Akcie: úrokové sazby v USA na úrovni roku 1953

Akcie: úrokové sazby v USA na úrovni roku 1953
Zveřejňované výsledky hospodaření některých společností měly na trhy pozitivní vliv. Zatím reportovalo 189 firem z indexu S&P 500 a 74 % z nich mělo výsledky nad očekáváním. Vypadá to na růst zisků o 23 % v prvním čtvrtletí, což je výrazně nad původním očekáváním ze začátku roku, kdy předpověď byla pouze 13 %.

Spojené státy

Vstup do nového týdne nepřinesl větší změny cen akcií. Sentiment na trzích negativně ovlivnila nečekaná smrt Jim Cantalu, který zemřel na infarkt. Na druhé straně pozitivní vliv na trhy měly zveřejňované výsledky hospodaření některých společností a vzestup "leading indicators" o 0,3 %, které podporují výhled, že ekonomika bude silná ještě dalších tři až šest měsíců. Akcie McDonald´s (profil, názory) klesly o 2,6 % po úmrtí šéfa společnosti, kterému se podařilo úspěšně oživit firmu za 16 měsíců, kdy jí vedl a cena akcií loni vylétla o 54 % po období tříletého poklesu ceny. Společnost 3M řekla, že v prvním čtvrtletí její zisk stoupl o 44 % na 722 mil. z 502 mil. USD na základě oživení ekonomiky a prodejů nových produktů.

V úterý dolehla na Wall Street obava z růstu úrokových sazeb, kdy index Dow Jones Industrial Average DJIA (profil, názory) přišel o 1,2 %, S&P 500 (profil, názory) ztratil 1,6 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) se ponořil o 2,1 % níže. Úrokové sazby jsou nyní v USA na úrovni 1 % a zároveň na nejnižší hodnotě od roku 1958, kdy hlavním důvodem jsou obavy z deflace, které byly ještě donedávné doby velmi rozšířené, ale nyní postupně opadávají. Šéf americké centrální banky Alan Greenspan uvedl, že deflace už není problém a že banky jsou v dobrém stavu, aby je zvýšení sazeb neohrozilo. Pfizer (profil, názory), největší světový výrobce léků, oznámil výši tržeb za první kvartál, které byly nižší než analytici předpokládali a cena akcií klesla o 2,5 %. Velké překvapení znamenala předpověď americké automobilky General Motors (profil, názory), která zvedla očekávaný zisk na 7 dolarů na akcii v roce 2004 a cena akcií posílila o 3,5 %

Během středy po počátečních ztrátách burzy mírně vyrostly, kdy hlavním tahounem byly zveřejněné výsledky, které podporují ceny akcií. Zatím reportovalo 189 firem z indexu S&P 500 a 74 % z nich mělo výsledky nad očekáváním a vypadá to na růst zisků o 23 % v prvním čtvrtletí, což je výrazně nad původním očekáváním ze začátku roku, kdy předpověď byla pouze 13 %.
Druhý největší světový výrobce mobilních telefonů americká Motorola (profil, názory) příjemně překvapila výší zisku za první čtvrtletí, které oznámila již v úterý večer po uzavření trhů a její akcie raketově vylétly o 19 % a staly se hvězdou dne. Americká automobilka Ford prezentovala taká svůj výsledek, který za první tři měsíce byl více než dvojnásobný oproti očekávání analytiků a cena akcií zpevnila o 10 %.

Po první hodině nevýrazného čtvrtečního obchodování se vydaly americké trhy prudce nahoru a růst indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 o 1,4 % znamenal nevyšší denní nárůst za poslední měsíc. Za daným posílením stály opět zveřejněné korporátní výsledky, které dokázaly překonat mírně negativní zprávy z trhu práce, kde počet trvajících nároků na podporu v nezaměstnanosti vzrostl v týdnu končícím 10. dubna o 52 tisíc na 3,02 mil. V popředí zájmu byly akcie společnosti eBay Inc. (profil, názory), jejíž akcie posílily o 7,81 USD na hodnotu 82,59 USD. Firma oznámila, že očekává zisk za rok 2004 ve výši 1,06 USD na akcii při tržbách 3,15 miliardy dolarů, přičemž předchozí předpovědi hovořily o 99 centech zisku při tržbách 3 miliardy dolarů. Dále akcie společnosti Caterpillar (profil, názory) přidaly 3,02 USD na hodnotu 84,10 USD. Podle informací firmy vzrostou letošní tržby o 20 % a zisk na akcii by měl posílit o 65 - 70 %. Předchozí předpovědi hovořily o 12% růstu tržeb.

