Fondy: ve stínu peněžního trhu

Fondy: ve stínu peněžního trhu
Po vánočních prázdninách se naši investoři zase pustili do snášení penízků pod střechu kolektivního investování. Na vkladech v bankách nám stále leží ještě skoro 600 miliard korun. Kapitálové trhy však považujeme stále spíš za ďáblovo osidlo, a tak se daří jen fondům peněžního trhu.

Skoro 90 milionů Kč opět uprchlo z dluhopisových fondů, i když davy už prořídly. Proti 550 milionům, které přibyly do fondů peněžního trhu, jsou ale všechna ostatní čísla zanedbatelná.
Možná nejzajímavější údaj je pěkných 53 milionů Kč, které se objevily v novince ČSOB Světovém Clicku+ USD 1. Jde o zajištěný fond v dolarech, takže se vtírá otázka, nakolik tam lidé jen převádějí dolary z účtů, anebo zda také konvertují své koruny. Dolar (profil, názory) je totiž již podle některých názorů zralý na sázku (podle jiných zase ještě zdaleka ne). Ostatní zajištěné fondy zatím přílivem 33 milionů korun nijak nenadchly, i když nová a tedy nezvyklá konstrukce ČSOB Světový Strom 1 přilákala 19 milionů korun.
V celkovém pohledu ČSOB (profil, názory) rozjela svůj fondový kombajn na standardní čtvrtmiliardové otáčky - jen KBC (profil, názory) téměř 280 milionů - týdně, ale zatím se také ISČS (profil, názory) pěkně drží v závěsu.

Rychlobruslař Sporoinvest

I mezi peněžáky se opět začalo závodit a mamut ISČS Sporoinvest (profil, názory) vyrazil jako ďas. Druhá čtvrtmiliarda za sebou, to už je co říci – tímto tempem prolétne 30miliardovou metou ještě v lednu. KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) a IKS peněžní trh (profil, názory) ho již jen sledují zpovzdálí, přestože skoro 150 milionů každého z nich vůbec není špatné tempo.

Roční výnos kolem 2 % zřejmě našim investorům ke spokojenosti stačí, anebo se řídí starým heslem skromňousů: "lepší než rezatým drátem do oka". Dluhopisového výprasku zdaleka ještě není konec, takže uvidíme, jak se Česká spořitelna (profil, názory) vyrovná s marketingem svého nového zajištěného dluhopisu s kombinovaným výnosem. Musí na své klienty ostře, protože prodej bude trvat jen 40 dní. Anebo spustí také seriál?

To skupina ČSOB začne investice nabízet i klientům Poštovní spořitelny (profil, názory). Prakticky to znamená, že její profilové fondy - konzervativní (profil, názory), vyvážený (profil, názory), růstový (profil, názory) a dynamický (profil, názory) budou k mání pod názvem Poštovní investiční program na více než 400 specializovaných přepážkách pošt. První investice je minimálně 5 000 korun, další pak od 500 korun, zajištěn je odkup podílových listů i základní testování rizikového profilu klientů. Je vhodné investovat na poště? V některých zemích EU je to prý běžné, ale uvidíme, co na to řekne Komise pro cenné papíry, až začne přitvrzovat poradenskou muziku.

Akciový Rumburak

Akcie sice atakují svá několikaletá maxima, našemu PX 50 (profil, názory) chybí jen několik bodů dokonce k 9,5letému rekordu, ale… kam na naše spořínky! Na ty si nepřijdou, leda až se zase začne nafukovat nějaká pořádná bublina. Na druhé straně ovšem před nemístným akciovým nadšením varují i určité technické faktory, což poeticky trefně vyjádřil jeden titulek: "Užívejme si ten mejdan, ale tancujeme hodně blízko dveří." Desetitisícům lidí se při slově akcie vybaví před očima slovo Pioneer a začnou vidět rudě nejen šátek. V rámci fúze investičních společností ŽB-Trust (profil, názory) s malým českým Pioneerem (profil, názory) ve skupině UniCredito tento strašák nominálně zmizel. Jméno se změnilo na Živnobanka - dynamický fond (profil, názory) a je s portfoliem 60 % akcií a 40 % fix income organicky zařazen do rodiny (mezi růstový a akciový). Leč nomen omen (jméno je znamení), a tak velký globální Pioneer (Pioneer Global Asset Management) samozřejmě nezmizí a do nabídky affluent klientům přidá dalších 38 zahraničních fondů.

