Fondy: akciová Bonanza pokračuje

Petr Fejtek | 14. 2. 2005 | 2 komentáře
Fondy: akciová Bonanza pokračuje
Nebýt miliardy, kterou ještě znovu stáhli z fondů institucionální investoři, měli bychom rekordní týden. Takto se v celkové bilanci dostaneme jen na 200 miliónů korun, což je ovšem v této situaci vynikající.

Odkupy proběhly standardně z postkuponových pohrobků skupiny ČSOB a ty snad se již opravdu blíží konci a nebudou nám už letos příliš "kazit statistiky". Můžeme se tedy věnovat také standardním favoritům: ISČS Sporoinvest (profil, názory) dosáhl 212 miliónů a s dalšími 330 milióny přispěly ruku v ruce tým ČSOB Multi Cash a IKS Peněžního trhu (profil, názory). Tedy opět přes půl miliardy korun směřovalo do fondů peněžního trhu, ale mohlo to zřejmě být ještě víc, kdyby část peněz nepřilákal zajištěný Světový Max 3, jehož prodej ale (zatím?) UNIS neuvádí.
V zajištěných fondech tedy opět dominuje KBC-ČSOB, když v barvách jejich palety se vzhlédlo 135 miliónů korun.
Radost investorům – a mnohým jistě nečekanou – dělají dluhopisové fondy, které za poslední půlrok dosáhly až 7% zhodnocení. ISČS Sporobond (profil, názory) se může pochlubit ročním výnosem 8,5 % a tím přilákal 106 milionů korun. ISČS Trendbond (profil, názory) zatím stále ještě tolik nezdomácněl a přes výkon téměř 14 % na něj investoři vsadili jen 15 miliónů korun. Pěknými 30 milióny se může pochlubit ING český fond obligací (profil, názory, koupit).

Neuvěřitelné akcie

Tuzemský akciový trh si sáhl na další dlouhodobá maxima a růst mnohých titulů je až o nervy. Akciové fondy zaměřené na náš region si opět připsaly další procenta a neuvěřitelné se stává realitou. Staré dobré pořekadlo: Kdo nevěří, ať tam běží – v akciích platí jen trošičku. A že poběží 147 miliónů týdně do ING Českého akciového (profil, názory, koupit) a 79 miliónů do ISČS Sporotrendu(profil, názory), připomíná již tanec mezi vejci. Roční výnos 48 a 40 % jistě nedá spát, ale že se nemají dávat všechna vajíčka do jednoho košíku, ví snad již každý.

Zajímavá jistota

Se značně interesantním produktem přichází HVB Bank (profil, názory), která ve spolupráci s dcerou mateřské Bank Austria Craditanstalt investiční společností Capital Invest vytvořila Guarantee Basket 2010. Jak název napovídá, jde o koš dluhopisů a akcií, formálně fond fondů, kde až 40% akciovou složku tvoří CI Eastern Europe Stock.
Garance fondu platí nejen na investovanou částku (samozřejmě bez poplatků), ale i na nejvyšší hodnotu během upisovacího období – to je totiž nebývale dlouhé, až do 30. září. Na rozmyšlení tedy času dost. Ale hlavně: hlavní garance je zkonstruována na 80 % nejvyšší hodnoty podílového listu během celého pětiletého období, tedy 80% participace do splatnosti 31. srpna 2010!
Minimální investice je 1 000 euro, což není překážkou, jen ta denominace v euru asi příliš nepotěší. Ale investor by si měl uvědomit, že měnové riziko by mělo být "převálcováno" akciovým výnosem, anebo v případě tvrdého přistání stejně skončí na minigaranci.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: za mrazů se více šetří

7. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: za mrazů se více šetří

Miliarda a čtvrt za týden, to tu dlouho nebylo! Že by lidé za kamna vlezli a počítali zlaťáky? Anebo je už slamníky začaly tlačit? Tak či onak UNIS zvítězil nad AKAT 3 : 2 a dokazuje,... celý článek

Fondy: velmi pěkný týden

31. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: velmi pěkný týden

850 miliónů jistě není špatný výsledek. UNIS si nepochybně potřebuje šplhnout před vysvědčením za minulý rok, které zveřejní v úterý, takže nabrala 600 miliónů, zatímco na AKAT zbyla... celý článek

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

24. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

Statistiky byly opět neúplné, lednový efekt se nerýsuje, ale novinek je dost. Peněžní fondy sice stále v oblibě s přehledem vítězí, ale i akciové vystrkují růžky.

Fondy: snad již poslední velký odkup

17. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: snad již poslední velký odkup

Fondbyznys roku 2005 se rozeběhl, ale institucionální odkupy opět statistiku snížily o víc než miliardu korun. Přesto se, i díky technické přestávce v 1. týdnu, podařilo tyto odkupy... celý článek

Fondy: a zase znovu

10. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: a zase znovu

Rok 2005 je teprve v plenkách, takže na nějakou tu dětskou nemoc se musíme připravit. Jednu již stačila přinést statistika UNIS: neobsahuje žádná data. Prolistujme tedy alespoň zahraniční... celý článek

Partners Financial Services