Akcie: mazání zisků

Akcie: mazání zisků
Index důvěry spotřebitelů v USA v dubnu klesl na nejnižší úroveň od listopadu. Americká ekonomika je stále rostoucí, ale při nejpomalejším tempu za poslední dva roky, inflace se začala zvyšovat. Jak se tyto zveřejněné údaje promítly do dění na akciových trzích?

Spojené státy

V pondělí se díky několika příznivým zprávám Wall Street odrazil od svých letošních minim. Potěšily akviziční aktivita, zvýšení nákupních doporučení na některé společnosti a příznivé makroekonomické zprávy. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) vyrostla o 0,8 %, S&P 500 (profil, názory) o 0,9 % a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) se zvýšil o 1 %. Akcie Apple Computer (profil, názory) vzlétly o 4 % poté, co jim investiční banka CSFB zvedla investiční doporučení. Očekává totiž zvýšení tržeb díky růstu prodejů jejich hudebního přehrávače iPod. Výrobce letadel Boeing (profil, názory) oznámil, že vyhrál zakázku v hodnotě 6,1 mld. dolarů od Air Canada, a cena jeho akcií se zvedla o 2,9 %.

Druhý den v týdnu burzy výrazněji oslabily a vymazaly zisky z předešlého dne. Impulsem byl pokles důvěry spotřebitelů. Index důvěry spotřebitelů klesl v dubnu na hodnotu 97,7, což je jeho nejnižší úroveň od listopadu a ukazuje, že spotřeba se začíná zpomalovat a může vést ke zpomalení růstu v nadcházejících obdobích. Zklamání přinesly i výsledky některých společností jako Lexmark International (profil, názory) a Du Pont (profil, názory). Výrobce tiskáren Lexmark oznámil nižší než očekávaný zisk za první čtvrtletí a sdělil, že i ve druhém bude výše pod úrovní odhadu. Akcie společnosti tak propadly o 14 %. Druhý největší chemický výrobce, společnost Du Pont, rovněž zveřejnil výsledky pod hodnotou odhadů, jeho akcie ztratily 3,2 %.

Ve středu začaly nejprve trhy oslabovat kvůli neočekávanému poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Nakonec ale středeční obchodování přineslo půl procentní nárůst, příčinou se staly především výsledky společností Verizon (profil, názory) a Corning (profil, názory). Telekomunikační společnost Verizon si svým lepším výsledkem hospodaření pomohla k posílení svých akcií o 3,6 %. Největší americký výrobce kabelů z optických vláken, Corning, zvýšil odhad zisku pro druhé čtvrtletí, a její akcie vylétly o 7,5 %.

Čtvrtek přinesl zveřejnění růstu HDP v USA. Ukázalo se, že ekonomika je stále rostoucí, ale při nejpomalejším tempu za poslední dva roky. Inflace se začala zvyšovat. Hodnota Dow Jones Industrial Average poklesla o 1,3 %, S&P 500 se snížil o 1,1 % a Nasdaq Composite oslabil o 1,4 %. Akcie ropné společnosti Exxon Mobil (profil, názory) ztratily 4,3 %, její výsledky totiž nenaplnily očekávání.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, očekávala se korekce po předchozím poklesu.

Evropa

Do nového týden si investoři přinesli optimismus a index Dow Jones Euro Stoxx 50 (profil, názory) stoupl o 0,4 %. Index zahrnuje 50 největších společností ze zemí, které jsou členy EMU. Z 13 západoevropských zemí z různých burzovních indexu jich bylo 18 rostoucích. Největší zisk si připsal islandský ICEX 15, který stoupl o 0,9 % a největší pokles postihl řecký ASE General, přišel o 0,9 %.

V úterý došlo k vymazání pondělních zisků. Společnosti Infineon Technologies (profil, názory) a TeliaSonera nenaplnily svými zisky představy investorů a odhady analytiků. Německá firma Infineon je největším evropským výrobcem polovodičů, kvůli nižším tržbám a nákladům na reorganizaci ovšem vykázala čtvrtletní ztrátu. Největší norská telekomunikační společnost, TeliaSonera, vykázala nižší zisk, protože konkurence v regionu rostla rychleji, než se očekávalo.

Uprostřed týdne pokračovaly znovu obavy o firemní výsledky, ceny akcií proto klesaly. Tentokrát ztratily společnosti STMicroelectronics (profil, názory) a Siemens (profil, názory).

Ve čtvrtek přišly na pomoc svými výsledky Deutsche Bank a GlaxoSmithKline (profil, názory) a pomohly trhům k růstu. Největší německá banka Deutsche Bank zaznamenala nejvyšší čtvrtletní zisk za čtyři roky, čímž překonala odhady. GlaxoSmithKline, největší evropská farmaceutická firma, zvýšila zisk snížením nákladů a prodeji leků na astma.

V pátek v poledne byly evropské burzy o trochu výše. Investoři předpokládali, že před koncem týdne, jak se zklidní atmosféra na burzách, ceny akcií mírně porostou.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Akcie: cena černého zlata poklesla

11. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena černého zlata poklesla

Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh... celý článek

Akcie: jako na houpačce

4. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: jako na houpačce

Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo... celý článek

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

29. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových... celý článek

Partners Financial Services