Není jistota zajištěného fondu příliš drahá?

Není jistota zajištěného fondu příliš drahá?
Jistý zajištěný fond slibuje za 4 roky a 5 měsíců minimálně 4 %, maximálně však 24 %. Láká vás oněch 24 %? Možná po přečtení našeho článku zjistíte, že jistota je velice drahá a pokud by vám stačila "nálepka vysoké pravděpodobnosti", máte šanci na výnosy lepší.

Fond investuje na dobu 4 let a 5 měsíců, přičemž se celé toto investiční období rozdělí na 4 periody, v nichž se počítá vývoj koše indexů – DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) a S&P 500 (profil, názory). V každém období se zhodnocení indexu porovná v intervalu –3 % až +6 %. Je-li zhodnocení menší, započtou se 3 %, je-li větší, počítá se 6 %. Výnosy v jednotlivých obdobích se sečtou, a tím dojdeme k výslednému zhodnocení. Je-li výsledné zhodnocení nižší než 4 %, jsou vyplacena právě tato 4 %.

Jak se chovaly indexy v minulosti?

Pro názornost budeme používat pouze index S&P 500, neboť ten má delší historii. Index DJ Eurostoxx 50 totiž známe až od roku 1991. V našem případě index nezohledňuje dividendy a oprostíme se i od případných nákladů na měnové zajištění.

Čtyři roky a 5 měsíců dlouhá období porovnáme podle dvou charakteristik:

  1. jak se vyvíjel v tomto období index,
  2. kolik by vydělal fond (v každém roce se bere zhodnocení v intervalu –3 % až 6 %)

Skutečný výnos indexu byl v drtivé většině případů vyšší, než kolik by vynesl fond se stejnou konstrukcí. Jedině v období od 8/2002 by zafungovalo zajištění fondu a dosáhli bychom lepšího zhodnocení. V tomto období se totiž u indexu plně projevuje pokles trhů z nejvyšších hodnot v 3/2000.

Přehlednější jsou možná výnosy podle grafu, který počítá s ročním zhodnocením (p.a.)

Všimněte si, že:

  1. výnos indexu málokdy klesl pod 5 % p.a.;
  2. v některých výjimečných dobách se pohyboval vysoko nad 15 % p.a.;
  3. od roku 2002 je výnos záporný. Jeho výše je zhruba –5 % p.a.;
  4. fond slibuje maximální zhodnocení 5 % p.a. Více to určitě nebude.

Kolik stojí jistota a jak lze její požadavek "obejít"?

To nám opět napoví graf. Fond nám pravděpodobně přinese méně peněz, než kdybychom investovali sami a rozdíl bude propastný.
Je malá pravděpodobnost, že u fondu zafunguje zajištění, kterého využijeme. Pak bude investice do fondu výnosnější.
Jenom pro zajímavost – srovnejte, o kolik více může vynést index než fond. (Třeba i 100 %) Dále srovnejte, o kolik se dá prodělat více v indexu než ve fondu (asi 25 %).

Podobně dopadneme asi i u jiných zajištěných fondů: jistota je velice drahá. Pokud ji nebudeme požadovat, pak máme šanci zvýšit svoje výnosy. Bude stačit, když zvolíme portfolio, které nebude mít jistotu ve smyslu zajištěných fondů, ale bude mít nálepku "hodně pravděpodobný výnos". Určitě najdeme portfolia, kde je pokles v horizontu 4 - 6 let velice málo pravděpodobný (třeba u dluhopisových fondů nebo u portfolií s malou přísadou akcií).

Jinou možností, kam může konzervativní klient investovat, je balancované portfolio z dluhopisů a akcií.
Tak např. výnos některých hypotečních zástavních listů je 2,31 % p.a. Můžeme zkusit investovat 80 % prostředků do hypotečních zástavních listů a 20 % prostředků do akcií. Dluhopisy by měly dodat jistotu výnosu, akcie dodají "pokus" o nadprůměrný výnos.

