Akcie: ve znamení výsledků a odhadů

Akcie: ve znamení výsledků a odhadů
Některé zámořské i evropské společnosti v průběhu minulého týdne oznamovaly výsledky hospodaření a také revidovaly své odhady do budoucna. Jak se jim vedlo, co očekávají a jak na to reagovaly trhy?

Spojené státy

V pondělí byly americké brzy uzavřeny vzhledem ke státnímu svátku "Labour Day".

Obchodování proto začalo až v úterý a hodnoty nejvýznamnějších indexů se posunuly o 0,7 % výše. Tomuto vývoji pomohla klesající cena ropy, která částečně zažehnala obavy investorů, že její vysoká úroveň ohrozí zisky podniků. Cena ropy klesla ze své rekordní výše 49,40 dolarů za barel dosažené 20.srpna již o 12 % . Akcie společnosti Parker Hannifin (profil, názory) stouply o 4,1 % po zprávě, že se objem jejích průmyslových zakázek v Severní Americe zvýšil v srpnu o 17 % ve srovnání s předchozím rokem. Úspěšný den měly akcie stavebních společností, akcie Pulte Homes zpevnily o 4,8 % a KB Home o 5 %.

Uprostřed týdne akcie na Wall Street mírně oslabily. Akcie třetího největšího prodejce léků USA společnosti McKesson (profil, názory) propadly o 15 % na nejnižší hodnotu za 16 měsíců. Společnost totiž uvedla, že její zisk ve druhém čtvrtletí bude výrazně nižší než byly odhady analytiků vzhledem nízkému růstu cen léků. Černý den měly také akcie největšího producenta mléka v USA společnosti Dean Foods (profil, názory), které přišly o 18 % kvůli snížení odhadu zisku pro letošní rok. Způsobila to kolísavá cena mléka a rekordně vysoká cena paliv a dalších komodit. Letecká společnost Delta Airlines (profil, názory) uvedla, že případný bankrot je "reálnou možností" a zveřejnila plán na snížení počtu pracovních míst o 7 000, což představuje 12 % z celkového počtu zaměstnanců. To vedlo k poklesu akcií společnosti o 9,9 %.

Při čtvrteční seanci byly v pozornosti především technologické společnosti, po oznámení zisku společnosti National Semiconductor a očekávání zisku firmy Nokia (profil, názory). To vedlo k posílení hodnoty technologického indexu Nasdaq Composite (profil, názory) o 1 %, další indexy Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a S&P 500 (profil, názory) nedoznaly větších změn. Společnost National Semiconductor, výrobce čipů podporujících životnost baterií v přenosných elektronických výrobcích, uvedla, že dosáhla vyššího než očekávaného zisk ve druhém čtvrtletí na základě vyšších prodejů v Asii. Její akcie pak vylétly o 12,3 %. Největší výrobce mobilních telefonů na světě, finská Nokia, zvedla odhad zisku pro třetí čtvrtletí pod vlivem dalšího optimismu v tomto sektoru. Prodeje mobilních telefonů totiž rostou celosvětově, a akcie firmy pak zpevnily o více než 6 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty skoro beze změny, investoři vyčkávali na další zprávy o vývoji zisku dalších společností.

Evropa

Úvodní seanci v novém týdnu zakončily evropské burzy v mírném plusu, objemy obchodů však byly nižší vzhledem ke státnímu svátku v USA. Pozornost investorů byla soustředěna na společnost T-Online kvůli spekulacím, že Deutsche Telekom (profil, názory) nabídne minoritním akcionářům odkup jejich akcií. Cena akcií T-Online stoupla o 4,2 %.

Druhý den nedoznaly hodnoty burzovních indexů větších změn. Letecká společnost Air France oznámila zvýšení počtu pasažérů v srpnu, což bylo v souladu s odhady. Nicméně k významnému zvýšení došlo u zámořských letů, a to způsobilo vzestup ceny akcií o 4 %. Akcie německého výrobce luxusních automobilů Porsche stouply o 1 % po oznámení, že společnost v listopadu vyrobí více silnějších vozů typu Boxter.

