E-maily investičních společností - ISČS

Tereza Košťáková | 30. 12. 2003
ISČS

Vážená paní, budu postupně odpovídat na Vaše dotazy, nejprve dotazy "technické":

1) A jake jsou poplatky, popr. dalsi naklady (kdyz budu prodavat nebo nakupovat)?
Jediný poplatek, který podílník našich fondů platí je prodejní poplatek, který je u každého fondu jiný.

2) Musim u Vas mit zalozeny nejaky specialni ucet? Stoji to neco?
Pokud jde o bankovní účet, nemusíte mít v ČS vedený žádný účet. Převod peněz do fondu může být z účtu v jiné bance, nebo také v hotovosti. Podílové listy potom jsou evidovány na Vašem majetkovém účtu ve Středisku cenných papírů. Náklady spojené s vedením MÚ v SCP platí investiční společnost.

3) Budete mi posilat vypisy? Každému podílníkovi se zašle při prvním investování Potvrzení o uzavření smlouvy na první nákup podílových listů. Výpis z majetkového účtu dostanete vždy k 31.12. každého roku. Další výpisy mohou být pravidelné (dojde-li v pohybu na MÚ), nebo při každé změně (po nákupu či odkupu podílových listů). Doporučuji zvolit možnost při každé změně.

4) A jeste bych se chtela zeptat, zda kdyz se uvadi "vynos" v procentech, jestli to zahrnuje uz i poplatky (myslim, ze se tomu říká spravcovsky poplatek) nebo je to zvlast a jeste si ten poplatek musim od toho vynosu odecist?
Výnos, který se uvádí v různých periodicitách (1 den, 1 týden, 1 měsíc, 3 měsíce, 6 měsíců, 12 měsíců, od začátku fondu), je "čistý" výnos. Spravcovsky poplatek platí fond průběžně celý rok a jeho vliv na "výnos" fondu spočívá v tom, že se o tento poplatek každý měsíc sníží majetek fondu. Výnos se počítá jako změna hodnoty podílového listu daného fondu za dané období. Hodnota podílového listu se vypočítá jako podíl "majetek fondu / počet podílových listu ve fondu".

A nyní k té nejdůležitější otázce: "ktere z Vasich fondu by pro me byly nejvhodnejsi?" Vzhledem k Vašemu investičnímu horizontu 4 až 5 let a vzhledem k Vašemu konzervativnějšímu profilu bych Vám doporučil následující portfolio:

- 100 až 125 tisíc do fondu Sporoinvest (fond peněžního trhu), tento fond by Vám sloužil jako stálá finanční rezerva, neboť jeho investiční horizont (tedy minimální doba, po kterou byste ve fondu měla zůstat) je 1 rok, takže v případě, že byste potřebovala urgentně peníze, není problém je získat zpět, aniž byste něco tratila. Výkonnost fondu v letošním roce se pohybuje kolem 2% až 2,5% za 12 měsíců. Prodejní poplatek je 0,3%.

- 125 až 150 tisíc do fondu Sporobond (dluhopisový fond), toto je fond, ve kterém by Vaše prostředky měly zůstat alespoň 3 roky, protože proměnlivost hodnoty podílových listů je vyšší a fond může zažít i delší období 3, 6 měsíců, kdy tato hodnota stagnuje, nebo klesá. V tomto fondu při dodržení doporučované délky investice lze dosáhnout vyššího výnosu než ve fondu Sporoinvest. Prodejní poplatek je 0,5%.
Rozhodnutí je pochopitelně na Vás, jak budete investovat. V každém případě, budete-li potřebovat další informace, můžete se na mne obrátit.

Vazeny pane,

moc Vam dekuji za Vasi rychlou a poucnou odpoved. Jak uz jsem rekla, mam 250 000 kc a chtela bych je investovat do fondu.

Jde o mimoradny prijem, ktery momentalne nepotrebuji a predpokladam, ze ani v nejblizsich 4-5 letech potrebovat nebudu. Nicmene, clovek nikdy nevi, muze se stat neco neocekavaneho a ja budu neco z toho potrebovat.

Nechci sve penize nechat lezet na obycejnem uctu, protoze jejich uroky jsou zanedbatelne. Proto jsem se rozhodla pro fondy. Podle toho, co jste psal, si myslim, ze jsem spis konzervativni investor, i kdyz nejakou neprilis vysokou miru rizika jsem ochotna podstoupit. Nebranim se castku rozdelit do vice fondu (klidne, jak vy rikate, do 2-3).

Mohl byste mi, prosim, poradit, ktere z Vasich fondu by pro me byly nejvhodnejsi? A jake jsou poplatky, popr. dalsi naklady (kdyz budu prodavat nebo nakupovat)? Musim u Vas mit zalozeny nejaky specialni ucet? Stoji to neco? Budete mi posilat vypisy? A jeste bych se chtela zeptat, zda kdyz se uvadi "vynos" v procentech, jestli to zahrnuje uz i poplatky (myslim, ze se tomu rila spravcovsky poplatek) nebo je to zvlast a jeste si ten poplatek musim od toho vynosu odecist.

Predem dekuji za odpoved. S pozdravem Ida Klopacova

Vážená paní,
při výběru investice jsou rozhodující čtyři věci:

1) charakter prostředků - jde-li o jediné prostředky, které investor vlastní, bude vhodnější investovat konzervativně, do nízko rizikového fondu,

2) délka investování - toto téma je ve Vašem případě jasné: peníze nebudete potřebovat 4 až 5 let, to je dostatečně dlouhá doba, aby byl výběr fondů širší,

3) rizikový profil investora - některé fondy jsou rizikovější (akciové, smíšené), některé jsou minimálně rizikové (fondy peněžního trhu); riziko v tomto případě spočívá v tom, že u rizikovějších fondů může docházet k velkému pohybu hodnoty podílových listů směrem nahoru i dolů, u akciových fondů až 5% ze dne na den, jinými slovy - jak vysokoou proměnlivost hodnoty podílového listu jste ochotná snášet, jste spíše úzkostlivější typ, nebo máte raději vyšší riziko, ale s možností vyššího výnosu?

4) očekávaný výnos - fondy peněžního trhu mají roční výnos cca 2 -2,5%, dluhopisové fondy cca 4%, dodrží-li se minimální doba investování alespoň 2 roky, ale většinou mají tyto fondy delší investiční horizont, akciové fondy mají průměrnou výkonnost za posledních 30 let cca 8%, ale při dodržení desetiletého držení podílových listů. Jaký výnos byste očekávala od Vaší investice?

Ve Vašem případě by bylo možné pro těchto 250 000 Kč zvolit buď jeden fond, nebo menší portfolio fondů (2 až 3 fondy, aby se riziko pohybu hodnoty podílových listů minimalizovalo). Platí jedna zásada: jestliže dodržíte investiční horizont doporučovaný pro daný fond (viz bod 2), je velká pravděpodobnost, že výnos bude odpovídat Vašemu očekávání.

Abych Vám mohl poskytnout další informace, potřebuji znát Vaše názory či odpovědi na body 1, 3 a 4.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 5 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services