A kdepak že je slibovaný Rumburak? Čaroděje (byť jen druhé kategorie) nebo i kouzelníka najdete na www.proventus.cz coby obchodníka (s cennými papíry, samozřejmě). Obchoduje však i se spořícími programy (pro toho, kdo neumí dobře česky: jde o programy, které samy spoří, nikoli na které se spoří – to by byly spořicí) a výnosovými účty, kdy například ten dynamický názorně ukazuje, jak z pouhých 100 000 Kč za 20 let vyčarovat skoro 14 milionů!?

Nechte excel spát, hodí to ledva 28 % p.a., že by to stálo za hřích! Do rejstříku si loňského 7. dubna nechali zapsat mimo jiné i "obhospodařování individuálních portfolií na základě volné úvahy v rámci smluvního ujednání se zákazníkem…" Komentář portfolio manažera nabízí intradenní transakce, stop limity a vydělávání na klesajícím trhu obchodováním nakrátko. Uvidíme, kolik najdou naši třicetiletí experti oveček a otřásajících se beránků.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-123
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2004 22:47, MG

Vy se pánové domníváte, že dnes ještě někdo slyší na standard, silver, gold a platinum services? A na spořící účty a na úroky z půjček "dnes hop a zítra trop" ? Chci být optimistou a tak se domnívám, že jediná ztráta která investorskou veřejnost postihne bude oněch 15 milionů základního kapitálu. Možná to ale někomu stojí za to hrát si rok, dva na obchodníka s cennými papíry.
A mám takové poznávací znamení - pomůcku pro začínající investory: jak jsou někde vystaveny hodiny s aktuálními časy významných center světového obchodu - tak to znamená s vysokou pravděpodobností malér. Už jsem to viděl čtyřikrát a vždycky to špatně dopadlo.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2004 11:33

HBSC to je investiční pornografi(něco z jejich materialů)

ZAJIŠTĚNÉ RŮSTOVÉ FONDY HSBC
Investované peníze plus výnos až
240,3% (4,45% měsíčně) - v euru
240,3% (4,45% měsíčně) - v americkém dolaru
324% (6% měsíčně) - v britské libře
Pro dosažení maximální hodnoty návratnosti musí indexy růst v každém měsíci o maximální měsíční růst

a můžete ji najít na těhle stránkách

ale zdá se že HBSC slušně platí za reklamu

a asi si nechaly slušně zaplatit i za tenhle debilní článek.
HBSC budou daleko schopnějším čarodějem než Proventus.

a Proventusu fandím na stránkách žádného jiného obchodníka nenajdete tolik varování proti riziku jako na jejich. Kdo umí číst a rozumí financím tak ví že to má hlavu a patu.
To by mne zajímalo kolik je maximální měsíční růst indexů??? 10%,50%,100% ??????
Ví tu někdo kolik je maximální měsíční růst indexů?
Není náhodou neomezený??

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

5. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

Jednou větou: nic moc. Naše investiční společnosti jakoby zamrzly. Nic nového nepřinesly, ani změn situace na trzích nevyužily (spíše naopak).

Fondy: vánoční poklid

22. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: vánoční poklid

Před koncem roku se jakoby nic neděje. K všeobecné letargii přispěly také zmatky kolem otevírání fondů a nejistota, jak to vlastně bude. Uspěje vláda v tlaku na soudy?

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

15. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

Týden blížících se Vánoc nevybočil z útlumu posledních týdnů. Lidé z fondů vyzvedli málem půl miliardy korun a nebýt institucionálních 600 milionů, opět by celková bilance propadla... celý článek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

8. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

V supermarketech jsou Vánoce již snad dva měsíce, přímo hejna Mikulášů se po Praze rojila v pátek. Fondům však nikdo nenaděloval – většina lidí má zkrátka právě opačné starosti, než... celý článek

Fondy: jsme lepší než Amerika?

1. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jsme lepší než Amerika?

Poslední dobou Amerikou otřásají skandály okolo podvodného jednání investičních společností a investoři z podezřelých firem vybírají své peníze. O co vlastně jde?

Partners Financial Services