Ve středu byly burzy mírně dole. O 2,5 % stouply akcie francouzské banky Credit Agricole po oznámení výsledků hospodaření v první polovině roku. Očekával zisk 501 mil. euro, ovšem banka dosáhla čistého zisku 569 mil. euro. Akcie telekomunikační společnosti Colt Telecom (profil, názory) posílily o 6 % kvůli spekulacím, že se společnost může stát cílem pro převzetí. Akcie společnosti Accor, která provozuje hotely, klesly o 7 % po zveřejnění výsledků hospodaření v první polovině roku.

Čtvrteční oslabovaní evropských burz pomohlo zvrátit zvýšení odhadu zisku od společnosti Nokia a burzy zakončily obchodování výše. Pozitivní vývoj na burzách neuchránil akcie firmy Cap Gemini, které klesly o 11,5 % po oznámení ztráty za prvních šest měsíců v letošním roce. Ta oproti zisku 81 mil. euro v první polovině minulého roku dosáhla hodnoty 20 mil. euro. Akcie společnosti provozující hotely InterContinental stouply o 1 % po oznámení výsledků hospodaření za první polovinu roku - zisk byl na horní hranici očekávání.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výše, byly taženy především technologickými společnostmi po pozitivním vývoji technologických akcií v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2004 5:01, ŒÆØŊ ŊÆŒØ

??? Uz se nekomu povedlo pár dní pred placením vysoké dividendy koupit akcie a brzy po zaplacení té vysoké dividendy je beze ztráty prodat ???
Mnoho lidí z celého sveta dostává nápad koupiti akcie podniku , který platí extra vysokou dividendu (a to múze být i 8% az 12% z kurzu (rendita dividendy)) a drzeti akcie jenom pár dní kolem placení té dividendy.
Jenomze nekdy se to vúbec nevyplatí ! Protoze 1.otevírací kurz akcie po zaplacení dividendy múze být více nez o tu dividendu spadlý a nelze akcii jen tak rychle prodat beze ztráty !
Nejvyssí dividendu 4$ platila 14.1.2004 firma Electro Rent Corp. ( ELRC ) pri kurzu 13,77$ , rekordní rendita dividendy 29% z kurzu. Ale otevírací kurz akcie 15.1.2004 byl 8,84$ o 5 dolarú spadlý a dodnes se akcie nevrátila na kurz pred placením dividendy. Akcie se dala prodat jenom se ztrátou , která sezrala tu dividendu.
Snad se vrátí akcie na kurz pred dividendou az za rok pred placením dalsí dividendy.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2004 11:21, Jan Kolda von Žampach

Toto se tak nějak dařilo dříve zde na Tabáku (PM) a poslední dobou se to možná povedlo někomu na ČEZ, samozřejmě ne hned na otevíracím kurzu.
Ostatně, třeba letos i takový Telecom nebyl úplně k zahození, avšak zde je dividenda vyplácena poměrně až dlouho po rozhodném dni. Jo, a málem bych zapomenul letos na Severečeský doly a SMVaK :-))
Vždy však nutno vidět, co je za tím! Třeba privatizační očekávání apod., ....
Já osobně takto cíleně nespekuluji, ale případně to potěší i jako zatím nerealizovaný zisk.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Intel očekává horší výsledky

6. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Intel očekává horší výsledky

Největší světový výrobce polovodičů, společnost Intel, v minulém týdnu snížil odhad příjmů a ziskových marží pro třetí čtvrtletí. Ve Spojených státech v srpnu prudce klesla důvěra spotřebitelů... celý článek

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

30. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

Pokračující pokles ceny ropy měl na trhy jednoznačně pozitivní vliv, DJIA dosáhl na nejvyšší úroveň za uplynulých šest týdnů a západoevropské burzy se dostaly na své třítýdenní maximum.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Partners Financial Services