I s průměrným příjmem lze investovat do nemovitostí

I s průměrným příjmem lze investovat do nemovitostí
Mnoho lidí si myslí, že k investování do nemovitostí potřebují statisícové příjmy a velké úspory. Investovat do bytů ale můžete i s průměrným příjmem a nevelkými úsporami. Ukážeme si to na konkrétním příkladu.

Představte si dvě rodiny: obě mají průměrné příjmy, členové obou mají stejné zaměstnání, obě mají jedno dítě, obě mají starší auto. Každá z těchto rodin je na konci měsíce - po zaplacení všech výdajů a základních nákupů - schopna ušetřit 5 000 Kč.
Jediný rozdíl mezi těmito rodinami je v tom, jak s tímto přebytkem zachází. První rodina, budeme jí říkat rodina Spotřebitelů, se rozhodne za ušetřených 5 000 měsíčně pořídit novou Fabii na spotřebitelský úvěr. Druhá rodina, té budeme říkat rodina Investorů, se rozhodne 5 000 Kč investovat, a sice koupit byt na hypotéku.

Splácení hypotéky pomocí nájmu

Rodina Spotřebitelů půjde do banky, kde si vezme na nákup nové Fabie desetiletou osobní půjčku s 12% úrokem. Za Fabii zaplatí 350 tisíc Kč, a každý měsíc tak bance splácí 5 021 Kč. Deset let tedy bude autem jezdit, deset let jej bude splácet.
Rodina Investorů si najde v nějakém menším městě byt v hodnotě 800 tisíc Kč a v bance si na jeho nákup vezme desetiletou hypotéku s úrokovou sazbou 7 %. (Ve skutečnosti jsou sazby nižší, raději však zvolíme vyšší úrok). Měsíční splátka této hypotéky bude při desetileté splatnosti 9 289 Kč.

Rodina Investorů si ale byt nekupuje pro sebe, kupuje ho jako investici. Byt, který koupí, totiž pronajme. Tržní nájemné za byt v této hodnotě je přibližně 4,5 tisíc Kč. Náklady spojené s pronájmem budou 10 % z nájemného, tedy 450 Kč. Od finančního úřadu dostane rodina formou odpočtu ztráty nazpět 127 Kč. A z vlastní kapsy samozřejmě bude doplácet jen rozdíl, tj. 5 112 Kč.

Nový vůz... Ale jak dlouho?

Rodina Spotřebitelů se při výjezdu z prodejny automobilů projede zbrusu novým, voňavým vozem. Ale již po opuštění brány autosalonu klesne hodnota její "investice" o 20 - 30 % a dalších deset let už budou členové rodiny jezdit ojetým automobilem. S přibývajícími roky budou muset za opravy vozu utrácet nemalé částky. Rodina Investorů bude sice deset let jezdit svým starým autem a deset let bude dávat všechny své úspory někam na bankovní účet, což by mnoho lidí odradilo. Po uplynutí deseti let ale bude rodina Spotřebitelů disponovat pouze deset let starým autem, kdežto rodina Investorů bude vlastnit splacený byt. Při 5% čistém ročním zhodnocení bude hodnota bytu činit cca 1 200 000 Kč. A nájemné ve výši 4,5 tisíc Kč, které navíc poroste společně s inflací, už bude jejich výdělkem.

Rodina Spotřebitelů zaplatí za automobil asi 602 tisíc Kč. Rodina Investorů, která každý měsíc platila ze svého rozpočtu jen o 91 Kč více, bude mít na druhé straně nejen garanci pravidelného příjmu bez další práce a starostí, ale bude také o více než 1 milion korun bohatší. Pokud bude rodina Investorů tento postup opakovat (nebo využije některou z metod, jak snížit měsíčních splátky při stejných výdajích koupí bytů více), bude po několika letech vlastnit takových bytů několik. A protože půjčky již budou splaceny, vybrané nájemné - postupně rostoucí s inflací - bude jejich čistým příjmem. Bez další práce, starostí nebo rizika.

Až názorný příklad lidem mnohdy otevřít oči. Na těchto číslech totiž vidí, že investovat do nákupu a pronajímání bytů mohou už dnes. A že finanční nezávislost, po které touží, je reálná. Ušetřit pět tisíc korun měsíčně dnes dokáže mnoho rodin. Ne každá ovšem zvládne změnit přístup k penězům a investovat je tam, kde o ně nepřijde, ale kde jí budou vydělávat další.

Pavel Řehulka je autorem investičního kurzu "Jak kupovat a pronajímat byty".

Na základě četných dotazů a připomínek v diskusi u tohoto článku Pavel Řehulka připravil konkrétní příklad z praxe, který popisuje investici do bytu při relativně nízkých nákladech. Najdete ho v článku Byt za 853 Kč měsíčně?

Co si tomto způsobu investování do nemovitostí myslíte vy?  Připadá vám rozumné a reálné? Máte s investováním do nemovitostí zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2004 15:09, Kamil K.

Koupě nemovitosti může být jistě zajímavá, ale návod autora je přes jeho snahu naivní. Takto toky peněz u nemovitostí nejdou. Dobrá investice musí být ve správnou dobu, za správnou cenu. Spousta dnešních poptávaných cen je zcela mimo a naiva investor jen zapláče. Koupě přes hypotéku i přes dnešní úroky těžko někomu vyjde jinak než v červených číslech.

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2004 15:37, Jirka

Docela by mne zajímalo, jak lze zjistit u konkrétní osoby vlastněné nemovitosti v rámci celé ČR. Je to pouze neoficiální možnost přes nějaký interní kontakt na správce databází KÚ nebo lze tuto informaci získat i legálně ?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co určuje ceny nemovitostí

3. 5. 2004 | Pavel Řehulka | 1 komentář

Co určuje ceny nemovitostí

V poslední době se novinové články hemží spekulacemi o tom, zda budou ceny nemovitostí v ČR růst, nebo klesat. Ve skutečnosti by si měl každý zájemce o koupi nemovitosti klást otázku... celý článek

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

21. 4. 2004 | Martin Zika | 11 komentářů

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Před týdnem jste mohli Jiřímu Pácalovi pokládat dotazy z oblasti nemovitostí, financování bydlení či se ptát na problematiku Společenství vlastníků jednotek. Dnes si můžete přečíst,... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

22. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

Státní podpora – sousloví, při jehož vyslovení se většině z nás vybaví příspěvek od státu pro stavební spoření. To je ale jen jeden z možných nástrojů, které stát používá. Jaké další... celý článek

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

26. 2. 2004 | Martin Zika

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

Stát vydává na podporu bydlení různými formami nemalé částky. Tyto peníze se ovšem ve většině případů dostanou do ruky těm, kteří je potřebují nejméně. Například regulované nájemné... celý článek

Partners Financial Services