Spojení asociací? Za pět minut dvanáct.

Spojení asociací? Za pět minut dvanáct.
Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů (ARIZ) a Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů (AFPZ) se dohodly, že spojí své síly. O tom kdy by k tomu mělo dojít, koho by nová organizace měla reprezentovat, jak by měla fungovat, jak hájit zájmy svých členů či jaké aktivity provádět, jsme si povídali s představiteli "původních" asociací, Martinem Gardavským a Tomášem Síkorou.

PCZ: Co tedy ARIZ a AFPZ vlastně domluvily?

Síkora: Obě asociace mají zájem sloučit se v jednu jedinou, domluvilo se tedy to, že bude odstartován proces sjednocení. Technicky to bude vypadat tak, že členové AFPZ vstoupí do ARIZ. Výsledkem by pak po valných hromadách, které proběhnou nejpozději do jedenáctého měsíce tohoto roku, měla být změna strategie ARIZ na otevřenou instituci, tak jako ji měla definovanou AFPZ. Rovněž proběhne diskuse o změně názvu, může to být AFPZ, nebo něco úplně jiného, je to otevřené. Následující půlrok budeme při veřejných aktivitách fungovat jako ARIZ AFPZ.

Gardavský: Je to tak, naše organizace našly způsob, jak spojit svou činnost. Ti členové AFPZ, kteří jsou s tím srozuměni, tedy vstoupí do ARIZ (budou na to mít určitou dobu), přičemž AFPZ utlumí svoji činnost a ARIZ bude směřovat k valné hromadě. Ta by měla přinést změny ve stanovách v tom smyslu, že jejími členy již nebudou jenom registrovaní zprostředkovatelé, ale všichni, kdo dělají nezávisle zprostředkovatelství a poradenství na finančních trzích.

PCZ: Celý proces by tedy měl být završen do konce roku?

Gardavský: Ano, ale to mluvíme hlavně o formálních věcech. Základní kroky by měly být učiněné do 31. 7., do této doby by se všechny společnosti z AFPZ, které projevily zájem, měly stát členy ARIZ. A do valné hromady pak uplyne poměrně krátká doba, bude se tedy muset připravit novela stanov a řada dalších technických věcí týkajících se celé změny.

Síkora: Chtěl bych jen zdůraznit, že ta technická část neznamená sloučení, to je pouze předpoklad pro to, aby se mohla provést definitivní změna ARIZ. ARIZ dnes prostě není otevřená instituce pro všechny, a musí změnit stanovy. Aby k tomu mohlo dojít, musí se členové AFPZ stát členy ARIZ. To je technická záležitost, která proběhne do konce sedmého měsíce. V názvu zkrátka nemůže být investiční zprostředkovatel, musíme směřovat k širokému spektru produktů, což dnes stanovy ARIZ neumožňují.

Gardavský: Ano, je trochu problém, že ARIZ dnes může pouze velmi komplikovaně přijímat někoho, kdo nemá registraci. S vlastní činností můžeme ovšem fakticky začít ihned. Po změně stanov pak budou moci vstupovat bez problému i ti, kteří registraci mít nebudou.

PCZ: Není to rozhodnutí předčasné? Nebylo by z hlediska trhu lepší, aby si obě asociace ještě nějaký čas konkurovaly, především pokud jde o servis svým členům a spojily se až později?

Gardavský: Budování samosprávné organizace tak, aby měla smysl, byla funkční a zároveň svým členům poskytovala kvalitní servis, je obtížné. Je to složité jak z hlediska organizačního tak zejména z hlediska zapojení kvalitních odborníků a samozřejmě i peněz. Z toho vyplývá, že pokud se spojí síly a existuje taková organizace jedna, je to efektivnější. A co je ještě důležitější: právě se nacházíme v přechodném období, kdy se významně mění právní prostředí a všichni víme, že s praktickým uplatňováním zákonů a vyhlášek je někdy problém. Mění se i přístup k regulaci, proběhne slučování regulátorů (KCP s dozorem MFČR), takže podle mě je právě teď správná chvíle pro sloučení.