Např. při investici 100 000 Kč půjde 80 000 Kč do dluhopisů, 20 000 Kč do akcií. Na konci investičního horizontu (4 roky a 5 měsíců) bude v dluhopisech 88 500 Kč. Kdyby akcie ztratily za tuto dobu 25 % ze své hodnoty, zbude z nich 15 000 Kč (z původních 20 000 Kč). Celkově budeme mít na konci 103 500 Kč. Tedy zhruba stejnou částku jako je minimální výnos zajištěného fondu.
Kdyby akcie vydělaly 10 % p.a., byla by na konci hodnota investice 119 000 Kč. To je blízko maximálnímu zhodnocení zajištěného fondu.

Jak by se dařilo takto sestavené investici, je vidět na dalším grafu:

Graf ukazuje, jakého výnosu by dosáhly zajištěný fond nebo "složená investice" (80 % hypoteční zástavní listy + 20 % akcií) v minulosti.
Balancované portfolio by vydělalo někdy i o desítky procent více, jindy jen o pár procent více. Jen málokdy by vyhrál zajištěný fond.
Je třeba poznamenat, že porovnání má několik zjednodušení: není bráno v úvahu měnové riziko, není počítáno s poplatky a "historické údaje nic nezaručují".

Ještě lépe je rozdíl výnosů vidět na následujícím grafu:

Portfolio složené z akcií a dluhopisu dosáhlo výnosu skoro vždy vyššího než zajištěný fond. Je jenom velmi málo období, kdy tomu bylo jinak.

U investice složené z dluhopisu a akcií je dále možné diskutovat:

  • jestli je lepší koupit hypoteční zástavní list, nebo investovat do dluhopisového fondu;
  • jaký volit akciový fond, případně jestli nezvolit fondů více;
  • jestli není lepší koupit jeden balancovaný fond, který má v portfoliu zhruba 20 % akcií.

Kdyby měl autor článku vsadit na vyšší výnos za 4 roky a 5 měsíců, vsadil by na kombinaci dluhopisu a akcií proti zajištěnému fondu. Jak byste vsadili vy? Kam byste investovali vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2005 15:39

když jsem se kdysi zajímala o HZL, tak mi v ČSOB řekli, že si musím u nich zřídit účet, na který mi pak budou připisovat zisky. Za účet musím ale každý měsíc platit.Aby poplatek za účet byl nižší než zisk, opět musím investovat poměrně vyšší částku. O HZL bych sice zájem měla, ale bez účtu. HZL by ale mohly být zajímavé.
Marie

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2005 13:38, Marie

článek nezohledňuje poplatky, myslím, že v případě fondu budou nižší než při individuálním investování tak malé částky. Navíc fond je bez práce. Aby se individuální investice vyplatila, musela by být investovaná částka podstatně vyšší. Pro zisky řádově v tisícikorunách za dobu 5 let se mi nevyplatí se tak namáhat.Ty získám snadněji jiným způsobem.
Marie

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investování, nebo sázení?

28. 1. 2005 | Lev Dvorok | 1 komentář

Investování, nebo sázení?

Banky nově lákají tzv. prémiovými vklady, které za určitých podmínek nabízejí zhodnocení např. 4,9 % p.a. Je to hodně, nebo málo a co se skrývá za těmito podmínkami? Má smysl do těchto... celý článek

Východ versus Západ v bankovní Evropě

2. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Východ versus Západ v bankovní Evropě

Střední a Východní Evropa hodlá dohnat životní úroveň západní části v horizontu několika desítek příštích let. Jak se jí to daří v oblasti používání bankovních produktů? Hvězdou je... celý článek

Kurzové spekulace pro každého?

30. 11. 2004 | Dušan Hradil

Kurzové spekulace pro každého?

Na našem trhu můžete narazit na nový typ termínovaného vkladu. Jeho garantovaný výnos je zanedbatelný, ovšem prémie téměř 5 % z něj činí zajímavou investici. Celá věc má ale háček -... celý článek

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Partners Financial Services