Američtí a evropští družstevníci vs. čeští tuneláři

Američtí a evropští družstevníci vs. čeští tuneláři
Zatímco v Česku jsou družstevní záložny spojovány s hlubokými tunely, ve vyspělém finančním světě zaujímají významné místo. V USA ukládá své úspory do záložen každý třetí Američan, v Irsku je členem nějaké kampeličky 70 % populace, největší holandská banka je vlastně družstevní záložna. Podívejme se k nám i za hranice.

Roku 1996 přivál západní vítr do České republiky novinku: s minimem finančních prostředků (500 tisíc korun) bylo možné založit tzv. spořitelní družstvo. V roce 1999, kdy nastal jejich největší rozkvět, bylo těchto družstev 139, počet jejich členů dosahoval 126 tisíc a celkové vklady se přiblížily 10,5 miliardám korun. Většina z nich však skončila již mezi lety 2000 a 2001.

Největší chybou bylo, že kampeličku si mohl založit prakticky kdokoli, a to bez ohledu na odborné znalosti, zkušenosti a morální předpoklady. Navíc mohly tehdejší záložny bez omezení samy zakládat jakékoliv dceřiné společnosti a převádět na ně peníze vkladatelů. Mnohé kampeličky tak byly nekompetentně řízeny, a některé byly dokonce již založeny s tunelářskými úmysly.

Hospodaření záložen často připomínalo pyramidové schéma, kdy jsou náklady a výběry hotovosti financovány přílivem nových vkladů. K tomu bylo třeba slíbit nereálně vysoké úroky a obětovat vysoké sumy za reklamu. Následoval nezadržitelný krach kampeliček, jenž se stal velkým mediálním soustem.
A tak averze k družstevnímu bankovnictví u nás zatím přetrvává.

Družstevní záložny v ČR

1. TZ, družstevní záložna
2. Družstevní záložna Kredit
3. Družstevní záložna PSD
4. Družstevní záložna UNIBON
5. ERSTE SPAR- UND KREDITANSTALT, družstevní záložna
6. Fio, družstevní záložna
7. Komerční spořitelní a úvěrní družstvo DOMOV
8. Metropolitní spořitelní družstvo (MSD)
9. Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo
10. Podnikatelská regionální družstevní záložna, družstvo
11. Prague Credit Union, spořitelní družstvo
12. Privátní Peněžní Ústav – úvěrní družstvo
13. První slovácké spořitelní družstvo
14. Spořitelní a úvěrní družstvo Royal Savings and Loans
15. Spořitelní a úvěrní družstvo SVATOPLUK
16. Úvěrní družstvo PDW
17. Vinohradská vzájemná družstevní záložna
18. Vojenská družstevní záložna
19. Wall Street Federal Reserve, družstevní záložna
20. WPB Capital, spořitelní družstvo
Zapomnělo se, že v druhé polovině devadesátých let zanikly snad všechny malé banky, že zkrachovaly IPB a Union Banka a že by stejně dopadly i ČSOB (profil, názory), Česká spořitelna (profil, názory) či Komerční banka (profil, názory), kdyby je nepodržel stát. Podle loňské novely zákona o spořitelních družstvech musely kampeličky do konce letošního ledna navýšit kapitál z 500 tisíc na 35 miliónů Kč. Zůstalo jich dvacet. Podle téže novely musí družstevní záložny stejně jako i jiné finanční instituce nyní dodržovat tytéž předpisy a náležitosti jako banky.

Idea družstevního bankovnictví je stále živá: nabízet svým členům služby kvalitněji a levněji, než je poskytují komerční instituce. Analýza spokojenosti zákazníků finančních institucí prováděná v USA od roku 1984 ukazuje, že zákazníci úvěrních družstev byli vždy výrazně spokojenější než zákazníci bank. Navíc ziskovost družstevních záložen je jen mírně nižší než bank: výnosnost aktiv (ROA) amerických kampeliček je v průměru 1 %, stavebních spořitelen 1,3 % a bank 1,4 %. Družstevní sektor je však méně rizikový – nesplacené půjčky tvoří u spořitelních družstev jen 0,77 % aktiv oproti 1,19 % u bank.

Ve světě to funguje

Sektor družstevního bankovnictví může být pro zakládající členy velmi zajímavý: výnosnost vloženého (vlastního) kapitálu spořitelního družstva může při dobrém risk managementu dosahovat 15 – 25 % ročně.

Světová rada úvěrových družstev dnes sdružuje 40 tisíc kampeliček z 84 zemí s více než 123 milióny členy.
Objem aktiv členů dosahuje 760 miliard dolarů a jejich podíl na trhu vkladů je 8 %. Tato čísla však nezahrnují kontinentální Evropu, kde se spořitelní družstva sdružují do bankovních skupin.

