Na vysokou na tutovku

Na vysokou na tutovku
Přihlášky na vysoké školy jsou již ve většině případů podány a do přijímacích zkoušek zbývají asi tři měsíce. Lze se ale za tak krátkou dobu ještě kvalitně připravit k přijímacímu řízení? Řešením mohou být přípravné kurzy pro zájemce o studium na vysoké škole. Jaká je tedy nabídka a kolik vás budou stát?

Možností, jak doplnit chybějící znalosti a vědomosti, je v současnosti víc než dost. Počínaje individuální výukou, přes on-line kurzy na internetu až po vícedenní pobytové kurzy. Která varianta je tedy po všech stránkách pro vás tou nejlepší? 

Alma mater ví a zná

Na řadě vysokých škol došli k závěru, že není úplně špatný nápad vzít přípravu svých budoucích studentů do vlastních rukou. A tak vedle informací o přijímacím řízení na danou školu často nechybí ani informace o přípravných kurzech. Univerzity nabízí přípravu v předmětech a oblastech, z kterých se skládají přijímací zkoušky na příslušné fakulty a obory. Přednášky a semináře jsou nejčastěji vedeny vyučujícími daných kateder. Kurzy ve valné většině probíhají o víkendech, aby se jich mohli zúčastnit i zájemci, kteří nebydlí v sídle školy. V tuto chvíli již ale značná část kurzů probíhá, jen několik málo škol otvírá ještě "jarní přípravu".

Zajímavé řešení přípravy na přijímací zkoušky nebo maturitu z matematiky nabízí Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity. Jde o pětidenní pobytový kurz na Šumavě v termínu od 25. 4. do 30. 4. V ceně 3 500 Kč účastník "získá" 30 hodin přednášek + 10 hodin individuálních konzultací, nocleh na pět nocí a plnou penzi od neděle do pátku, dále doprovodný program v podobě sportování na hřišti u chaty, výletů po Šumavě, turistiky na horských kolech atd. Uzávěrka přihlášek je 9. dubna. "Vloni se tento kurz konal poprvé a zúčastnilo se ho asi 32 lidí, letos kurz otevřeme při minimálním počtu 25 osob," říká Milada Holoubková ze sekretariátu katedry aplikované matematiky a informatiky.

Mezi ty patří i Ostravská univerzita, která připravuje na přijímací zkoušky z češtiny a čtyř světových jazyků. Další je např. Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové, ta nabízí asi 15 oborů, ve kterých se během 3 až 8 setkání (většinou v pátek odpoledne nebo v sobotu) snaží uchazeče připravit.

Informace o poskytovaných přípravných kurzech jsou k nalezení na webových stránkách jednotlivých vysokých škol. Ceny se pohybují od 700 do 4 000 Kč a závisí nejen na počtu hodin, ale i předmětu, lokalitě a typu školy. Nejdražší jsou jednoznačně kurzy v Praze a na nejžádanější školy a obory. Například na Vysoké škole ekonomické 32hodinový kurz angličtiny nebo němčiny stojí 2 016 Kč, na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy zaplatíte za kurz fyziky, chemie, biologie a latiny probíhající od října do května (cca 100 hodin) 3 800 Kč. Kromě kurzů nabízejí vysoké školy řadu publikací se vzorovými příklady, vypracovanými otázkami nebo testovými úlohami, které většinou i samy zpracovávají a vydávají a jejichž cena se pohybuje kolem 100 – 200 Kč.

Srovnání přípravných kurzů z matematiky

Škola - fakulta

Rozsah v hodinách Cena v Kč
České vysoké učení technické – Fakulta elektrotechnická

23

   600

Masarykova univerzita v Brně – Fakulta informatiky

40

   700

Česká zemědělská univerzita v Praze – Technická fakulta

20

1 000

Univerzita Hradec Králové – Fakulta informatiky a managementu

50

2 000

Vysoká škola ekonomická v Praze – všechny fakulty

32

2 016

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava – Ekonomická fakulta

30

2 200

Zdroj dat: Webové stránky vysokých škol

Za více peněz…

Alternativou k navštěvování kurzů připravovaných vysokými školami je vzdělávání agenturami nebo jednotlivci. Agentury nabízejí také širokou škálu kurzů, ale leckdy již za vyšší ceny a garance vyučujících už také není tak jistá. Například v agentuře Tutor jsou lektory, kteří vedou přípravné kurzy, studenti vyšších ročníků příslušných oborů. Agentura má díky tomu ve své nabídce asi 40 různých typů kurzů, ze všech oblastí vysokoškolského studia. Chcete-li například zlepšit svoji matematiku, můžete si vybrat kurz podle školy, na kterou se hlásíte. Ceny se pohybují mezi 50 až 80 Kč za hodinu. Při intenzitě kurzu např. 30 hodin je tedy cena asi 1 500 – 2 400 Kč. Nevýhodou je, že kurzy se konají jen v Praze a Brně.

O tom, že služby agentur jsou většinou dražší, svědčí i nabídka Institutu vzdělávání SOKRATES. V Ostravě, Brně a Olomouci nabízí širokou škálu kurzů, počínaje všeobecným přehledem a obecnými studijními předpoklady přes matematiku až po dějiny. Za 32 hodin kteréhokoliv kurzu zaplatíte necelé 3 000 Kč.

