Akcie: FED zvýšil sazby

Akcie: FED zvýšil sazby
Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám a bankám. Co dalšího vnesl na akciové trhy minulý týden?

Spojené státy

První den v týdnu se nepodařilo burzám udržet jejich zisky z počátku obchodování a na konci dne mírně oslabily. Počáteční pozitivní vývoj byl způsoben dřívějším datem předání moci v Iráku. Snížení odhadu zisku společnosti Watson Pharmaceuticals ve druhém čtvrtletí a poklesu tržeb vedlo k poklesu ceny akcií o 15 %. Akcie automobilového koncernu General Motors (profil, názory) klesly o 2,4 % na základě oznámení společnosti , že dojde k poklesu prodejů automobilů v červnu.

V úterý ceny akcií na Wall Street mírně rostly, kdy optimistická nálada byla podpořena vzestupem důvěry spotřebitelů na dvouleté maximum a poklesem ceny ropy na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce. Cena akcií maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (profil, názory) se snížila o 0,9 % po pondělním oznámení o nižším očekávaném růstu tržeb v červnu a akcie, tím prodloužily svůj desetidenní pokles. Dobře si vedly akcie výrobců počítačů a jejich komponentů vlivem očekávání, že zvýšení úrokových sazeb nebude znamenat pokles investic do technologií.

Uprostřed týdne po oznámení americké centrální banky, že se rozhodla zvýšit úrokové sazby o 0,25 % a s dalším zvyšováním bude postupovat obezřetně pomohlo k posílení cen akcií. Všeoborový index S&P 500 (profil, názory) získal za první polovinu roku 2,6 %, kdy polovina růstu byla dosažena ve druhém čtvrtletí. Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) zvedl svoji hodnotu za prvních šest měsíců o 2,2 % zásluhou růstu za poslední tři měsíce o 2,7 %. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) se příliš nezměnila za první pololetí – 0,2 % a ve druhém čtvrtletí posílila 0,75 %.

Druhé pololetí nezahájily americké burzy příliš šťastně, kdy pokles cen akcií byl tažen technologickými společnostmi, jako Yahoo! (profil, názory) a Intel (profil, názory), které se dostaly pod prodejní tlak na základě negativních reportů od investičních bank. Hodnoty indexu Nasdaq se snížila o 1,6 %, indexů S&P 500 a Dow Jones Industrial Average přišly o 1 %. Akcie společnosti Yahoo! spadly o 5,4 % potom co analytici z Barney Smith oznámili, že cena akcií posílila o 63 % od poloviny března a již v sobě zahrnuje očekávaný růst společnosti a snížili investiční doporučení z koupit na držet. Investiční banka Morgan Stanley (profil, názory) uvedla, že u společnosti Intel, očekává, že při oznámení výsledků za druhé pololetí 13. 7. 2004 firma sníží výhled odhadu pásma tržeb ve třetím čtvrtletí. Cena akcií firmy Intel oslabila o 2,1 %

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly bez větších změn na základě očekávání, že dojde ke zklidnění vývoje na burze, před prodlouženým víkendem USA, kde je v pondělí státní svátek.

Evropa

Vstup do nového týdne se evropským trhům vydařil, ještě totiž nevyprchala pozitivní zpráva o předání moci v Iráku. Úspěšný den zažily ceny akcií německých automobilek, kdy akcie BMW stouply o 2,5 % a VW o 1,5 %. Pozadu nezůstaly ani německé banky, které se těšily z přízně kupujících, kdy akcie HVB vyskočily o 2,9 % a Deutsche Bank o 1,9 %. Nizozemská telekomunikační společnost KPN (profil, názory) oznámila program zpětného odkupu svých akcií v hodnotě 1 mld. eur a akcie vyrostly o 3,2 %.

V úterý zaznamenaly evropské burzy mírné ztráty. Zisk 3,8 % si připsaly akcie BAE Systems (profil, názory), když investoři vytlačili akcie vzhůru po příznivém komentáři od jedné investiční banky před Farnborough Air Show, která se koná 19. července a na základě zprávy, že China Airways se poohlíží po zadání objednávky na nákup A380 Airbus.

Během středy prodloužily evropské akcie svoje ztráty před večerním oznámení o výši sazeb v USA. Do cen akcií bylo už započítáno předpokládané zvýšení sazeb o 0,25 %, ale mírná nervozita panovala, jaké banka naznačí další tempo zvyšování. Objemy obchodů byly velmi nízké a zvláště v Londýně, kdy mnoho investorů zůstalo doma vlivem rozsáhlé stávky v podzemní dráze.

Počáteční optimismus na evropských burzách po očekávaném zvýšení a případném pomalém tempu dalšího zvyšování úrokových sazeb ochladl po otevření burz v zámoří. Drtivý propad ceny akcií o 33 % postihl společnost Colt Telecom (profil, názory), když společnost oznámila, že zisk v letošním roce bude výrazně pod odhady analytiků vlivem silné konkurence v sektoru.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty indexů v negativním teritoriu, protože investoři byli ještě ovlivněni předchozím poklesem v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-197
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

14. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek... celý článek

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Partners Financial Services