Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

Petr Fejtek | 25. 7. 2005 | 3 komentáře
Fondy: na okurkovou sezónu vynikající
Po několika rozpačitějších týdnech fondy u nás opět přibraly bezmála miliardu. Ustálily se také objemy odkupů, jimiž mnozí zřejmě financují své dovolené. Atmosféra i počasí jsou příznivé, houby rostou, akciové trhy také. Co si víc přát?

Největší díl na přílivu fondových investic mají průběžně fondy peněžního trhu. A protože se uklidnila zejména fluktuace jejich odkupů, třetina čistých prodejů šla na jejich konto. O 350miliónovém odlivu ze Sporoinvestu v předcházejícím týdnu můžeme jen spekulovat, šlo zřejmě nejen o již zmíněné dovolené, ale jistě i o částečné přesměrování investic do nového ESPA-ČS zajištěného 7, který začala masově nabízet Česká spořitelna. I minulý týden tak přišlo do ISČS Sporoinvestu (profil, názory) jen 66 miliónů korun, zatímco IKS Peněžního trhu (profil, názory) získal trojnásobek a rodina ČSOB Multi cash dvojnásobek této částky.

Komerční banka také prodává svého zajištěného čtvrtého Maxe tajuplně bez reportu, přestože je veden ve statistice UNIS. Takže v zajištěncích formálně vede dvojice ČSOB Světového Clicku+ 19 a ČSOB Světového růstu+ 4, z nichž každý získal přes 33 milióny korun.

Dluhopisy mají po žních

Jak jsme předpokládali, dluhopisy již druhý týden chladnou: poté, co vystrčila růžky inflace se tentokrát projevilo celosvětové vlnkobraní po překvapivém kroku Číny, která po desetiletém držení umělého kurzu juanu přece jen mírně uvolnila fluktuační pásmo a místo na dolar jej navázala na koš měn.

Dluhopisový svět je přesto v nevídané situaci a nikdo si není jistý dalším vývojem. Výnosy desetiletých jsou v Evropě i Americe na historických minimech – ještě nikdy nebyly na evropském trhu výnosy 3,105 % a možnost snížení 2% sazby ECB je stále ve hře. Francie i Británie vydala 50leté dluhopisy a chystá se k tomu i Německo. Ideální cesta, jak levně financovat dluhy.
Náš trh je na evropský silně vázán, takže zejména dynamičtější investoři by se mohli ještě pokusit o polské, maďarské a jiné východní rozinky a měli by se připravit na prodloužení durace, protože dlouhodobá stagnace přijde – jde jen o to, zda dříve či později. Časy dvouciferných výnosů již možná nikdy nezažijeme.
Naši investoři však vidí minulé výnosy a dluhopisové fondy jsou "in" s celkovým přílivem přes čtvrt miliardy. ISČS Sporobond (profil, názory) si připsal 88 miliónů korun, IKS Dluhopisový (profil, názory) 32 milióny a ISČS Trendbond (profil, názory)16 miliónů korun. Výborně si vede i ING český fond obligací (profil, názory, koupit) se 72 milióny korun.

Smíšené fondy se etablují pomalu a 84 milióny jsou celkem dobrý výsledek. Některé podílníky mohla vyděsit nulová hodnota čtyř menších fondů Kvanto a původní PIAS, ale šlo jen o plánovaný "úklid" mrňousů pod křídla ČSOB Bohatství – jen oznámení o tom přišlo poštou poněkud naknap. Pro toho, kdo zapomněl, jde o Křišťálový (profil, názory), Obchodu (profil, názory), Kvanto Kombinovaný (profil, názory) a Kvanto Korunový dluhopisový.

Akciové kolo štěstí

Kdy asi náš investor pochopí, že jedině dlouhodobé investování do akcií něco vynese? Možná nikdy, ostatně ani třeba Němci na tom nejsou o mnoho lépe.