Síkora: Trend slučování je celosvětový. Taky je podstatné, že náš trh zprostředkovatelů zase není tak velký, což úzce souvisí s penězi a potažmo se silou existujících asociací. Nejsme v Německu, kde mohou být čtyři pět institucí, jsme v České republice. Navíc ta dvojkolejnost asociací by znamenala, pokud by ARIZ rozšířil svou působnost, což by mimochodem udělal tak jako tak, vznik dvou soupeřících klonů. Je jasné, že by to bylo na bázi osobních kontaktů a ti, kteří by neměli osobní vazby na tu či onu asociaci, by vyčkávali. A možná by to byla většina, která by pak založila jakousi třetí "truc" asociaci. Chci tím říct, že rozhodnutí o spojení nebylo předčasné, naopak, bylo to za pět minut dvanáct.

PCZ: Jak budou vypadat orgány nové asociace?

Gardavský: Zatím zůstanou takové, jaké jsou. Pokud by k nějakým úpravám mělo dojít, je to otázka změny stanov, takže opět úkol pro valnou hromadu. A co se týká naplnění orgánů, dva lidé z nových společností budou v předsednictvu (pan Síkora už tam je). Potom budou lidé kooptováni do nejvyššího orgánu mezi valnými hromadami, tedy do Rady (tam bude kooptováno 5 lidí), dále do Etického výboru a kontrolní komise. A samozřejmě se zapojí do práce odborných komisí, které už existují a které nově vzniknou.

Síkora: Z technického hlediska ani není důvod na orgánech něco měnit, já si myslím, že ARIZ má tento systém dobře promyšlený. To, co se spíše bude měnit ve stanovách, je poplatková politika, která bude vycházet z jiné struktury členstva. Orgány se tedy výrazně nezmění, možná jen co do počtu lidí, nebo v nějakých detailech.

PCZ: Zmínili jste komise, plánujete tedy vytvoření nějakých dalších?

Gardavský: Teď máme komisi legislativně právní, organizační, pro členské otázky, pro vzdělávání členů, pro úvěry a hypotéky - ta je první z odborných komisí, kterých zřejmě vznikne víc.

Síkora: Podle mého názoru je v tuto chvíli klíčová komise legislativní, která musí pracovat na komentáři prováděcí vyhlášky k zákonu o zprostředkovatelích pojištění. Dále Etická, vznikne určitě Certifikační, která je velmi důležitá, a komise pro přípravu stanov. Tyto čtyři jsou podle mne stěžejní a jejich činnost musí být razantnější. Což ale neznamená, že bych ostatním přisuzoval menší váhu.

PCZ: Jak by to vůbec podle vašich představ mělo vypadat s certifikacemi? Jak AFPZ tak ARIZ přece již něco v této oblasti udělaly.

Gardavský: Když jsme se začali bavit o možném spojení práce obou asociací, mluvili jsme i o tom, jak která z nich v této oblasti pokročila. Něco má uděláno AFPZ, něco ARIZ. Nicméně jsme se dohodli, že tuto věc zatím necháme stranou a začneme se tím zabývat až v rámci nově vzniklé asociace. Budeme tedy muset vytvořit jednotný model, který by podle mého názoru měl zahrnout to pozitivní z obou alternativ.

Síkora: To, co my chceme, znamená především jakýsi nadstandard nad povinnosti zákona. Zatím jsme se bavili o třech typech zkoušek: certifikovaný investiční zprostředkovatel, certifikovaný pojišťovací zprostředkovatel a chceme zahájit i diskusi o zkoušce na finančního poradce, kterou bychom rovněž rádi prováděli. To je obor, který není řešen žádným zákonem, neexistují žádná pravidla na trhu a my vlastně chceme hodit legislativě rukavici a ukázat, že samoregulací se snažíme tento pojem alespoň nějak očistit. Výsledkem by mělo být, že se státní správa bude v budoucnu zabývat i regulací tohoto sektoru, třeba formou nějaké vázané činnosti.

PCZ: Chcete zachovat dosavadní politiku ARIZ pokud jde o přijímání právnických i fyzických osob?