Během pátečního dopoledního obchodování se futures kontrakty na americké akciové indexy pohybovaly v pozitivním teritoriu na základě očekávání reakcí na další zveřejňované výsledky společností, které proběhly ve čtvrtek po skončení obchodování.

Evropa

Pondělí přineslo na evropské burzy mírné oslabení cen akcií. Akcie celosvětového provozovatele maloobchodních sítí nizozemské společnosti Ahold klesly po reportu hospodářského výsledku za rok 2003. Vedení společnosti oznámilo, že rok 2004 bude rokem změn spojený s tím, že hospodaření firmy bude ovlivněno ztrátami z přecenění goodwillu a kursovými ztrátami z plánovaného prodeje některých aktiv.

Během úterý se pohybovaly burzovní indexy v pozitivním teritoriu. Francouzská nejvíce sledovaná televizní stanice TF1 uvedla, že ji vzrostly v první čtvrtletí příjmy z reklamy, které byly podpořeny především reklamou na jídlo, kosmetiku a telekomunikace a její akcie posílily o 2,7 %. Dobrou výkonnost během dne předvedly akcie ze sektorů finance, kdy větší zájem byl především o akcie britských bank. Tahounem růstu byla britská Barclays (profil, názory), která stoupla o 2,6 % výše po zvýšení cílové ceny pro její akcie od UBS (profil, názory).

Při středeční seanci zamířily evropské burzy níže. Akcie ropných společností klesaly společně s celým trhem, kdy příčinou byl pokles ceny ropy. Sektor mediálních společností byl pod tlakem prodejců, kdy agentura Reuters (profil, názory) překonala očekávání trhu, ale investoři poslali její akcie o více něž 5,5 % níže, potom co firma vydala obezřetný výhled. O 2 % vyrostly akcie britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (profil, názory) na základě posílení kursu dolaru proti euru na pětiměsíční maximum.

Ve čtvrtek evropské burzy ožily a připsaly si zisky. Zájem investorů byl o akcie automobilek po skvělých výsledcích amerických výrobců z tohoto týdne. Nejlépe si z daného sektoru vedly akcie francouzského Renault, které přidaly 3,3 % a DaimlerChrysler (profil, názory) povyrostly o 2,3%.

V pozitivním duchu, přeneseném z předcházejícího dne ze Spojených států, probíhalo i obchodování během pátečního rána v Evropě. Hned po zahájení obchodování vyrazily hlavní trhy nahoru, kde se bez větší volatility během dopoledne držely.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2004 18:36, Ericsson

Já jsem s knihama Kostolanyho v knihkupectví rychle hotov a domu jsem neprinesl zádnou , jsou prílis drahé , na deskách je jeho osklivá fotografie a uvnitr :
Tam je samá filozofie , vtipy , moudrosti a príbehy ze zivota
a ZÁDNÁ FAKTA.
A mne zajímají o akciích a burze jenom vázná fakta a vázné strategie
a fundamentální a technická analýza a zádné príhody ze zivota Kostolanyho.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 4. 2004 17:13, Honzajs

Pokud budu aplikovat postup, který aplikujete na KB i na Ericsson, tak nevidím důvod jeho nákupu. Je to podobné, akorát že KB roste po propadi na 1/7 a Ericsson klesá po růstu...

Dnešní cena Ericssonu je na úrovni roku 1997 (tedy před nesmyslným nárůstem), stejně jako cena KB před nesmyslným poklesem...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

19. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

Minulé úterý došlo na Wall Street k významnému poklesu, v březnu totiž maloobchodní tržby rostly více, než se očekávalo, což přineslo snížení cen dluhopisů. Také se začíná spekulovat... celý článek

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

5. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

Začátkem minulého týdne panovala na amerických i evropských burzách optimistická nálada a akciím se dařilo. Středeční obchodování zakončily trhy o něco níže, koncem týdne ale ztráty... celý článek

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

29. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

Začátkem minulého týdne americké i evropské burzy výrazně oslabily v obavách před terorismem, indexy na obou stranách Atlantiku tak opět klesly. Ve čtvrtek ovšem Wall Street prudce... celý článek

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

22. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

Minulou středu potěšila investory prohlášení americké centrální banky FED, která prý hodlá být trpělivá, pokud jde o růst úrokových sazeb. I evropští investoři si vyslechli příznivou... celý článek

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

9. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

Nasdaq poklesl poprvé od srpna 2002 popáté v řadě, špatné zprávy oznámila společnost Cisco, dařilo se naopak Ericssonu. Co dalšího se minulý týden stalo na akciových trzích?

Partners Financial Services