Akcie: klidný zkrácený týden

Akcie: klidný zkrácený týden
Americké i evropské akciové trhy začaly minulý týden obchodování úspěšně a během dalších dnů ztrácely jen nepatrně. Nejlépe se dařilo akciím americké zdravotní pojišťovny Cigna, připsala si 11 %, naopak finská Nokia se 17% propadem ztratila nejvíc. V pátek byly burzy zavřené.

Spojené státy

V pondělí, stejně jako před týdnem, se opět americkým akcií dařilo - byly podporovány lepší něž očekávanou hodnotou indexu ukazující aktivitu v sektoru služeb. Index ISM non-manufacturing vzrostl v březnu na 65,8 z únorových 60,8 a překonal zároveň rekordní hodnotu z ledna letošního roku. Lídrem se staly zdravotní pojišťovny, kdy největší zisk zaznamenaly akcie třetí největší americké zdravotní pojišťovny Cigna (profil, názory), které výrazně posílily o 11 % po oznámení společnosti, že zvyšuje předpověď v zisku v prvním čtvrtletí.

Druhý den v týdnu proběhla na Wall Street korekce, kdy se pod prodejní tlak dostaly technologické společnosti po varování finského výrobce mobilů společnosti Nokia (profil, názory) o předpokládané výši zisku v prvním čtvrtletí a její akcie se propadly o 17 %. Akcie největšího rivala americké firmy Motorola (profil, názory) oslabily pouze o 2 % a od začátku roku posílily o 30 %, což je o mnoho více než akcie Nokia, které zpevnily pouze o 5 %. Akcie Texas Instruments (profil, názory) ztratily 5,8 % kvůli tomu, že společnost je dodavatelem komponentů pro společnost Nokia. Naopak akcie výrobce nářadí Black&Decker (profil, názory) rostly podesáté v řadě po zprávě, že zisk za první čtvrtletí bude nad očekáváním (díky silné poptávce v severní Americe).

Ve středu americké burzy oslabily po zklamání investorů z výsledků hospodaření americké hlinikárny Alcoa. Index Dow Jones Industrial Average DJIA (profil, názory) klesl o 0,9 % a index S&P (INSPC) přišel o 0,7 %. Akcie Alcoa (profil, názory) ztratily 5,1 %, protože zisk za první kvartál se předpokládal na hodnotě 42 centů na akcií, ale společnost vydělala pouze 34 centů. Během obchodních hodin oslabily akcie Yahoo! (profil, názory) o necelé 1 %, ale po skončení obchodování vylétla cena jejich akcií o 10 %, protože společnost zveřejnila zisk za první čtvrtletí po závěru obchodování na burzách. Zisk vystoupal na 14 centů oproti 8 centům o rok dříve. Zároveň společnost oznámila, že udělá rozštěpení akcie v poměru 2 nové za původní 1 a zvýšila očekávání zisku v letošním roce.

Čtvrtek zakončily hlavní akciové indexy bez větších změn. Pouze DJIA poklesl o 0,4 % a vymazal tím svůj letošní zisk. Byl ovlivněn předpovědí o výši tržeb od společnosti Wal-Mart Stores (profil, názory), které je největším světovým maloobchodním řetězcem, napětím v Iráku a hrozbou teroristických útoků. Burzám ani nemohly příznivé údaje z trhu práce, kdy počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl na nejnižší počet za poslední tři roky. Velkoobchodníci zvýšili v březnu svoje zásoby nejrychlejším tempem od února 1999, což ukazuje, že společnosti zvyšují svoji důvěru v expanzi amerického hospodářství. Společnost General Electric (profil, názory), která je největší světovou společností podle tržní kapitalizace, zvýšila čtvrtletní zisk o 8 %. K tomu ji pomohly akvizice v oboru zdravotní péče a objednávky na průmyslové výrobky. Čtvrtek byl posledním obchodním dnem v týdnu, v pátek byly burzy zavřeny, protože začala velikonoční přestávka.

Evropa

Vstup do nového týdne akciím vyšel úspěšně. Akcie francouzské banky Credit Agricole přidaly 3,3 % po oznámení, že banka prodá svůj 8,5% podíl výrobci luxusních oděvů, módních doplňků a parfémů společnosti Gucci (profil, názory). Posílení kurzu o 1,8 % bylo patrné i u další francouzské banky BNP Paribas (profil, názory). Rovněž byl zájem investorů o akcie společnosti LVMH (profil, názory) vyrábějící luxusní zboží, ke kterým patří např. luxusní oděvy a módní doplňky značky Louis Vuitton nebo šampaňské Moët. Cena akcií vyrostla o 2 %. Vzestup ceny akcií o 3,7% byl u německého výrobce polovodičů společnosti Infineon (profil, názory), kdy cena akcie navázala na růstový trend z minulého týdne.

V úterý byly evropské burzy pod tlakem prodejců, který přišel po předběžném oznámení společnosti Nokia (profil, názory) o očekávané výši zisku za první tři měsíce. Klesly i ceny ostatních evropský výrobců mobilních telefonů. Francouzský Alcatel (profil, názory) oslabil o 1,6 % a švédský Ericsson o 1,2 %, což je ve srovnání s propadem akcií Nokia o 17 % nízká ztráta.

Středeční seanci zakončily evropské burzovní indexy v mírném poklesu. Konala se valná hromada společnosti DaimlerChrysler vyrábějící např. automobily značky Mercedes a cena akcií společnosti poklesla o 2 % i přesto, že společnost vidí mírné zlepšení hospodaření v letošním roce a hlavní pokrok vidí v roce 2005 a 2006. Naproti tomu cena akcií britské firmy Rolls Royce skončila výše o 1,5 % po zprávě, že společnost byla vybrána , aby dodala motory pro nový typ letadla amerického výrobce Boeing (profil, názory).

Posledním obchodním dnem v týdnu byl čtvrtek, kdy ceny akcií mírně povyrostly. Dobře si vedl sektor technologií, který byl podpořen zprávami o ziscích amerických společnosti Dell (profil, názory) a Yahoo! a komentářem od jihokorejské Samsung Electronics. Objemy obchodů však nebyly vysoké vzhledem k blížícím se Velikonocím.

V pátek byly evropské burzy zavřeny z důvodu velikonoční svátků.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

5. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

Začátkem minulého týdne panovala na amerických i evropských burzách optimistická nálada a akciím se dařilo. Středeční obchodování zakončily trhy o něco níže, koncem týdne ale ztráty... celý článek

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

29. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

Začátkem minulého týdne americké i evropské burzy výrazně oslabily v obavách před terorismem, indexy na obou stranách Atlantiku tak opět klesly. Ve čtvrtek ovšem Wall Street prudce... celý článek

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

22. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

Minulou středu potěšila investory prohlášení americké centrální banky FED, která prý hodlá být trpělivá, pokud jde o růst úrokových sazeb. I evropští investoři si vyslechli příznivou... celý článek

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

9. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

Nasdaq poklesl poprvé od srpna 2002 popáté v řadě, špatné zprávy oznámila společnost Cisco, dařilo se naopak Ericssonu. Co dalšího se minulý týden stalo na akciových trzích?

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

2. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

Dow Jones dosáhl svojí nejvyšší hodnoty od června 2001 a index S&P 500 překročil nejvyšší hodnotu od března 2002. Také hodnota Ifo, měřící podnikatelskou náladu v Německu, byla překvapivě... celý článek

Partners Financial Services