Jistota na druhou

Jistota na druhou
Zajištěné fondy se v posledním roce staly hitem českých investorů. Nabízí jistotu a zároveň naději na zajímavý výnos. Ale co byste řekli na termínovaný vklad s výnosem odvozeným od akciových indexů?

Právě tuto na první pohled zvláštní konstrukci spojující jistotu termínovaného vkladu a šanci na výnos z akciové investice již zítra ve svých pobočkách nabídne Živnostenská banka (profil, názory). Proč banka raději nesáhla po již zavedených fondech, které na českém trhu s velkým úspěchem nabízí ČSOB (profil, názory) a které přináší i další banky nebo po strukturovaném dluhopisu, který zde loni na podzim představila HVB (profil, názory) a letos jej nabídla i Česká spořitelna (profil, názory)?

"Současná nabídka není ideální. Přes 60 % vkladů Čechů je stále na termínovaných vkladech a změnit chování lidí je obtížné. Rozhodli jsme se raději přizpůsobit než měnit trh," vysvětluje Karel Krasl, produktový manažer Živnostenské banky a otec nového produktu s názvem Eurotop 50. Přestože se to možná nezdá, pro řadu lidí je dodnes "fond" něco podezřelého a termíny jako "strukturovaný dluhopis" nebo "dluhopis s kombinovaným výnosem" zní běžnému klientovi příliš cize a riskantně. "Právě této nejistotě a náznakům možné ztráty jsme se chtěli vyhnout," vysvětluje George Briford, ředitel vývoje a řízení produktů Živnostenské banky.

Největší úspěch se zajištěnými fondy slaví na českém trhu ČSOB. Banka každé dva měsíce otevírá alespoň dva zajištěné fondy a již do nich získala přes pět miliard. První zajištěný fond České spořitelny – ESPA-ČS zajištěný získal za první dva týdny přes 150 milionů, HSBC (která se samozřejmě potýká s horší distribucí) v zimní tranši zajištěných fondů získala 115 milionů. Některé banky místo fondů raději nabízí zajištěné dluhopisy, jejichž administrace je jednodušší než u fondů. První strukturovaný dluhopis klientům loni na podzim nabídla HVB (profil, názory), počátkem února ji následovala Česká spořitelna (profil, názory), která upsala celkem 400 milionů korun.

Jistota i výnos

Co se tedy skrývá pod názvem Eurotop 50? Z pohledu zákona jde o klasický termínovaný vklad, pojištěný podle zákona o bankách a garantující (na rozdíl od fondu či dluhopisu) výplatu vkladu i v případě krachu banky. Zajímavá je ale konstrukce výnosu z vkladu – zatímco u běžných vkladů výnos vyhlašuje banka, v případě Eurotopu se výnos odvozuje od vývoje zřejmě nejznámějšího evropského indexu Dow Jones Euro Stoxx 50 (profil, názory).

Index Dow Jones Euro Stoxx 50 je složen z akcií 50 největších společností podle tržní kapitalizace v zemích eurozóny.

Podívejte se, jak se index vyvíjel:

Jako u řady zajištěných produktů Eurotop garantuje 100% návratnost investovaných prostředků a na rozdíl od garantovaných fondů nijak neomezuje maximální výši výnosů. Pokud tedy bude index průběžně růst, čeká investory zajímavý výnos. Pokud by index po celou dobu padal, zaručuje banka minimální výnos při splatnosti 0,4 procenta.

Aby byl investor chráněn před možnými výkyvy před koncem investice, Živnostenská banka průběžně sleduje vývoj indexu a celkový výnos stanovuje jako průměr jednotlivých hodnot indexu. V prvním roce se do průměru započte 12 hodnot indexu, ve druhém roce šest hodnot a ve třetím a čtvrtém roce čtyři hodnoty.

Minimální investice je stanovena na 10 000 Kč a přidávat je možno vždy po desetitisících. Peníze lze vkládat od 1. dubna do 31. května a během upisovacího období jsou vklady úročeny úrokem 0,7 % p.a. (což je mimochodem více než banky nabízí na běžných termínovaných vkladech – ostatně podívejte se sami). Živnostenská banka si poněkud překvapivě neúčtuje žádné vstupní ani jiné poplatky.

Lepší než originál

V České republice jde sice o nový produkt, ale banky vlastněné Unicreditem jej nabízí již delší dobu na Slovensku, v Bulharsku či v Polsku. "Všechny tranše, které na Slovensku Unibanka nabídla, byly velmi úspěšné a každá získala okolo 300 milionů slovenských korun," říká Július Rusnák, ředitel slovenské poradenské společnosti FinCo&Partners.

Uvidíme, jak zaujme nový produkt v Čechách, jeho jednoduchost, neexistence poplatků a limitu výnosu by ale mohla řadu konzervativních investorů přilákat. Zajímavé také je, že podmínky v ČR jsou mnohem výhodnější než na Slovensku. Poslední slovenská tranše, postavená na stejném indexu, nabízí pouze 90% participaci na výnosu a účtuje si 3% vstupní poplatek.

Jedinou nevýhodou je nemožnost vklad Eurotop vypovědět dříve než před ukončením čtyřletého cyklu. "Pevný závazek na čtyři roky je cenou za to, že banka neúčtuje žádné jiné poplatky," vysvětluje Krasl. Navíc je připravena klientům, kteří by nutně peníze potřebovali, do konce čtyřletého období nabídnout výhodný spotřebitelský úvěr. "Nabídneme mu úvěr za zvýhodněných podmínek a sazbu nižší, než nejnižší ze tří sazeb, které standardně poskytujeme," dodává Krasl.

Hodnocení Peníze.CZ

Jde o velmi zajímavou alternativu k zajištěným investicím, zejména kvůli nulovým poplatkům, neomezenému růstu a jednoduchému navázání na jediný index. Pro některé investory může být nepříjemná nemožnost výstupu, pokud ale banka srozumitelně vysvětlí možnost získání spotřebitelského úvěru s nízkým úrokem, měla by tyto obavy překonat. Máte-li na účtu volné peníze, které byste rádi lépe zhodnotili, ale nechcete podstupovat přílišné riziko, zvažte přesun části peněz do tohoto produktu. Vzhledem k omezené flexibilitě do něj ale neukládejte většinu svých úspor.

A jak hodnotíte nový produkt Živnostenské banky vy? Uložili byste do něj část svých peněz? Jak se podle vás bude evropský akciový trh vyvíjet? Volili byste raději zajištěný fond nebo nový druh termínovaného vkladu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2004 15:39, TGP

Výnos by sice byl potenciálně zajímavější, ale také mnohem rizikovější. Podívejte se na historické nárůsty a propady třeba S&P 500 versus Eurostoxx50 a uvidíte, že pro konzervativního klienta je lepší index, který skáče méně.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2004 16:05, TGP

Myslím, že povinná čtyřletá lhůta bude pro spoustu lidí nepříjemná a že si raději vyberou fond, ze kterého mohou vystoupit.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Amerika už i v Živnobance

29. 3. 2004 | Jiří Šedivý

Amerika už i v Živnobance

Rodina neúčelových, tzv. amerických, hypoték se na našem trhu rozrůstá, po Raiffeisenbank představila svou nabídku i Živnobanka. Jaký je výsledek porovnání obou produktů? Má vůbec smysl... celý článek

Partners Financial Services