Fondy: přece jen slabší týden

Petr Fejtek | 15. 8. 2005 | 3 komentáře
Fondy: přece jen slabší týden
Laťka je vysoko, a tak necelá třičtvrtěmiliarda není žádný špičkový výkon. Omlouvá to snad doba dovolených, ale na rekordní druhé pololetí budou muset investoři ještě přidat. Za první pololetí totiž fondy skutečně inkasovaly v průměru miliardu týdně.

Tak praví celková statistika: za půl roku nejvyšší příliv v historii ve výši 27,5 miliardy korun. Fondy dnes tak již spravují majetek v hodnotě 200 miliard korun. Takže se přece jen prázdniny projevují.
Do fondů peněžního trhu přišlo minulý týden jen necelých 160 miliónů korun. Už ani IKS Peněžního trhu (profil, názory) nedosáhl o moc dál než na 90 miliónů, ISČS Sporoinvest (profil, názory) stagnuje ještě o třetinu níž. Nu a do ČSOB jakoby lidé nosili jen drobné, a to nejen do kasiček Multi Cash.
Ani zajištěné fondy totiž nevykázaly s celkem 65 milióny nijaký průlom, ačkoli sám Max 4 odpracoval 45 miliónů. Chystají se však posily: Česká spořitelna vypustí ze své stáje dvojspřeží a také HSBC chystá plnokrevníka. Sice ne korunového, ale zato tříletého.

Dluhopisy plné překvapení

Dluhopisové fondy se krásně zotavily, když si pomohly až o 0,5 %. To se to dějí věci! Už se téměř nikdo nediví, že se analytici nechtějí pouštět do žádných tipů – inflace neroste, ceny v průmyslu prakticky nerostou a meziročně dokonce klesají, koruna předvádí skoky jako roztomilá Irina o tyči (taky nemá konkurenci). Koruna sice nevládne tyčí, ale vidinou zahraničního obchodu. Proč by měly sazby růst?
Desítky miliard z dividend sice míří ven, investoři však za jiné desítky zase nakoupí korunová aktiva. Naše měna je stále ještě hodně podhodnocená. Na 29,30 si sáhla již v březnu, během následujícího měsíce pak ovšem o devadesátník oslabila. Kde zaparkuje nyní, když si od začátku roku si připsala více než 3 %?
Jak si korunové dluhopisové fondy jako např. ISČS Sporobond (profil, názory) či IKS Dluhopisový (profil, názory) pěkně pomohly, tak jiné s významným cizoměnovým angažmá, jako ISČS Trendbond (profil, názory), IKS Plus bondový (profil, názory) či ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory) ztratily. První dva jen čtvrt proceta, ale ten poslední plných 0,72 %. Tak či onak, celkem do nich investoři vložili přes 150 miliónů  –  odhadem, protože se tentokrát opozdil report ING českého fondu obligací (profil, názory, koupit). Víc než 50 miliónů si připsal stabilní ISČS Sporobond, nejvíc však stále oslňuje svými výš než 13 % Conseq Dluhopisový.
Jak ovšem říkají odborníci, dluhopisy jsou grunt každého portfolia a investor by je neměl moc časovat, jen celkovou strategii občas doplnit taktickým manévrem (spíš jen proto, aby se nenudil).

Smíšené vítězství

Nu a to tu snad ještě nebylo, aby smíšené fondy dokonce nepatrně překonaly peněžáky. Nezbývá než zatleskat – že by konečně peněžní trh splnil svou roli "školních lavic" a že by (alespoň někteří) žáčci postoupili do vyšších ročníků? Anebo rozhoduje jen minulá výkonnost? Nu, řekněme půl na půl, protože takový IKS Balancovaný (profil, názory) jistě nepřilákal 44 miliónů korun jen na strategii, ale spíše na 43 % ročního výkonu.
Přiznejme ale, že jde o výkon v této lize mixů nevídaný a tvrdě to natírá i akciovým specialistům. Akcie zkrátka umějí divy, když se sáhne v pravý čas na správné trhy. Jde jen o to, namíchat si ten ideální koktail podle vlastní nátury a chuti. To třeba muslimové nemůžou, ne proto, že nesmějí pít, ale nesmějí dluhopisy. Ty Alláh zakázal, ovšem proti akciím nic nenamítal (naštěstí je v 7. století neznal). Takže islámský svět objevuje kromě terorismu i akciové trhy. A možná, že právě jejich báječný růst pomůže dostat se těmto zemím ze středověku do civilizace víc než naše army.

