Fondy: jistota je jistota

Tomáš Prouza | 8. 3. 2004
Fondy: jistota je jistota
Půl miliardy v zajištěných fondech, tři sta milionů v peněžním trhu, exodus z dluhopisů. Žádná nová společnost neoznámila prodej fondů přes poštu.

Minulý týden byl spíše zajímavý tím, co se nestalo. Nikdo další neoznámil, že bude své fondy prodávat přes poštu a PIP se šikovnou obálkou tak nemají dalšího bratříčka. Možná je to ale stejně dobře, protože na pošťáky je toho dnes až až. Nikdo také neoznámil založení nového fondu, protože všichni čekají na první květen a vznik nových fondů.

Právě legislativa ovšem zamotala minulý týden našim investičkám hlavu. Podle přijatého zákona se zdá, že se všechny stávající české fondy stanou fondy "nesměrnicovými" a nebude pro ně cesty, jak se směrnicovými stát. Můžeme se tedy nadít toho, že v květnu vznikne třeba Sporoinvest 2, do kterého se postupně přesunou investice z fondu stávajícího jen proto, že českým parlamentem opět prošel legislativní nedodělek.

Mnohem jasněji ale bude alespoň v propagaci fondů. Komise pro cenné papíry v pátek na svém webu zveřejnila schválenou metodiku propagace některých finančních služeb, zaměřenou především na fondy. Zřejmě se tak již brzy dočkáme konce praktik matoucích klienty, zejména různých PR rozhovorů slibujících vysoké výnosy či inzerátů ohromujících minulou výkonností.

Jistota je jistota

České fondy peněžního trhu minulý týden přitáhly 293 milionů korun, zatímco akciové a fondy fondů po žni minulých týdnů s pouhými plus 24 miliony docela zklamaly. Naprostou většinu peněz jdoucích do peněžního trhu získal s 286 miliony Sporoinvest (profil, názory), zatímco druhý IKS Peněžní trh (profil, názory) přitáhl pouhých 15 milionů. Z akciových fondů získal nejvíce – 12 milionů – Eurotrend (profil, názory), ČSOB akciový mix (profil, názory) získal již jen polovinu.

Z fondů smíšených odplynuly tři miliony korun, především kvůli odchodům z ŽB Balancovaného fondu nadací (profil, názory) a ČSOB fondu stability (profil, názory). Jako obvykle největší odliv peněz vykázaly fondy dluhopisové. Minulý týden ztratily 184 milionů, přičemž nejvíce si odepsaly Sporobond (profil, názory) s mínus 107 miliony a IKS Dluhopisový (profil, názory) s mínus 41 miliony. Téměř 20 milionů ztratil také ČSOB bond mix (profil, názory).

ČSOB si ale tyto propady kompenzuje výsledky svých zahraničních fondů. Celkem si k dobru minulý týden připsaly 227 milionů, což je téměř o sto milionů více, než součet všech fondů UNISu. Téměř 75 milionů získal korunový KBC Multi Cash (profil, názory), následovaný profilovým Konzervativním fondem (profil, názory) s 29 miliony. Téměř 25 milionů si připsal zajištěný ČSOB Světový Strom 1, kterému skončilo upisovací období. Celkem do poslední dvojice zajištěných fondů ČSOB přišlo přes půl miliardy a velmi dobré výsledky vykazuje i nová dvojice zajištěných fondů. V prvním týdnu získal ČSOB Světový Click+ 8 téměř 18 milionů a ČSOB Světového růstu 2 téměř čtyři miliony.

Vesele vzhůru

I minulý týden pokračovaly akciové fondy v rychlém růstu. V průměru vydělaly 2,5 procenta. Bezkonkurenčně nejlépe si vedl Sporotrend (profil, názory) s 6,4 procenta a IKS fond světových indexů (profil, názory) s pěti procenty. Ještě lépe se dařilo trojici fondů fondů, které v průměru vynesly přes pět procent. Nejvíce – 5,3 procenta – vydělal Globaltrend (profil, názory), druhý s o půl procenta nižším zhodnocením skončil IKS fond fondů (profil, názory).

Po delší době ostatně skončily v černých číslech všechny kategorie fondů, včetně dluhopisových. Ty si v průměru připsaly půl procenta, v ročním i půlročním horizontu ale stále zůstává červená barva.

Pro zajímavost: v rubrice Před rokem se na naší homepage objevil odkaz na článek Chceme spravovat stovky miliard, říká Petr Zapletal. Přečtěte si, jaké měla před rokem naše největší investiční společnost ISČS (profil, názory) plány a srovnejte je se současným stavem: necelých 51 miliard pod správou, tržní podíl 37 procent, druhá IKS KB (profil, názory) 25 miliard a tržní podíl 18 procent.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak dlouho ještě podle vás poplynou peníze do fondů peněžního trhu? A jak dlouho potrvá obliba zajištěných fondů? Myslíte, že končí exodus z dluhopisových fondů?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: žádné změny trendů

1. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné změny trendů

Sumy přitékající do některých fondů sice oslňují, ale po započtení čtvrtmiliardy opakovaně prchající z dluhopisových fondů není již situace nijak slavná.

Fondy stále čekají na svůj čas

17. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy stále čekají na svůj čas

Loňský nárůst majetku ve fondech přesáhl sice 20 miliard Kč, o nijak úspěšném roce však hovořit nelze. V roce předchozím, tedy 2002, to byl totiž více než dvojnásobek. Rozdíl v tempu... celý článek

Fondy: povstání smíšených

16. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: povstání smíšených

Ani věřit se nechce, ale pohled na týdenní statistiky naznačuje leccos. Vstávají noví smíšení bojovníci? Tak či onak, přesuny investic ve fondech jsou značné.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Partners Financial Services