Fondy: Stále něco schází

Petr Fejtek | 13. 9. 2004
Fondy: Stále něco schází
Školní rok sice začal, ale v lavicích UNIS má neomluvenou absenci celá Investiční společnost České spořitelny a navíc Max z IKS. Že by v pátek odpoledne pouze zaspali? Zbylá statistika skutečně nestojí za řeč.

Navíc na takové kiksy nejsou stavěné ani naše souhrnné tabulky, takže ani v nich "utajená" data nenajdete.
I z takto neúplných údajů však vyzařuje smutek – zase 100 milionů schází. Stačila na to jediná rodinka fondů Komerční banky: IKS Peněžní trh (profil, názory) sám ztratil 40 a IKS Dluhopisový (profil, názory) skoro 50 milionů korun.
Předminulý týden zánovní Max (profil, názory) vyrovnal alespoň dluhopisový odliv, tentokrát však asi ani brainwashing zákazníků nestačil. Ostatně názory na Maxe nejsou zdaleka jednoznačné a hlubší pohled přinese v novém vydání časopis Fondshop.

Možná řádí nějaká investiční chřipka, protože dokonce i ING AM muselo celkově oželet 26 milionů, v tom 22 z peněžního trhu, 8 z dluhopisového a dokonce i v Českém akciovém fondu (profil, názory, koupit) převládly odkupy. Jedině slovenský dluhopisový fond neskončil v mínusu.
Alespoň že tým ČSOB-KBC vyšel z odpočinkových prázdnin zotavený a přidal na tempu. I když v celkových 112 milionech je skoro 80 zajištěných a 40 peněžního trhu, zatímco úbytek z českých dluhopisů a slovenských korun vynahradilo skoro 25 milionů, kterým se zalíbil peněžní trh v eurech.

Premiant vázne

Ani pamětníci nepamatují, že by právě ISČS nedodala do UNIS data, a to ani za povodní, kdy musela evakuovat tehdy ještě z Řásnovky. Tak či onak posiluje roli lídra trhu, protože již překročila hranici 450 tisíc podílníků. Počet investorů, kteří si koupili některý z jejích podílových fondů, tak za poslední dva roky tak vzrostl o 50 %.
Většina nových zájemců jde však hlavně do zajištěných fondů, které jsou letošní novinkou, a především pak do fondu peněžního trhu ISČS Sporoinvest (profil, názory). Současný tržní podíl ISČS mezi tuzemskými fondy tak již přesáhl plných 50 %.

Stále stejná písnička

Podzim by měl být sice investičně úrodný, ale s tak totální převahou fondů peněžního trhu a zajištěných lze u nás hovořit o investicích jen vlastně v legraci. A to přitom žijeme v téměř akciovém ráji: Od začátku letošního roku si index českých akcií PX 50 připsal 27 % a za dvanáct měsíců dokonce 33 %.
Index našich blue-chips PX-D je na tom ještě lépe i v delším období a se štítem překonal i slzavé údolí let 2000-2001: začal se počítat na počátku roku 1999, od té doby přidal 94 % (tedy skoro 13 % p.a.). Při vzpomínce na tříleté výročí teroristické hrůzy 11. září 2001 od té doby index posílil o víc než 113 %, což představuje roční zhodnocení o téměř 30 % (po reinvestici dividend dokonce 32,3 % p.a.)!
Takže necelých 5 milionů korun za minulý týden do akciových fondů – ač bez Sporotrendu a Eurotrendu – je vlastně investorský výsměch.

Kolik berou?

Také se můžeme těšit na zveřejnění TER, tedy míru (zátěž) celkových nákladů fondu. Možná se mnozí podílníci budou divit, že neplatí jen veřejně deklarovaný poplatek za správu (obhospodařovatelský), ale i další penízky, o kterých dosud ani netušili.
Školní rok přinesl investičním společnostem totiž i účinnost nové vyhlášky Komise pro cenné papíry č. 457/2004 Sb., o minimálních náležitostech statutu a povinných náležitostech zjednodušeného statutu. V něm právě budou podílové fondy muset mj. informovat své klienty o celkové nákladovosti ukazatelem TER, ale zatím jsem nic takového neviděl. Jistěže se nebude příliš čím chlubit, ale zatím našim investičkám v notýsku svítí plačící lvíček (ve světě financí) za nenapsaný domácí úkol.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že zveřejnění celkových nákladů na správu fondů (TER) přinese nějaké překvapení?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

23. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: odplulo půldruhé miliardy

Jako velryby, které v celém hejnu plují na mělčinu za smutnou perspektivou, vydalo se chrabré mužstvo smíšených a dluhopisových fondů do vln odlivu. V půli srpna tedy sílí přehlídka... celý článek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

16. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

Úroda okurek je slušná a nakládají se do octa - do fondů šly totiž zase místo peněz houby. Dobrá zpráva je, že se podařilo rekonstruovat počítače UNIS.

Fondy: kolaps možná jen z vedra

9. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: kolaps možná jen z vedra

Uplynulý týden se fondy asi téměř neprodávaly. Alespoň UNIS nezveřejnila (do nedělní půlnoci) ani statistiku, celá mocná ČSOB prodala fondů KBC za legračních 60 milionů a ING ani ne... celý článek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

2. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

Víc než čtvrtmiliarda korun chybí ve fondech UNIS proti minulému týdnu. Takový odliv samozřejmě nestihly vynahradit ani ostatní fondy, takže i celková statistika se noří do mínusu.

Fondy: jsme poslali k vodě

26. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jsme poslali k vodě

Za uplynulý týden stojí za řeč snad jen spasitel Sporoinvest, který v roli bájného Atlanta drží na svých bedrech celou klenbu nebeskou, tedy, pardon, fondovou…

Partners Financial Services