Fondy: pohřební týden

Petr Fejtek | 14. 6. 2004
Fondy: pohřební týden
Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě do lepších lovišť.

Kromě jednorázového odlivu se značně snížil i příliv – fondy KBC získaly jen 125 milionů, fondy UNIS by v plusu nezachránil ani ISČS Sporoinvest (profil, názory) svými 217 miliony, protože další čtvrtmiliarda utekla z dluhopisových fondů.

V rámci celku UNIS už fondy peněžního trhu dosáhly poloviny spravovaného majetku, 55 miliard korun. Dluhopisové a smíšené mají po 25 miliardách a zbytek do celkových 110 živoří akciové fondy s 4,5 miliardami.
A odkud tedy aktiva uprchla? Z ČSOB Stability (profil, názory) 1150 milionů, z ČSOB fondu bohatství (profil, názory) 196 milionů, z ČSOB Křišťálového (profil, názory) 112 milionů a partu s nimi drží i IKS Globální konzervativní (profil, názory) se 170 miliony.
Zápornou statistiku dopují i IKS dluhopisový (profil, názory) s 95 miliony, ISČS Sporobond (profil, názory) odepsal 75 miliony a IKS Plus bondový (profil, názory) 60 milionů korun.
Kromě mucholapky Sporoinvestu opět nedopadly dobře ani mnohé konkurenční peněžáky, např. z IKS Peněžního trhu (OFIKSPT) odešlo 24 milionů korun. Rodina ČSOB KBC Multi Cash (profil, názory) se drží za stále větší podpory cizoměnových - minulý týden získala např. 30 milionů varianta eurová (profil, názory) a 17 milionů varianta ve slovenských korunách (profil, názory). Stabilních 43 milionů získaly zajištěné fondy.

Waterloo smíšených

Všechny velké odkupy proběhly v této kategorii. Smíšené fondy někdo považuje za zbytečný hybrid, jde navíc o to, jak mají "směs" nastavenou a nakolik aktivně jsou balancované. Viz např. propastný rozdíl mezi zmíněným ČSOB Stability a IKS Balancovaným (profil, názory). Dalším pokusem o jejich konkrétní definice a nastavení na odpovídající horizonty je cesta Sporomixů: 3 (profil, názory) a 5 (profil, názory).
Známým faktorem vývoje smíšených fondů u nás je dále jejich nestandardní vznik v kuponové privatizaci a vleklé otevírání. Značné podíly v nich stále mají institucionální investoři, kteří od kuponových diků skupovali podíly s vyhlídkami na diskont. Ten už zaúčtovali, a tak se již nyní mohou chovat racionálně.

Poučení

Můžeme z chování těchto velkých investorů vyvodit nějaký závěr? Myslím, že je stručný a nijak nový, alespoň my jej zde opakujeme do omrzení: Dluhopisy čekají smutné časy… Ani ty uplynulé nestály za moc – podívejme se na roční výnosy:

ČSOB Stability (profil, názory) 0,70 %
ČSOB bohatství (profil, názory) -3,12 %
ČSOB křišťálový (profil, názory) 2,81 % (od vzniku 18. 11. 2003)
IKS Global konzervativní (profil, názory) 3,71 %
IKS dluhopisový (profil, názory) -3,51 %
ISČS Sporobond (profil, názory) -0,97 %
IKS Plus bondový (profil, názory) 1,41 %
ISČS Trendbond (profil, názory) -1,65 %

Čo bolo, sice jen bolo a nemáme příliš koukat do zpětného zrcátka, ale i pohled čelním sklem varuje jednoznačně: sazby půjdou nahoru, ceny dluhopisů dolů.
Není se tedy co divit, že další finanční skupiny nabízejí různě konstruované strukturované produkty a vklady. Jedním z nových je např. Citibank Indexový termínovaný vklad, kde může klient do 28. června uložit alespoň 100 000 korun na tři roky a tři měsíce. Pod heslem "Podílejte se na růstu evropských akciových trhů bez rizika ztráty vkladu!" nabízí při splatnosti vkladu podíl na evropském akciovém indexu Dow Jones EuroSTOXX 50 (profil, názory), kdy výnos se stanoví jako průměrná hodnota tohoto indexu v určitých hodnotících dnech v průběhu posledních tří měsíců a klient obdrží polovinu růstu indexu stanovenou jako rozdíl mezi jeho závěrečnou hodnotou a hodnotou v den uložení vkladu. Již před nějakou dobou stejný produkt velmi úspěšně nabídla Živnostenská banka (profil, názory).
A akcie samotné? Svět nahoru přes 2 %, domácí poněkud v korekci. Ale našim investorům je to více méně jedno – zájem na bodu mrazu, příliv v jednociferných, byť milionových sumách.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio, do kterého jsme nově přidali zahraniční akcie, a sledujte vše důležité!

Myslíte, že se dá skutečně něco usoudit z odkupů těchto smíšených fondů?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: útlum jarní úrody

7. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: útlum jarní úrody

Jakoby se najednou změnila nálada našich investorů. Snad se blíží dovolená a peněz bude třeba na příjemnější věci, než jsou fondy. Anebo že by se již chystaly okurky? Už začaly kvést…... celý článek

Fondy: to už tady bylo

31. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: to už tady bylo

Další hezký týden – půl miliardy je přece pěkná suma. Jenže všechny peníze (dokonce ještě víc) mířily do fondů peněžního trhu a do zajištěných fondů. Dluhopisy jsou stále výkonností... celý článek

Fondy: akcie děsí investory

24. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akcie děsí investory

Na první pohled úspěšný týden – do fondů přišlo téměř 400 milionů korun. Ale ta předpotopní struktura! Celých 460 milionů směřovalo na peněžní trh a 110 milionů do zajištěných fondů.... celý článek

Fondy: spekulanti na útěku

17. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: spekulanti na útěku

Strmý propad pražské burzy přinesl pád českých akciových fondů a ti, kteří uvěřili snu v nekonečný rychlý růst, z fondů utíkají. Možná na vložení peněz na pár měsíců něco vydělali,... celý článek

Fondy: akciový masakr pokračuje

10. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: akciový masakr pokračuje

Červená čísla, kam se oko podívá, vystrašila drobné investory. Nejen, že téměř všechny fondy ztrácely, ale nervózní rádobyinvestoři berou nohy na ramena. Přinesl minulý týden alespoň... celý článek

Partners Financial Services