V USA dnes funguje na 9 700 úvěrních družstev a počet jejich členů dosahuje 85 miliónů. Každý třetí Američan je tedy členem nějaké kampeličky. Celková výše aktiv družstevních záložen v USA činí 630 miliard dolarů, což odpovídá 15,75 biliónu korun. To je částka pětkrát převyšující aktiva všech českých bank.

Evropské družstevní banky

Družstevní banky vzniklé ze spořitelních družstev jsou také velice úspěšné v Evropské unii. Málokdo ví, že Rabobank, největší holandská banka s podílem 35 % na trhu bankovních služeb, je vlastně družstevní záložna. Totéž platí pro finskou OKO Bank s 32% podílem, rakouskou Raiffeisen Bank s 24% podílem, francouzskou Credit Agricole s 19% podílem či německou DZ Bank s 19% podílem na trhu.

V Irsku je 70 % populace členem nějaké kampeličky. Zatímco běžné komerční banky mají pyramidovou strukturu s centrálou na vrcholku a pobočkami spadajícími pod ni, je u řady družstevních bank vzniklých z "kampeliček" situace obrácená: lokální kampeličky vlastní obyvatelé dané obce a tato místní družstva mají podíl ve vyšší struktuře (krajské). Tato krajská spořitelní družstva mají poté podíl na centrále (bance). Centrála poskytuje místním organizacím sofistikované bankovní služby (forex, obchodování s cennými papíry) a do jisté míry i kontroluje jejich činnost (dodržování předpisů, diverzifikace rizik).

Kromě úvěrních družstev existují ve Velké Británii i stavební družstevní spořitelny, jejichž původní činnost byla poskytovat úvěry na nákup či stavbu nemovitostí. V roce 1996 jich bylo 88 se 4 613 pobočkami. Část z nich se poté přeměnila v klasické banky, přesto mají tyto družstevní instituce stále 15% podíl na celkových aktivech bankovního sektoru.
(V USA mají stavební spořitelny, Savings&Loan, Thrifts, jež většinou fungují na bázi družstevní záložny, také 15% podíl.)

Ve Francii je družstevnictví ve finančním sektoru obzvláště silné. Spořitelní družstva (Caisses d´Epargne) se zaměřují na retailové aktivity a společně tvoří pátou největší banku s aktivy přes 375 miliard USD. Ve Španělsku mají družstevní spořitelny 46% podíl na trhu a úvěrní družstva 5%.

Autor je ředitelem brokerské společnosti A&CE Global Finance.

Jak bude české družstevní záložnictví vypadat za 10 či 20 let? Kdy setřese svoji nemilou pověst? Bojíte se vkládat peníze do kampeliček, nebo jste družstevníkem?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2005 22:02, Speedy

Příspěvek Chodník Dudu je trefný svojí krásnou ukázkou české malosti a, nebojím se říci, i závistivého českého hňupství. Které, byť pro někoho úsměvné, nezaslouží omluvu: je zde totiž uveden názor, že když je někdo okraden, nebude se zkoumat zloděj a podmínky, za kterých k okradení došlo, ale zpochybňovat, kádrovat a kriminalizovat se bude zase a jen okradený. Naopak zlodějům, tunelářům a já nevím komu podobnýmu dalšímu se asi zde v Česku postaví pomník. Že jsme tím slovem "tunelář" světoví a paní mistrová pracovala ve státním podniku, kde si mnoho nevydělala.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vstup do EU nepřežije 90 % kampeliček, říká Zeman

24. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Vstup do EU nepřežije 90 % kampeliček, říká Zeman

Před několika dny jsme vám umožnili ptát se na vše, co se týká družstevního záložnictví, dlouholetého člena představenstva České asociace záložen. Jak se Pavel Zeman vypořádal s vašimi... celý článek

Ptejte se Pavla Zemana!

16. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Ptejte se Pavla Zemana!

Kampeličky byly záměrně likvidovány kvůli záchraně krachující České spořitelny, říká bývalý člen představenstva České asociace záložen. Pokud vás zajímá jeho pohled na minulost, současnost... celý článek

Ohrožený druh jménem kampelička

29. 1. 2004 | Vendula Hilkovičová

Ohrožený druh jménem kampelička

Objevily se v polovině 90. let, nabídly vysoké úroky, na které přilákaly spoustu důvěřivých lidí, a spolykaly tak několik miliard. Pak zkrachovaly. Bylo to tak? Ustály to některé? A... celý článek

Partners Financial Services