vzpomeňme třeba na letošní 16. březen, kdy index spadl o skoro 6 %! Akciové fondy se také stále těší oblibě jen malé skupinky odvážlivců, a tak z necelých 100 miliónů získal 37 miliónů korun ISČS Sporotrend (profil, názory), když přibližně (nedošla statistika) stejným přílivem se může chlubit ING Český akciový (profil, názory, koupit). Doporučili byste je ještě svým známým?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

29. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

Minulý týden fondy opět získaly asi jen necelou miliardu korun. Ale možná něco přes miliardu, protože nevíme, jak probíhá prodej dvojice zajištěných fondů ČS-ESPA v České spořitelně. celý článek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

22. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

Do miliardy asi kousek schází, ale skládanka dává celkem standardní obraz. Čtvrt miliardy korun získal peněžní trh, další asi čtvrtmiliardu zkasírovaly zajištěné fondy. Pěkných bronzových... celý článek

Fondy: přece jen slabší týden

15. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přece jen slabší týden

Laťka je vysoko, a tak necelá třičtvrtěmiliarda není žádný špičkový výkon. Omlouvá to snad doba dovolených, ale na rekordní druhé pololetí budou muset investoři ještě přidat. Za první... celý článek

Fondy: bez prázdnin a dovolené

8. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: bez prázdnin a dovolené

Na to, že jsou dovolené v plném proudu, je přes 800 miliónů korun pěkná týdenní bilance. Trendy posledních měsíců sílí, a tak snad nejzajímavější lokálkou je fakt, že do akciových fondů... celý článek

Fondy: vedra investicím svědčí

1. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vedra investicím svědčí

Přestože je třetina lidí na dovolené a vedra sužovala ty zbylé, ani na koupalištích zřejmě nezapomínali na fondy. Půlmiliardu členů UNIS tentokrát jen poněkud méně podpořily ty zahraniční,... celý článek

Partners Financial Services