Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles
Šéf FEDu minulou středu významně přispěl svým pozitivním projevem k růstu cen akcií. Pak ovšem přišly špatné zprávy o vývoji na americkém trhu práce a v maloobchodních službách.

Spojené státy

Na začátku týdne ceny akcií mírně klesly. Investoři si vybírali zisky a prodávali společnosti vyrábějící léky, kdy se kurz akcií Merck (profil, názory) snížil o 1,2 % a cena akcií Pfizer (profil, názory) klesla o 2 %. Naopak o 2,8 % vyskočila cena akcií Coca-Cola (profil, názory), podle Goldman Sachs jsou totiž odhady zisků příliš nízko, což dělá tyto akcie atraktivními.

Během úterý burzy zakončily obchodní den výše na základě očekávání středečního pozitivního projevu šéfa americké centrální banky Alana Greenspana před členy výboru pro bankovní a finanční služby ve Sněmovně reprezentantů o stavu amerického hospodářství. Posílily akcie výrobce počítačů společnosti Dell (profil, názory) díky pozitivnímu doporučení k nákupu od dvou významných investičních bank. Úspěšný den měly akcie Linear Technology (profil, názory) výrobce čipů, které se používají do mobilních telefonů a notebooků, po prohlášení, že se prodeje v tomto čtvrtletí zvýší o 10 %. Cena jeho akcií se zvedla o 2 %. Rovněž vyrostly akcie Merrill Lynch (profil, názory) po oznámení, že firma provede odkup svých akcií, který bude první od roku 1997.

Ve středu ceny akcií po projevu Alana Greenspana skutečně rostly. Šéf FEDu řekl, že americká centrální banka zůstává trpělivá se zvyšováním sazeb i přesto, že ekonomika může růst rychlejším tempem než se očekává v roce 2004. Růst ekonomiky spolu s nízkou inflací a zlepšujícím se stavem na trhu práce pomohl vytáhnout hodnotu indexu DJIA (INDJI) na nevyšší úroveň od června 2001. Index S&P 500 (INSPC) se dostal na nejvyšší hodnotu od března 2002. Cena akcií druhé největší americké mediální společnosti Walt Disney (profil, názory) vyskočila o 15 % po oznámení americké společnosti Comcast (profil, názory), provozující kabelové televize, že učinila nabídku na převzetí právě firmě Walt Disney. Cena akcií Comcast se propadla o 8 %.

Během čtvrtka reagovaly americké burzy poklesem na neočekávaně slabé zprávy z trhu práce, kdy počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti stoupl v týdnu do 7. února na 363 000 osob a analytici čekali jejich pokles na 345 000 z předešlých 356 000. Další negativní zprávou byl pokles maloobchodních tržeb v lednu, které ovlivnilo snížení prodejů na trhu s automobily. Zdravotní pojišťovna Aetna (AETNA) uvedla, že její čtvrtletní čistý zisk se více než zdvojnásobil a firma zlepšila i svůj letošní výhled hospodaření, cena akcií posílila o 4,5 %.

Při pátečním dopoledním obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, protože se vyčkávalo na zveřejnění bilance zahraničního obchodu. Obchodní deficit by se měl v prosinci zvýšit vlivem růstu ceny ropy a vyšším dovozům zboží.

Evropa

V pondělí evropské burzy rostly, když navázaly na pateční růst cen na Wall Street. Akcie společnosti Ericsson (profil, názory) poskočily o 5,5 % výše a pokračovaly tak v růstu z minulého týdne, kdy firma oznámila výsledky svého hospodaření.

Při úterní seanci se opět ceny akcií na evropských burzách mírně zvýšily. Výborně si vedly ceny akcií leteckých společností Air France a KLM (profil, názory), když jim Evropská komise umožnila pokračovat v jejich fúzi. V centru dění byla také britská ropná společnosti BP, jejíž čistý zisk byl výrazně mimo analytiky odhadované pásmo. Naopak trhy pozitivně zaujala výše čistého zisku švýcarské banky UBS (profil, názory), který byl o 20 % výše než konsensus odhadů a cena akcií se proto zvýšila.

Při středečním obchodování kopírovaly ceny akcií evropských společností dění v zámoří a mírně posílily. Společnost Danone (profil, názory), francouzský producent mléčných výrobků, zveřejnila výsledky hospodaření, které byly pod očekáváním a cena akcií na to reagovala poklesem o 3 %.

Čtvrteční seanci zakončila většina evropských burz mírným plusem. Velkým zklamáním pro akcionáře bylo zveřejnění výsledků hospodaření farmaceutické firmy GlaxoSmithKline (profil, názory) a cena akcií na to zareagovala propadem o 4 %. Další negativní zprávou pro ně bylo, že konkurencí pro výrobky společnosti jsou levná generika. Tyto zprávy negativně ovlivnily i ceny akcií ostatních farmaceutických firem. Ke snížení hodnoty akcií došlo rovněž u francouzské banky Societe Generale vlivem nižší než původně očekávané výše provozního zisku. Velmi potěšující informací se stalo oznámení francouzského telekomunikačního giganta France Telecom (profil, názory), že se v roce 2003 společnost vrátila do černých čísel po rekordní ztrátě v roce 2002, kdy provedla rozsáhlá odpisy. Firma rovněž potvrdila finanční cíle pro rok 2004.

Páteční poledne na evropských burzách nepřineslo téměř žádnou změnu, výjimkou byla londýnská burza, která stoupla o 0,7 %. Pozornost investorů byla upřena na britskou telekomunikační společnost Vodafone (profil, názory), zda udělá nabídku na převzetí společnosti AT&T Wireless (profil, názory). A to ještě před konečným termínem pro podání nabídek, který je v 17 hodin NY času.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2004 17:23, Grínspan

Hlavne , ze jsi se vrátil z dovolené a zacal tady diskutovat o akciích ! Jinak se tady nechce nikdo o akciích bavit a písu tady sám. Asi vydelávají lidé tezké peníze se sporitelními knízkami , +2% rocne.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2004 16:43, Pancho de Villa y todo Mexico

Baisse a tedy padání kurzú bylo 1929 jenom tríleté.
Jestli padaly kurzy 1936 zase znova , tak to uz byla zase JINÁ BAISSE.
Není mozno si myslet ze Baisse trvá tak dlouho , dokud nevylezou indexy na stav pred krachem !
Tedy období 1929 az 1954 nutno rozdelit na nekolik Baisse a nekolik Hausse , nekolik medvedích a nekolik býcích trhú.
Medved je jen padání a né vrácení na púvodní výsku indexu !
Comprendes ?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

9. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

Nasdaq poklesl poprvé od srpna 2002 popáté v řadě, špatné zprávy oznámila společnost Cisco, dařilo se naopak Ericssonu. Co dalšího se minulý týden stalo na akciových trzích?

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

2. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

Dow Jones dosáhl svojí nejvyšší hodnoty od června 2001 a index S&P 500 překročil nejvyšší hodnotu od března 2002. Také hodnota Ifo, měřící podnikatelskou náladu v Německu, byla překvapivě... celý článek

Ptejte se Borise Vostrého!

28. 1. 2004 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ptejte se Borise Vostrého!

Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor.... celý článek

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

26. 11. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Partners Financial Services