Akcie: cena ropy a trh práce v hlavní roli

Akcie: cena ropy a trh práce v hlavní roli
Minulý týden se na amerických burzách, tak jako na některých evropských, začalo obchodovat až v úterý. První dva dny byly pro investory vesměs úspěšné. Ve čtvrtek došlo k oslabení, ovšem v pátek opět převládl optimismus, kromě jiného díky klesající ceně ropy.

Spojené státy

V pondělí byly americké burzy uzavřené z důvodu státního svátku - "Memorial Day".

V úterý ceny amerických akcií mírně stouply, především zásluhou ropných společností, jejichž akcie posilovaly. Ceny ropy totiž vylétly k novým výšinám po teroristických útocích v Saudské Arábii. Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) rostl sedmý den v řadě, což byl nejdelší vzestup od září minulého roku. Trhy byly mezi dvěma protichůdnými silami. Vyšší než očekávaná hodnota indexu ISM ve zpracovatelském průmyslu dala trhům dočasnou podporu, ale obavy z dalšího růstu ceny ropy vedly k prodejnímu tlaku. Posledních třicet minut obchodování ovšem stačilo k tomu, aby trhy smazaly svoje ztráty o zakončily den v plusu.

Uprostřed týdne prodloužily akcie růst, pomohl jim totiž pokles ceny ropy. Index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) si připsal 0,6 % a S&P 500 (profil, názory) 0,3 %. Technologický Nasdaq Composite ztratil pouze 0,1 %. Akcie aerolinií podpořila klesající cena ropy, proto zaznamenaly první růstový den za pět dní. Cena akcií Delta Airlines (profil, názory) vylétla o 6,9 % a cena akcií AMR Corp. (profil, názory), která je mateřskou společností American Airlines, poskočila o 6,8 %.

Předposlední den v týdnu převládly na Wall Street rozdílné obavy a burzovní indexy zaznamenaly ztráty. První byla obava z pátečních publikovaných údajů z trhu práce (včetně míry nezaměstnanosti), neboť pozitivní údaje by mohly přiblížit rychlejší a výraznější zvýšení úrokových sazeb. Především u technologických společnosti společností investoři snižovali svoje pozice před vydáním výhledu hospodaření od firmy Intel (profil, názory). Její akcie během seance ztratily přes 2 %, protože společnost své očekávání zveřejnila až po závěru obchodování. Index Nasdaq Composite přišel skoro o 1,5 %. Zveřejnění očekávané výše tržeb bylo na horní hranici odhadů, což překonalo průměr odhadů analytiků.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty stoupaly výše v reakci na pozitivní výhled společnosti Intel, očekávaných pozitivních zpráv z trhu práce a klesající cenu ropy.

Evropa

První den v týdnu byl ve znamení nízkých objemů obchodů, což způsobilo uzavření některých významných burz z důvodu státních svátků např. ve Velké Británii či Švýcarsku. Ceny mírně vzrostly např. v Německu či ve Francii, ale likvidita byla výrazně nízká.

V úterý již byla na evropských trzích znát přítomnost investorů z USA a Velké Británie. Burzy však byly pod tlakem prodejních příkazů a oslabily kvůli stoupající ceně ropy. Proti proudu šly akcie italské automobilky Fiat (profil, názory), které zpevnily o 4,6 % po jmenování nového CEO, kterým se stal Sergio Manchionne. Akcie společnost Vivendi (profil, názory) ztratily 1,8 % poté, co britská telekomunikační společnost Vodafone (profil, názory) popřela, že by se zajímala o podání nabídky na převzetí této firmy.

Středeční seance přinesla investorům radost, protože burzy zakončily den o více než 0,5 % výše. Jejich pozornost se zaměřila na Deutsche Bank, protože se konala její valná hromada, na které nicméně nezazněly nové zásadnější informace. Zástupci banky uvedli, že bude velmi pečlivě zvažována další akvizice. Cena akcií byla více něž o 1 % silnější. Další společností, která pořádala valnou hromadu, byla pátá největší zajišťovna na světě, německá Hannover Re. Její akcie se po skončení valné hromady zvedly o 1,2 %.

Čtvrtek byl opět ve znamení vzestupu cen, ale růst byl mírnější. V centru dění byla největší světová zajišťovna na světě německá Munich Re, která uvedla, že potvrzuje výhled zisku na letošní rok ve výši 2 mld. eur, cena jejích akcií pak povyrostla o 1,5 %. Naopak klesaly ceny akcií britských bank, které mají expozice v Asii vzhledem k obavám, že Čína zvýší úrokové sazby. Pozdě odpoledne se obchodovaly akcie bank Standard Chartered a HSBC (profil, názory) o 0,8 % resp. o 0,9 % níže.

V pátek dopoledne byly ceny akcií v pozitivním teritoriu, protože investoři předpokládali růst cen akcií v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2004 9:41

člověče, proč se snažíš pořád poučovat, vždyť v tom máš naprostý hokej!! Už je to únavné, číst ty tvoje výplody, pokaždé schované pod jiný nick.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2004 9:58, Alfons

Nemluvís tady moudre !
Tady by melo být pokazdé minimálne 10 príspevkú o akciích !
Dnes i minule je tady máme , tak múzeme být spokojeni !
Podruhé bud tak laskav a napis sem neco o akciích nebo o Buffettovi ,
pak budeme mít z tvého príspevku radost , ale zdá se ,
ze chces aby tady bylo prázdno a zádný príspevek !

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

31. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

Nové zprávy o ziscích společností poslaly ve čtvrtek index S&P 500 na nejvyšší vzestup za posledních devět měsíců. Hvězdou evropských burz byl ve stejný den britský maloobchodní řetězec... celý článek

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

24. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

Kromě zvyšování úrokových sazeb se začíná objevovat i hrozba růstu cen ropy. A tak přestože se první dny zdály pro investory slibné, v závěru týdne obavy převážily.

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

3. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

Důvěra investorů v americké trhy roste, dařilo se například firmě TXU Corp. či Boeing. Zato z dění na evropských burzách v minulém týdnu investoři radost neměli.

Partners Financial Services