Fondy: ve stínu akciového hurikánu

Petr Fejtek | 29. 8. 2005
Fondy: ve stínu akciového hurikánu
Minulý týden fondy opět získaly asi jen necelou miliardu korun. Ale možná něco přes miliardu, protože nevíme, jak probíhá prodej dvojice zajištěných fondů ČS-ESPA v České spořitelně.

A podle toho, jak málo opět získal ISČS Sporoinvest (profil, názory), probíhá nadmíru dobře. Vítězných 326 miliónů IKS Peněžního trhu (profil, názory) je tedy nejen přesvědčivé, ale i zasloužené, protože ročním výkonem 2,95 % také s přehledem vítězí. Všechny ostatní peněžáky se dohromady složily sice jen na 100 miliónů, ale součet z těchto fondů opět dělá vítěze.
Ze statistiky zajištěných fondů také zmizel Max 4, což by vysvětlovalo onen zájem o inkriminovaný peněžák, na druhou stranu je ale jediných jistých pouze 45 miliónů do zajištěnců ČSOB.

Dluhopisová liga

Obliba dluhopisových fondů se postupně zklidňuje, a tak 120 miliónů je takříkajíc v normě. Standardní je také rozložení sil: ISČS Sporobond (profil, názory) 38 miliónů, IKS Dluhopisový (profil, názory) 35 miliónů, ING Český fond obligací (profil, názory, koupit) 18 miliónů korun. Stále ještě se jejich roční výkonnost pohybuje kolem 10 %, mírně nad průměrem je KBC Renta Czechrenta (profil, názory) s 11 %, ale nejvýkonnější je jednoznačně Conseq Dluhopisový s 14,49 %.
A co je v dluhopisech nového? Většina fondů nějakou setinku ztratila, naopak si pomohly fondy konvergenční a zejména ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory) šokuje víc než 1% zhodnocením (týdenním)! Ovšem v minulých týdnech klesal, takže si jen ztráty „odpracoval“. Tady pozor na měnové zajištění – vždyť meziroční posílení nominálního kurzu koruny dosahuje 6,5 %!
Podle očekávání také proběhla aukce státních 10letých bondů s kupónem 3,8 % na průměrný výnos 3,348 %. Přestože se tak za ně platilo až 103,65 % nominále, poptávka prý už zdaleka nebyla jako kdysi. Navíc se čeká na 7. září, kdy se bude prodávat za devět miliard nových patnáctiletých bondů.
Ani mezi smíšenými fondy nedochází k žádným velkým zvratům. Jejich zařazením do standardní poradenské nabídky bank jako profilových nástrojů se z nich staly běžné produkty. 150 miliónů korun pak jistě nepřekvapí, přímo rozjásat však musí ročních více než 43 % IKS Balancovaného (profil, názory).

Akcie šílí

Náš akciový trh ovšem září jakoby měl na rozdávání – pět historických rekordů v jediném týdnu, to tu snad ještě nebylo (kromě bájného roku 1994, samozřejmě). V pondělí skončila aukce elektřiny pro rok 2006 a již v úterý ČEZ oznámil, že velkoobchodní cena elektrické energie v roce 2006 vzroste o 14,3 % a také se zvýší o 4,1 % celková produkce. Není bez zajímavosti, že týž den Raiffeisenbank oznámila, že zvyšuje cílovou cenu pro akcie ČEZ na 562 Kč z předchozích 369 korun – že se kurz již celé léto pohybuje nad 500 korunami, si asi její analytici asi všimli s drobným zpožděním. Anebo jsou tak zatemnění Temelínem, že kvůli tomu berou na hůl i své klienty?
V úterý PX 50 dolétl nad 1300 bodů, PX-D na dohled 3250 bodů. Ve středu Patria zvyšuje doporučení pro akcie ČEZ na „koupit“ z původního „držet“ a zvyšuje cílovou cenu na 639 Kč z 515 Kč, přehodnocení zvažují i Woodi a ČS. ČEZ si hned posvítil na kurz 574 korun, Unipetrol tankuje na 195 korunách. Středa: PX 50 dolétl nad 1310 bodů, PX-D na 3261 bodů, Unipetrolu ani nevadí, že KCP prodloužila termín pro rozhodnutí o revidované nabídce odkupu PKN za 135 korun/akcie na 31. srpna.
Neuvěřitelné se stalo skutečností ve čtvrtek: přestože začala propadat celá Evropa (Amerika padala již před tím) a dopoledne naše akcie zaváhaly, odpoledne ČEZ přitopil až na 590 korun. I pátek tentokrát začal frajersky – PX 50 ochutnal 1318, PX-D začal vyhlížet 3300. ČEZ explodoval na 594 korun, jen Philip Morris své příznivce trochu zklamal, asi málo kouřili…
Akciové fondy se také snaží, i když 135 miliónů by burzu tedy nevytrhlo. Opět téměř 100 miliónů jde za hvězdami trhu ING Českým akciovým (profil, názory, koupit) a ISČS Sporotrendem (profil, názory). Jaký má vyšší podíl tuzemských akcií vliv, vidíme na ročním výkonu 57 % proti 47 %.
Aby ne, PX 50 má 62 %, od začátku roku vykouzlil 27 %, akcie ČEZ stouply za rok skoro na trojnásobek. A to nám ještě agentura S&P zvýšila ratingy pro bankovní velkou trojku a v pátek navíc Fitch pro celou republiku: máme A pro závazky v cizí měně a A+ v domácí měně.
Vidíte také ty zářné zítřky, anebo koupíte raději 15letý dluhopis?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

22. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

Do miliardy asi kousek schází, ale skládanka dává celkem standardní obraz. Čtvrt miliardy korun získal peněžní trh, další asi čtvrtmiliardu zkasírovaly zajištěné fondy. Pěkných bronzových... celý článek

Fondy: přece jen slabší týden

15. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přece jen slabší týden

Laťka je vysoko, a tak necelá třičtvrtěmiliarda není žádný špičkový výkon. Omlouvá to snad doba dovolených, ale na rekordní druhé pololetí budou muset investoři ještě přidat. Za první... celý článek

Fondy: bez prázdnin a dovolené

8. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: bez prázdnin a dovolené

Na to, že jsou dovolené v plném proudu, je přes 800 miliónů korun pěkná týdenní bilance. Trendy posledních měsíců sílí, a tak snad nejzajímavější lokálkou je fakt, že do akciových fondů... celý článek

Fondy: vedra investicím svědčí

1. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vedra investicím svědčí

Přestože je třetina lidí na dovolené a vedra sužovala ty zbylé, ani na koupalištích zřejmě nezapomínali na fondy. Půlmiliardu členů UNIS tentokrát jen poněkud méně podpořily ty zahraniční,... celý článek

Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

25. 7. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

Po několika rozpačitějších týdnech fondy u nás opět přibraly bezmála miliardu. Ustálily se také objemy odkupů, jimiž mnozí zřejmě financují své dovolené. Atmosféra i počasí jsou příznivé,... celý článek

Partners Financial Services