Greenmail očima právníka

Greenmail očima právníka
Jak se na greenmail dívá jeden z předních českých právníků, jak vnímá současný stav a co by se mělo v legislativě i ve fungování státních orgánů změnit, aby se předešlo největším excesům?

Vztahy majority a minority jsou v České republice ovlivněny zejména úpravou v Obchodním zákoníku, předpisy veřejného práva, které se týkají práv a povinností majorit a minorit, činností Komise pro cenné papíry a předpisy upravující soudní řízení. Vedle toho má velký vliv na vztah minoritních a majoritních akcionářů také rychlost soudního řízení a kvalita soudního rozhodování na všech stupních. Optimálně by mělo být mezi majoritou a minoritou ve společnosti dosaženo určitého stavu dynamické rovnováhy tak, aby se majoritní i minoritní akcionáři mohli prostřednictvím svého podílu odpovídajícím způsobem podílet na chodu a výsledcích činnosti společnosti.

V této souvislosti by byla žádoucí existence mechanismů omezujících možnost zablokování nebo zpomalení realizace některých tzv. korporátních akcí (změny základního jmění, fúze a podobně) či jiných procesů, které jsou významné jak pro společnost, tak i pro ty její akcionáře, kteří se ztotožnili s činností společnosti a se způsobem jejího řízení, respektive se záměry a vlivem majoritního akcionáře.

Rychlost především

Skutečnost je však bohužel v České republice odlišná, a to z řady důvodů:

  1. Greenmailing

    Klasická definice greenmailingu, tak, jak ji uvádí anglicko-český slovník, popisuje toto jednání jako nepoctivou akci společnosti skupující vlastní akcie za vyšší než tržní cenu. Významný je zde použitý výraz nepoctivá akce – nejde tedy a priori o nelegální jednání, ale o "netradiční využití" zákonů.
    Podle odbornější definice Oxfordského slovníku mezinárodních finančních pojmů se greenmailingem rozumí skoupení dostatečně velkého množství akcií minoritním akcionářem, které mu umožní ovlivnit rozhodování představenstva tak, aby společnost, tedy emitent, odkoupila tento jeho balík za vyšší než tržní cenu. 
    Podrobné informace o greenmailingu se dozvíte v článku Tajemné slovo greenmailing.

    Jde především o některá nejasná či problematická ustanovení Obchodního zákoníku v kombinaci s fungováním soudního systému, pro nějž je charakteristická zejména zdlouhavost řízení.
  2. Problém představuje i absence judikatury týkající se některých klíčových oblastí. To vede v řadě případů k nekonzistentnímu rozhodování různých soudů.
  3. Negativní roli hraje i malá zkušenost soudní praxe s určitými typy transakcí.
  4. V relevantních oblastech je důležité i rychlé a kvalitní rozhodování Komise pro cenné papíry. Její vlastní normotvorba a vydávání stanovisek má velký význam, protože Komise může jejich prostřednictvím ovlivňovat některé procesy a snižovat riziko sporu či míry nejistoty účastníků transakcí. Právní nárok na získání stanoviska Komise však neexistuje. Bez ohledu na stanovisko nebo rozhodnutí Komise může minoritní akcionář napadnout danou transakci u soudu a ten může rozhodnout jinak než Komise.

V důsledku této situace přetrvává v některých případech nejistota, zda určitý proces je či není legální či zda a s jakým úspěchem může být napaden u soudu.

Učekat se k smrti

V důsledku dlouhého trvání soudních řízení nastávají situace, kdy je podána žaloba, která je sice věcně neopodstatněná, ale kvůli délce trvání řízení může způsobit velké problémy společnosti, majoritnímu akcionáři a v některých případech i ostatním minoritním akcionářům. Jde především o situace, kdy jsou napadána rozhodnutí důležitá pro ekonomický život společnosti.

Příklad toho, jaké problémy může problematické fungování soudního systému v kombinaci s nedotaženou a neprovázanou legislativou akcionářům působit, lze nalézt v oblasti kolektivního investování. Konkrétně se jedná o napadání povinné přeměny investičního fondu na otevřený podílový fond, kdy klíčová soudní rozhodnutí, která vrací proces přeměny zpět, byla vydána se zpožděním více než jednoho roku. Tyto spory navíc výrazně zvyšují riziko i pro ostatní minoritní akcionáře.

Potenciální riziko pro většinové akcionáře představují povinné nabídky převzetí. Stávající právní úprava totiž umožňuje, aby i v situaci, kdy Komise schválí cenu za akcii, se minoritní akcionář domáhal vyšší ceny u soudu. Pokud má v tomto řízení úspěch, je soudní rozhodnutí o výši ceny závazné i vůči ostatním osobám, které nabídku převzetí přijaly, což představuje riziko při financování nabídek převzetí.

Autor přednášky: Marek Belšan, Weinhold Legal, na přednášce spolupracovali Milan Polák a Martin Lukáš Předneseno na semináři Je greenmail v České republice neznámým pojmem? aneb "Velké praktiky malých akcionářů".

Vyhovuje vám současná právní úprava? Jste shovívaví k problematickému fungování soudního systému? Jak se díváte na skutečnost, že právní nárok na získání stanoviska Komise neexistuje?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2004 21:01, Jan Kolda von Žampach

Trapný jste především Vy. Když něčemu vůbec nerozumíte ( o článek zpět přiznáváte, že o věci slyšíte poprvé !!! ), tak si nehrajte na salónního soudce a nepoučujte ostatní, když kolem zuří válka a Vám se zdá, že to pro Váš nosík kolem smrdí.
Ano, válka kolem už v pořadí X-tého stupně vývoje kupónové privatizace, kdy největší už požírají další největší, co už sežrali ty velké. A do toho my, drobní akcionáři, co se jim, jako bezbranní králíci, stále motáme, a jako prý jim na truc, stále ještě pod nohama. A ostudná role státu do toho všeho !
Tady na serveru se velmi něšťastným způsobem, kulantně řečeno, na pokračování rozvinulo téma greenmailingu. Logickou odpovědí potom je, že na nešťastný hrubý pytel patří i hrubá záplata. Nedivte se potom tak naivně tomu.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2004 23:28, Jarmilka

mozna by bylo lepsi rozlisovat akcionare na fair a unfair. Rozlisovani na male a velke spise identifikuje pisatele jednotlivych prispevku...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Greenmailing: jak je to v zahraničí

5. 3. 2004 | Miroslav Nosáľ

Greenmailing: jak je to v zahraničí

Greenmail není nic specificky českého. Na zahraničních trzích se vyskytuje již mnoho let a je jednou ze standardních finančních operací. Tedy alespoň pokud všichni dodržují pravidla.... celý článek

Tajemné slovo greenmailing

3. 3. 2004 | Filip Otruba

Tajemné slovo greenmailing

Vydírání, nátlak, přitlačení ke zdi, slušný výdělek - i takové pojmy se objevují, pokud se stočí debata na greenmailing. Co vlastně tento termín znamená?

Partners Financial Services