Fondy: povstání smíšených

Petr Fejtek | 16. 2. 2004
Fondy: povstání smíšených
Ani věřit se nechce, ale pohled na týdenní statistiky naznačuje leccos. Vstávají noví smíšení bojovníci? Tak či onak, přesuny investic ve fondech jsou značné.

Nejdřív tedy celkový souhrn: do fondů přišlo přes 310 milionů "nových" korun, ale dalších 335 milionů odešlo z dluhopisových fondů. Tedy celkem skoro 650 milionů si hledalo své nové bydlo.
Pochopitelně zvítězily již tradičně fondy peněžního trhu, kam směřovalo 400 milionů korun. Asi ani nemusíme zdůrazňovat, že sám ISČS Sporoinvest (profil, názory) si z toho připsal 292 miliony. Uvažujeme-li však, že šlo také o prchající z dluhopisových fondů, nebude jistě skutečný příliv nových investic zdaleka tak mohutný.
Do akciových fondů směřovalo pěkných 100 milionů, ale navíc se jakoby ze zapomnění vynořila staronová kategorie smíšených fondů. Právě ta si tentokrát připsala nevídaných 100 milionů. Zbylých 40 milionů pak směřovalo do zajištěných fondů.
Útěk z dluhopisových fondů nabral znovu na síle. Aby ne, když jejich roční výnos se jen výjimečně drží nad hladinou nuly a dokonce lodivod ISČS Sporobond (profil, názory) uplaval za rok jen 0,6 %. Waterloo jeho 132milionových odkupů doplňují IKS Dluhopisový (profil, názory) 70 miliony, ŽB obligační (profil, názory) 48 miliony, ISČS Trendbond (profil, názory) a ČSOB Bond Mix (profil, názory) po 28 milionech korun. Ani budoucnost nevypadá růžově: výnosy dluhopisů budou nutně postupně růst – což ovšem současně znamená, že ceny těch již vydaných (nakoupených) budou klesat. Hodnota investice bude tedy "opticky" klesat a poněkud se vyrovná až kuponovými platbami do doby splatnosti.

Akcie oslňují

Únor bílý, akcie sílí, jakoby změnila pranostiku naše burza. Pátek 13. sice nakonec zklamal, protože neudržel rally třinácti růstů po sobě, ale i tak jen za dvanáct předchozích dní index PX-50 "napracoval" přes 9 %.
České akcie si totiž od začátku roku vedou velmi dobře a lámou jeden rekord za druhým, minulý týden padl i jeden historický, když nová maxima vytvořil i mimoburzovní RM-Systém.
Od Vánoc, tedy za necelé dva měsíce tak české akcie vynesly kolem 20 % (18. prosince byl index PX-D kolem 1530 bodů, dnes se index pohybuje již nad 1880 body). A při ročním pohledu? PX-50 z 475 loni na současných 750 bodů – to již atakuje 60% roční zhodnocení!
Poptávku tuzemských investorů jistě silně dopuje i zahraničí. Podle Patrie Online akciové fondy se zaměřením na Rusko, Turecko a trhy střední Evropy investují nejvíce peněz od roku 2000, když za pouhých letošních pět týdnů tyto fondy od podílníků dostaly 440 milionů dolarů (za celý rok 2003 to bylo 728 milionů dolarů).
Ročním výnosem přes 55 % ING Český akciový (profil, názory, koupit) vyráží dech, ale bohužel nezveřejňuje týdenní prodeje. Tabulku prodejů tak vede s "jen" 42% výkonem ISČS Sporotrend (profil, názory), který přivedl do svého portfolia dalších 30 milionů korun. Výnosem 44 % jej však předběhl ČPI Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) a teprve o desítku procent za nimi se nachází další "30%" peloton: ISČS Eurotrend(profil, názory), ČSOB akciový mix (profil, názory) a IKS Balancovaný (profil, názory) prodaly celkem 43 milionů korun.

Smíšené jsou různorodé

Mezi smíšenými fondy není lehké se orientovat. Kromě již zmíněného IKS Balancovaného (profil, názory), který patří spíš mezi akciové fondy, zde najdeme i naopak velmi konzervativně spravované fondy s nízkým ročním výnosem jen několik málo procent (dokonce i ztrátové), což je způsobeno převahou dluhopisové části portfolia.
Střední skupinu pak tvoří lépe vyvážené fondy, které vykazují roční výnos kolem 15 %. Jde např. o ČPI Smíšený OPF (profil, názory, koupit) nebo ČSOB středoevropský (profil, názory). Řada těchto fondů dosahuje jen cca 10% výnos, za reprezentanta můžeme zvolit ISČS Sporomix 3 (profil, názory), ale jsou zde i agresivněji zaměřené fondy, např. ISČS Sporomix 5 (profil, názory) dosahuje výnosu 17 % a Pioneer Trust (profil, názory), napříště ŽB - dynamický fond s 60% podílem akcií dokonce 18 %. Možná paradoxně byl ovšem v tomto týdnu prodejem skoro za 27 milionů korun nejlákavější ŽB - růstový fond (profil, názory) s ročním výnosem pouhých 7 %.
Z některých smíšených fondů, zejména těch pozůstalých po kuponové privatizaci, stále peníze odplývají, ale v celku nyní převážily ty rostoucí. A jestliže statistika UNIS vykazuje jen 44 milionů čistých prodejů, musíme připočíst i dalších 52 milionů přílivu do čtveřice profilových fondů ČSOB. Jeho značný díl byl prodán na poštách, což potvrdilo značný zájem veřejnosti o tuto snadnou možnost investování. Prostřednictvím Poštovního investičního programu investovali klienti Poštovní spořitelny jen za první měsíc přes 154 milionů korun. Výkonnost fondů za poslední rok se pohybuje od 3,2 % Konzervativního (profil, názory) až po 18 % Dynamického fondu (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že smíšené fondy pomohou "vychovávat" naše konzervativní investory?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Fondy: návrat o čtyři roky zpět

2. 2. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: návrat o čtyři roky zpět

Většinu nových peněz si stahuje jeden jediný fond, výkonnost fondů poskakuje nahoru dolů a vše vypadá jako v roce 1999 nebo 2000. Jen ty zajištěné fondy jsou navíc.

Fondy: ani rekordy nepomáhají

26. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ani rekordy nepomáhají

Loňský rok byl pravděpodobně rokem rekordního růstu příjmů i úspor. Naše průměrná domácnost ušetřila asi 30 000 korun. Jen na okraj si uvědomme, že na tutéž domácnost také připadne... celý článek

Fondy: ve stínu peněžního trhu

19. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu peněžního trhu

Po vánočních prázdninách se naši investoři zase pustili do snášení penízků pod střechu kolektivního investování. Na vkladech v bankách nám stále leží ještě skoro 600 miliard korun.... celý článek

Partners Financial Services