Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát
Nasdaq poklesl poprvé od srpna 2002 popáté v řadě, špatné zprávy oznámila společnost Cisco, dařilo se naopak Ericssonu. Co dalšího se minulý týden stalo na akciových trzích?

Spojené státy

První obchodní den v novém týdnu nepřinesl vývoj na amerických burzách výraznější cenové pohyby a hodnoty hlavních indexů se změnily minimálně, kdy DJIA (profil, názory) mírně stoupl o 0,1 % a Nasdaq (profil, názory) klesl o 0,2 %. Tento pokles byl pátým v řadě, což se stalo poprvé od srpna roku 2002. Za pozornost stály především akcie ze sektorů zdravotní péče a telekomunikace, které v minulém roce zaostávaly ve srovnání s dalšími sektory, a proto se k nim investoři začínají nyní vracet. Americký telekomunikační gigant SBC (profil, názory) oznámil, že zvýší cenu za vysokorychlostní přístup k internetu o 11 % a cena jeho akcií na to reagovala vzestupem o 3,8 %.

Úterý bylo ve znamení nepatrného růstu. A to především negativním vlivem zprávy o nálezu jedovatého ricinu v poštovních zásilkách amerického Senátu, která opět vyvolala obavy z případných teroristických útoků na americké úřady. Zprávu o dobrých výsledcích hospodaření zveřejnila společnost Tyco (profil, názory), které se zvýšil zisk, zejména diky snížení nákladů a oslabení dolaru. Výrobce největší přímý prodejce kosmetiky společnost Avon Products (profil, názory) oznámila nárůst zisku za 4. čtvrtletí ve výši 35 % zásluhou slabého dolaru a rostoucí poptávky po jejích produktech. Vykázala nejrychlejší tempo růstu tržeb za posledních 12 let.

Na středeční obchodování mělo nejvýraznější vliv oznámení největšího výrobce zařízení pro řízení internetového provozu společnosti Cisco Systems (profil, názory) o tom, že došlo ke snížení zisku i přes nárůst tržeb, které by měly stoupat i v dalším čtvrtletí. Negativní náladu na trhy přineslo vyjádření společnosti týkající se dalších výdajů do podnikové sféry, což nalomilo důvěru investorů především v akcie technologických společností a citlivých na růst. Cena akcií Cisco Systems se propadla o 9,2 %. Index Nasdaq (profil, názory) přišel během středy o 2,5 % , index S&P 500 (INSPC) si odepsal 0,8 % a DJIA ztratil pouze 0,3 %. Náladu na Wall Street nezlepšil ani výrazný vzestup indexu nákupních manažerů ve službách (ISM Non-Manufacturing) za leden, který vylétl na hodnotu 65,7 oproti očekávaným 60, když jeho hodnota v prosinci činila 58. Mezi růstové tituly tohoto dne se zařadily akcie softwarové firmy PeopleSoft (profil, názory) na základě zvýšení cenové nabídky od Oracle (ZAORCL, který zvedl cenu na 26 USD za jednu akcií PeopleSoft z předešlých 19,50 USD.

Ve čtvrtek hledaly burzy směr, jakým se mají vydat. Pozitivní impulz přišel od člena americké centrální Fedu Bernamakeho, který potvrdil, že Výbor pro operace na volném trhu FOMC bude při zvyšování sazeb trpělivý a nevidí letos ani v příštím roce nebezpečí inflačních tlaků. Na druhou stranu očekává, že ekonomika poroste letos více než 4% tempem a optimistický je i ohledně vývoje na trhu práce. Vzrostly akcie maloobchodního řetězce společnosti Wal-Mart Stores (ZAWMT) na základě zveřejnění růstu tržeb v USA o 5,7 % za měsíc leden v obchodech otevřených alespoň jeden rok. Toto zlepšení nastalo především díky silné poptávce po teplém oblečením vzhledem k silným mrazům.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, protože investoři očekávali pozitivní údaje z trhu práce, a to především hodnoty úrovně nezaměstnanosti v lednu.