Gardavský: Určitě.

PCZ: Koho všeho by nová asociace chtěla reprezentovat, kde leží hranice, za kterou už nebudete chtít jít? Jinak řečeno, do jaké míry budou členové asociace nezávislí? Pokud za vámi například přijdou zástupci banky s požadavkem, aby se její poradci stali členy asociace, přijmete je?

Gardavský: Gardavský: Bude třeba o tom diskutovat, ale já si myslím, že to není žádný problém, protože oni budou vystupovat i jako fyzické osoby sami za sebe.

Síkora: Ano, pokud půjde o fyzické osoby, určitě to problém není. Banka se samozřejmě členem stát nemůže, protože je producentem produktů, kdežto my jsme zprostředkovatelé...

Gardavský: Ale umím si představit, že pokud má dceřinou společnost, která má určitou strukturu, tak asi ano.

Síkora: Kdybychom o tom u nás diskutovali, můj názor by byl asi takový: přijměme, nebo umožněme vstup právnické nebo fyzické osobě, která má jako hlavní náplň své činnosti zprostředkování finančních produktů.
Podle mě odpověď na otázku co je a co není nezávislost neexistuje a nemá příliš smysl se tím zabývat. Jednoduše, udělá to trh. Jedna firma nabídne řešení z celého trhu, druhá ze své finanční skupiny. Ať si klient vybere sám.

PCZ: Jaká vlastně byla jednání o sloučení vašich asociací? Podle našich informací nebyli všichni zainteresovaní z chystaného spojení nadšeni.

Gardavský: V tom hrají hlavní roli osobní animozity, které měli někteří lidé v obou organizacích problém překonat. Podle mého názoru ale osobní antipatie nemohou být důvodem, abych si s druhým člověkem nesedl ke stolu pokud se jedná o prospěch celé profesní komunity.

Síkora: Také si myslím, že problémem jsou především ega některých jedinců. Zřejmě se najdou tací, kteří budou vyčkávat, jak to celé dopadne. Nicméně vím, že v obou asociacích proběhly bouřlivé diskuse a mě příjemně překvapilo, že většina byla pro.

Na rozhovoru spolupracoval Tomáš Prouza.

Co si o chystaném spojení asociací myslíte vy? Bude přínosem? Proč?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

AFPZ, ARIZ, orgány

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobní finance a MLM

31. 3. 2004 | Pavel Zachrdla

Osobní finance a MLM

Multi-level marketing je tématem často a vášnivě diskutovaným. Tento systém distribuce je někdy uplatňován i v oblasti osobních financí. Je vhodné využívat MLM pro distribuci finančních... celý článek

Placené či bezpoplatkové finanční poradenství?

18. 2. 2004 | Pavel Zachrdla

Placené či bezpoplatkové finanční poradenství?

Placené kontra bezpoplatkové finanční poradenství je jedno z dalších kontroverzních témat mezi finančními poradci. Obě skupiny mají své zaryté zastánce i odpůrce. Je požadavek na úhradu... celý článek

Certifikovaný finanční poradce podle AFPZ

13. 2. 2004 | Kristýna Havligerová

Certifikovaný finanční poradce podle AFPZ

Údajně již zhruba za měsíc by měla Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů začít poskytovat certifikace. Zjišťovali jsme, jak bude tento projekt fungovat a zda může finančním... celý článek

Blíží se k nám vlna certifikací?

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Blíží se k nám vlna certifikací?

V poslední době se stále více mluví o certifikaci v oblasti finančního poradenství a s největší pravděpodobností se už také cosi chystá. Potřebujeme certifikace? Pomohou odstranit dlouho... celý článek

Finanční poradenství od finančních institucí?

27. 1. 2004 | Pavel Zachrdla | 1 komentář

Finanční poradenství od finančních institucí?

Finanční instituce nás denně přesvědčují, že jsou tu proto, aby nám sloužily. Některé z nich, aby nám sloužily ještě lépe, budují i sítě "osobních finančních poradců". Vydávat své zástupce... celý článek

Partners Financial Services