Týden akciových rekordů

V Česku však máme nejraději naše akcie – i když, co to vlastně je naše: (jihoafrické) pivo, španělský telecom, rakouská spořitelna, francouzská banka, polský Unipetrol? Ani nehovořit o televizi, léčivech či realitách.
Ale ten ČEZ, ten si platíme pěkně (v cenách elektřiny, samozřejmě)! Po svých nových historických maximech zakulatil na 550 korunách a zároveň suverénně kraluje objemům. Hlavní důvody jsou dva – velmi dobré výsledky aukce volné kapacity pro rok 2006 (pro připomenutí – cena dosažená při aukci tzv. virtuální 400 MW elektrárny je pro rok 2006 o 14,82 % výše než pro rok 2005). Poptávka po této kapacitě byla 5,5x vyšší a odráží růst poptávky po elektřině v regionu, který je dán jak růstem středoevropských ekonomik, tak nutností uzavřít kapacity na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.
To ale není vše – také již zahájil skutečnou aukci elektrické energie pro rok 2006, která bude po dvou kolech ukončena 22. srpna, zatímco výsledek bude oznámen 31. srpna. Ceny by mohly vzrůst nad očekávání…
A když náhodou přestane topit ČEZ, žezla se hned chopí jiný titul, takže se vystřídaly jak Philip Morris, Erste i Unipetrol. Ve Vídni Erste dosáhla přes 46 eur, PKN zase šel do sebe a nabízí za akcii alespoň 135 korun. Celkově pražská burza odolává výprodejům v zahraničí, které reagují na růst ropy nad 65 USD a týden maxim dotáhl výkonnost na třech měsících přes 20 % (od začátku roku přes 24,5 %). Akciové fondy si libují a ISČS Sporotrend (profil, názory) si připisuje 44 miliónů, ostatníse složí na necelých 30 a nad celkových 100 miliónů jistě doplnil ING český akciový (profil, názory, koupit).
Jak dlouho ještě rally potrvá?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: bez prázdnin a dovolené

8. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: bez prázdnin a dovolené

Na to, že jsou dovolené v plném proudu, je přes 800 miliónů korun pěkná týdenní bilance. Trendy posledních měsíců sílí, a tak snad nejzajímavější lokálkou je fakt, že do akciových fondů... celý článek

Fondy: vedra investicím svědčí

1. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vedra investicím svědčí

Přestože je třetina lidí na dovolené a vedra sužovala ty zbylé, ani na koupalištích zřejmě nezapomínali na fondy. Půlmiliardu členů UNIS tentokrát jen poněkud méně podpořily ty zahraniční,... celý článek

Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

25. 7. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

Po několika rozpačitějších týdnech fondy u nás opět přibraly bezmála miliardu. Ustálily se také objemy odkupů, jimiž mnozí zřejmě financují své dovolené. Atmosféra i počasí jsou příznivé,... celý článek

Fondy: minulý týden v číslech

18. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Fondy: minulý týden v číslech

Zajímá vás, kterým fondům se v uplynulém týdnu dařilo nejvíce, a kterým naopak nejméně? Jaká byla výkonnost a prodeje jednotlivých kategorií fondů? Nebo jaké byly nejvyšší a nejnižší... celý článek

Fondy: statistiky za uplynulý týden

4. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Fondy: statistiky za uplynulý týden

Chcete vědět, kterým fondům se v uplynulém týdnu dařilo nejvíce, a kterým naopak nejméně? Jaká byla výkonnost a prodeje jednotlivých kategorií fondů? Nebo jaké byly nejvyšší a nejnižší... celý článek

Partners Financial Services