Nevím sice přesně, co to znamená, ale (po odkladu) začala od 1. července platit přelomová Směrnice Rady EU 2003/48/ES o zdanění příjmů z úspor (Savings Tax Directive). Vztahuje se mj. na příjmy z dluhopisů – tedy i dluhopisových fondů – a z nynějších 15 % daň stoupne za tři roky na 20 % a za šest let na 35 %. Socialisté všech zemí spojte se!

Akciový kolotoč se ale otáčí severním směrem v Americe i Evropě, pěkně rozjetý je i ten náš. Naše blue chips se v úterý dostaly na nejvyšší hodnotu v historii a druhý nejdůležitější burzovní index PX-D vzlétl na 3055 bodů, ve středu ochutnal i 3080 a v pátek skončil jen o chlup níž.
ČEZko našlo svou superstar, zněl titulek Patrie, když našemu energetickému mamutovi dodali nové palivo analytici londýnské pobočky UBS zvýšením cílové ceny na 610 Kč, tedy potenciál dalšího zhodnocení o 22 %. Akcie elektrárenské společnosti vzápětí překonaly hranici 520 a dostaly se až na nové maximum 524 Kč, kde došlo k vybírání zisků.
Pokus PKN Orlen nabídnout za akcie Unipetrolu jen 103 Kč zatrhla KCP, která naopak schválila Telefonice návrh na odkup minorit Českého Telecomu po 456 Kč. To není k zahození, ale např. Patria vidí fundamentální hodnotou 515 Kč na akcii, což nabízí růstový potenciál ve výši 12 %. Zároveň by také výše nabídky odkupu měla tvořit z krátkodobého hlediska spodní hranici kurzu akcie ČT. Protože Telefonica zaplatila za státní podíl 502 Kč za akcii, předpokládá se, že úspěšnost odkupu nebude vysoká.

Do akciových fondů přinesli naši investoři 92 milióny korun, nejvíc 41 miliónů opět do největšího ISČS Sporotrendu (profil, názory) a 36 miliónů do ING českého akciového (profil, názory, koupit). Oba se vyhřívají nad 50% ročním výnosem a jejich podílníci mohou z Havaje strouhat mrkvičku zbytku světa. Aby ne, náš PX 50 vynáší meziročně 60 %, od začátku letoška 20 % a za poslední tři roky se hodnota investice do indexu přesně ztrojnásobila!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: minulý týden v číslech

18. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Fondy: minulý týden v číslech

Zajímá vás, kterým fondům se v uplynulém týdnu dařilo nejvíce, a kterým naopak nejméně? Jaká byla výkonnost a prodeje jednotlivých kategorií fondů? Nebo jaké byly nejvyšší a nejnižší... celý článek

Fondy: statistiky za uplynulý týden

4. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Fondy: statistiky za uplynulý týden

Chcete vědět, kterým fondům se v uplynulém týdnu dařilo nejvíce, a kterým naopak nejméně? Jaká byla výkonnost a prodeje jednotlivých kategorií fondů? Nebo jaké byly nejvyšší a nejnižší... celý článek

Fondy: se připravují na dovolenou

20. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: se připravují na dovolenou

Lidé zřejmě už začínají myslet na jiné věci než investování, protože do fondů přinesli jen něco málo přes tři čtvrtě miliardy korun. Kdybychom navíc započítali 400miliónový institucionální... celý článek

Fondy: týden s dopingem

13. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: týden s dopingem

Půl miliardy do dluhopisových fondů, to tu snad ještě nebylo. Polovinu z toho však zřejmě zainvestoval institucionální investor, takže standardně vítězí fondy peněžního trhu. Ani akcie... celý článek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

6. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

Evropská ústava vzala za své, což se vládě nelíbí. Bankovním žralokům chce ministr nasadit náhubek na poplatky, což se zase jim nelíbí. Vždyť vydělaly za první čtvrtletí "jen" necelých... celý článek

Partners Financial Services