Evropa

V pondělí zahájily burzy růstem, který se později zpomalil, ale obchodování zakončily posílením. Na evropských burzách stouply akcie HVB, druhé největší německé banky podle objemu aktiv, na základě článků v německých a britských novinách o tom, že o její koupi se zajímají Barclays (profil, názory) a Royal Bank of Scotland. Akcie HVB patří v letošním roce mezi nejvíce rostoucí německé "blue chips" vlivem spekulací týkajících se možného převzetí této banky. Na vzestup cen z minulého týdne navázaly akcie švýcarské společnosti Adecco (profil, názory), kdy společnost uvedla, že nesrovnalosti v účetnictví nejsou finančně významné a poptávka po její službách je silnější než před rokem.

V úterý byly evropské trhy pod tlakem prodejců, které nepřesvědčily výsledky evropských automobilek a oslabení kurzu amerického dolaru na devizovém trhu. Cena akcií německého výrobce Volkswagen spadla na základě obav investorů o rostoucí konkurenci na jeho domácím trhu. Švédské Volvo (profil, názory) reportovalo hospodářské výsledky, ovšem výrazně horší, než očekávali analytici. Rovněž společnost uvedla, že se jí zatím nepodařilo najít kupce jejího 45,5% podílu ve výrobci nákladních vozů Scania a že vyčlení svůj podíl a založí novou společnost, pokud se kupce nepodaří najít do 23. dubna. Nedařilo se německé pojišťovně Allianz (profil, názory) ani německé zajišťovně Munich Re po snížení investičního doporučení od Merrill Lynch.

Ve středu se přenesl negativní vývoj obchodování v USA na evropské burzy, které zakončily den v mínusu. Pozornost investorů se soustředila na akcie France Telecom (profil, názory), které propadly o 4,7 % vlivem poklesu příjmů způsobeným posílením kurzu eura a snížením tržeb z hovorů z s pevných linek: Dále se předpokládá, že trend poklesu příjmů z této služby bude trvat i letos.

Během čtvrtka vyčkávali investoři na rozhodnutí dvou centrálních bank o výši úrokových sazeb a hodnoty burzovních indexů nedoznaly větších změn. Bank of England zvýšila základní sazbu z 3,75 % na 4,0 %, což bylo v souladu s očekáváním a Evropská centrální banka ji ponechala na současné úrovni 2,0 %. Výsledky hospodaření uvedly dvě velké významné banky. Německá Deutsche Bank překonala odhady analytiků a cena jejích akcií vzrostla. Naopak zklamání pro investory přinesla výše zisku francouzské BNP Paribas, a její akcie tak poklesly. Téměř 5% propad ceny postihl akcie německé farmaceutické firmy Schering (profil, názory), která uvedla, že letošní zisky budou nižší než minulém roce vlivem silného eura a vládní regulaci cen léků v Německu a Japonsku.

Při dopoledním patečním obchodování se burzy držely přibližně o 0,5 % výše. Tahouny růstu byli především výrobci telekomunikačních zařízení a součástek. Vynikající zprávou bylo zveřejnění výsledků hospodaření od největšího světového výrobce bezdrátových sítí firmy Ericsson (profil, názory), která vykázala první čtvrtletní zisk od března roku 2001. Na tento neočekávaný výsledek zareagovala cena akcii Ericssonu raketovým růstem o 14 % během dopoledních obchodních hodin.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

2. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

Dow Jones dosáhl svojí nejvyšší hodnoty od června 2001 a index S&P 500 překročil nejvyšší hodnotu od března 2002. Také hodnota Ifo, měřící podnikatelskou náladu v Německu, byla překvapivě... celý článek

Ptejte se Borise Vostrého!

28. 1. 2004 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ptejte se Borise Vostrého!

Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor.... celý článek

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

26. 11. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Partners Financial Services