Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy
Dow Jones dosáhl svojí nejvyšší hodnoty od června 2001 a index S&P 500 překročil nejvyšší hodnotu od března 2002. Také hodnota Ifo, měřící podnikatelskou náladu v Německu, byla překvapivě vysoko. Co dalšího se událo na akciových trzích?

Spojené státy

Americké akciové burzy zahájily minulý týden velmi pozitivně na základě očekávání investorů, podle kterého zveřejňované výsledky firem překročí odhady analytiků. Index Dow Jones Industrial Average (DJIA) dosáhl svoji nejvyšší hodnoty od června roku 2001 a index S&P 500 (profil, názory) překročil nejvyšší bodovou hodnotu indexu od března roku 2002. Tahouny růst byly především technologické společnosti, které vykázaly zlepšující se výsledky hospodaření. Akcie společnosti Lucent Technologies (profil, názory) vyrábějící telekomunikačních součástky a zařízení vyskočily o 8,3 % vlivem zvyšujících se zakázek, které společnost získává a díky předpokladu, že společnost se již v tomto roce vrátí do černých čísel.
Mezi další společnosti, které převýšily odhady investorů se zařadil výrobce tiskáren firma Lexmark (profil, názory), kdy její zisk v posledním čtvrtletí minulého roku výrazně vzrostl a zároveň prvním kvartále letošního roku asi taky zřejmě bude vyšší než je očekávání analytiků.

V úterý nastalo vybírání zisků po nárůstu cen akcií v letošním roce, kdy impulsem bylo zveřejnění nižšího než očekávaného růstu spotřebitelské důvěry pouze na hodnotu 96,8 oproti předpokládaným 98,5. Náladu na burze zchladily i předpovědi hospodaření od společností Texas Instruments (profil, názory) a Novellus Systems (profil, názory), naplňující obavy, že firmy nedosáhnou zisků, které by byly v souladu s cenou jejich akcií.

V polovině týdnu pokračovali investoři ve vybírání zisků a závěrečná středeční hodnota indexu DJIA byla pouze o 0,1 % výše něž od začátku roku. Středeční počáteční růst cen na amerických burzách se později vytratil. Ceny akcií následně poslalo výrazněji dolů prohlášení americké centrální bank Fed (Federal Reserve) týkající se možného vývoje sazeb. Výbor pro operace na volném trhu FOMC sice ponechal úrokové sazby podle očekávání beze změny, ale Fed změnil rétoriku ohledně možného zvyšování sazeb, kterou si finanční trhy vyložily způsobem, že ke zvyšován sazeb dojde dříve něž se čekalo.

Při čtvrteční seanci probíhalo obchodování ve smíšeném duchu, kdy index DJIA vzrostl a technologický index Nasdaq (profil, názory) klesl po třetí v řadě. Nepříznivý vliv na obchodování akcií technologických společností mělo varování od firmy Veritas Software (profil, názory) ohledně poklesu tržeb. Naopak k růstu indexu DJIA pomohly akcie společnosti American Expres (profil, názory), jejichž platební karty bude nabízet další velký distributor MBNA Corp (profil, názory). Dobré výsledky hospodaření vykázala největší ropná společnost Exxon Mobile (profil, názory), která porazila očekávání analytiků o výši její zisku, který stoupl hlavně kvůli růstu cen ropy a zemního plynu.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy nedocházelo k výraznějším pohybům.

Evropa

Pondělní obchodování přineslo na evropské burzy mírný pokles cen akcií. Pozornost obchodníků se soustředila na francouzské farmaceutické firmy Sanofi - Synthelabo a Aventis (profil, názory), kdy Sanofi udělala nabídku na nepřátelské převzetí Aventis. Ceny akcií Sanofi se propadla o 5,6 % a naopak Aventis vyrostla o 3 %.

V úterní seanci otevřely evropské trhy v pozitivním teritoriu naladěné pozitivním pondělním vývojem obchodování na Wall Street. a zakončily den v mírném plusu, především díky zveřejněné hodnoty německého Ifo, měřící podnikatelskou náladu v Německu, která byla překvapivě vysoko a ukazuje, že pokračuje v německé ekonomice její oživování.

Při středečním obchodování opět evropské akcie mírně posílily. Dobře si vedly ceny akcií německých výrobců automobilů hlavně DaimlerChrysler (profil, názory). Obrovský propad ceny akcií (30,5 %) postihl evropskou jedničku mezi nízko nákladovými leteckými společnostmi firmu Ryanair po jejím prohlášení, že celoroční zisk společnosti k 31. 3. 2004 klesne o 10 %. Zisk společnosti ovlivnil pokles cen letenek, které mají přilákat pasažéry na nové trasy a získat nové zákazníky.

Ve čtvrtek probíhalo obchodování ve stínu středečního poklesu cen akcií v USA. Negativní vliv na ceny akcií technologických společností měly slabší výsledky hospodaření STMicroelectronics (profil, názory). Pod tlakem výprodejů se ocitly akcie bank a pojišťoven, kdy významnější propad cen zaznamenaly akcie francouzské pojišťovny Axa.

Pateční dopolední vzestup na evropských burzách vedly společnosti francouzský Alcatel (profil, názory) a největší světový výrobce bezdrátových sítí švédský Ericsson, kdy cena jejich akcií vyskočila po zveřejnění velmi dobrých výsledků největšího severoamerického výrobce telekomunikačních zařízení společnosti Nortel Networks (profil, názory). Do pozornosti se podruhé během týdne dostala farmaceutická společnost Aventis, kdy cena jejich akcie znovu výrazně vzrostla na základě zprávy, že švýcarská konkurenční firma Novartis (profil, názory) si najala investiční banku za účelem poskytování poradenství pro potencionální převzetí Aventis.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2004 5:57

Oprava chyby :
Kvalitní akcie na nekolik let dle strategie pana Buffetta pro rok 2004 a dál :
Harley Davidson , Kohl´s , Lowe´s , Forest Labs. , Wellpoint Health , Cardinal Health nemám na stránce http://akcie1.tripod.com/o.html
ale na stránce "KVALITNÍ AKCIE": http://akcie1.tripod.com/g3.html
Pri hledání slova AKCIE hledací masinou WWW.GOOGLE.COM a i SEARCH.YAHOO.COM se nachází moje drahá Homepage na krásném 10.míste

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Borise Vostrého!

28. 1. 2004 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ptejte se Borise Vostrého!

Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor.... celý článek

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

26. 11. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Partners Financial Services