Dáváte-li přednost individuálnímu přístupu, je pro vás možností soukromý učitel. Inzerátů typu "doučím…", "připravím na přijímací zkoušky…" apod. je třeba jen na internetu spousta. Dalším důležitým informačním zdrojem jsou bezpochyby inzertní přílohy novin nebo dokonce nástěnky na vysokých školách. Své vědomosti nabízejí většinou studenti vyšších ročníku daných vysokých škol. Výhodou je jistě vlastní tempo studia, domluva času výuky a volba témat, kterým se chcete věnovat. Ceny se výrazně liší opět v závislosti na lokalitě nebo vyučovaném předmětu a pohybují  se zhruba mezi 50 až 300 Kč.

Jde to i z domova

Zajímavým řešením jsou korespondenční a on-line kurzy. Jsou nabízeny jednak některými vysokými školami, ale i soukromými agenturami. Jejich výhodou je bezpochyby flexibilita, přípravě se můžete věnovat, kdy chcete, nejste vázáni žádnými termíny a navíc ušetříte za dojíždění do měst, kde se kurzy obvykle konají. Princip je jednoduchý. V pravidelných intervalech vám chodí "balíčky", ať už poštou nebo emailem. V těch je výklad jednotlivých lekcí, vzorové příklady a testové příklady. Ty účastník vyplní a pošle zpět. Zkontrolovány a opraveny mu přijdou s další dávkou studia.

Stavební fakulta ČVUT poskytuje zájemcům korespondenční kurz matematiky za 800 Kč. Na webových stránkách se dočtete, že není určen jen zájemcům o studium na fakultě, ale i jako příprava na maturitu. Průběžně je zasláno pět balíčků s výkladem, příklady a testy. O kurz je stále zájem, i když většina uchazečů dá přednost prezenční formě a dojíždí i ze vzdálenějších měst. Vedoucí katedry matematiky Jaroslav Černý k tomu dodává: "Před pěti lety, když jsme s kurzy začínali, se přihlašovalo 300 až 350 zájemců, letos je to asi 60 až 70. Je to jednak tím, že uchazeči nejsou z tak vzdálených měst a dojíždí na prezenční kurzy a také tím, že na našich stránkách jsou zveřejněny on-line testy. Přesto je korespondenční kurz stále výhodný, protože obsahuje i výkladovou část a navíc nutí k samostudiu a většímu přemýšlení než na denních kurzech."

Skutečné on-line kurzy – tedy kurzy s využitím internetu nabízí například Scio. V jejich nabídce najdete přípravu na ekonomické, humanitní, právnické i technické školy. Vhodný kurz si vyberete a zakoupíte na jejich stránkách. Některé kurzy jsou nabízeny ve dvou variantách – bez lektora a s lektorem, s kterým můžete řešit všechny problémy a nejasnosti se studiem. Na váš dotaz by měl nejpozději do 24 hodin odpovědět. Například kurz matematiky, který obsahuje 50 lekcí a pokrývá celou středoškolskou látku, získáte za 690 Kč, s lektorem za 880 Kč. Zajímavé jsou speciální nabídky, kdy za asi 2 000 Kč dostanete kompletní přípravu na vybrané fakulty (např. právnická nebo ekonomická). Balíček obsahuje vždy rozsáhlý výklad, několik variant národních srovnávacích zkoušek a varianty přijímacích zkoušek ve cvičných i ostrých verzích. O sebedůvěře společnosti svědčí i jistá "garance kvality" – v případě neúspěchu u přijímacích zkoušek nebo maturity, budou účastníkovi vráceny peníze.

Nabídka je široká a každý si může najít své řešení přípravy na přijímací zkoušky. Zaplacením a absolvováním nějakého kurzu zájemce o studium na vysoké škole samozřejmě ještě nezískává jistotu, že na ni bude přijat. Pravděpodobnost se ale určitě zvyšuje. Úspěšnost účastníků kurzů u přijímacích zkoušek na školu bohužel vysoké školy nesledují nesledují. "Tady na pedagogickém oddělení máme jména přijatých studentů, na jednotlivých katedrách, které pořádají kurzy, mají zase jména účastníků. Není tu ale nikdo, kdo by tyto informace porovnával," doplňuje Milena Kinkorová z pedagogického oddělení VŠE. Ani agentury nemají relevantní údaje, nedostává se jim totiž zpětná vazba od úspěšných absolventů kurzu.

Navštěvovali jste někdy přípravný kurz? Jakou formu jste zvolili? Myslíte si, že stojí za to přihlásit se na takový kurz? Jsou vyučující skutečně kvalifikovanými pedagogy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2004 8:08

Studium na VŠ by mělo být zpoplatněno a plně hrazeno studujícími (např. s využitím úvěrů na studium). V současném stavu čeští daňový poplatníci hradí studium tisícům Slováků a jiných cizinců studujících na našich VŠ, které nemají dostatečnou kapacitu pro všechny domácí uchazeče. Osobně mám zkušenost se soukromě financovaným studiem v zahraničí a to naše studium "zadarmo" tomu nemůže kvalitativně konkurovat.

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Zkušenosti za 200 euro

9. 1. 2004 | Michaela Sedláčková

Zkušenosti za 200 euro

Každý druhý student by si přál zažít to, co oni. Čeští studenti, kteří získali stipendium na univerzitu v zahraničí. "Rád bych, ale nemám na to peníze," zní častá výmluva těch, kteří... celý článek

Jak zvládnout přijímací pohovor

25. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Dobré vzdělání se vyplatí

11. 1. 2002 | Petr Vykoukal

Dobré vzdělání se vyplatí

Taky jste se neradi učili, když jsem byli malí? Museli vás rodiče do učení nutit? Při pohledu na statistiky mezd ve vztahu ke vzdělání zjistíte, jak moc dobře to s vámi tehdy mysleli.... celý článek

Partners Financial Services