Akcie: efekt Husajnova zatčení dlouho nevydržel

Akcie: efekt Husajnova zatčení dlouho nevydržel
Optimismus z Husajnova zatčení trhy po krátké době využily k vybírání zisků. Index DJIA pokračoval po celý týden nad hranicí 10 000 bodů a správnost tohoto vývoje podporovaly pozitivní makroekonomické zprávy.

Spojené státy

Americký akciový trh začal týden výrazným růstem podpořeným optimismem z vývoje v Iráku po nalezení bývalého iráckého prezidenta Husajna. Další bombové útoky a příležitost k vybírání zisků ale trend brzy otočily a na burze převážily prodeje. Z firemní sféry nepotěšilo investory oznámení Wal Martu (profil, názory), že prosincové prodeje jsou slabší než očekávání a budou patrně při dolním konci pásma odhadovaného růstu 3 - 5 %. Po uzavření trhů oznamoval své výsledky databázový výrobce číslo jedna, společnost Oracle (profil, názory). Společnost překonala odhady zisku i tržeb.

Na další roční maxima vzrostl v úterý index DJIA (profil, názory). Také technologický Nasdaq (profil, názory) přidal, a to hlavně díky příznivým výsledkům společnosti Oracle, která pomohla také ostatním počítačovým firmám k růstu. Pěkné 4 % přidala společnost Motorola (profil, názory), kde se změnilo vrcholové vedení. Nejvyšší přírůstek z blue chips zaznamenala United Technologies (profil, názory) a ExxonMobil (profil, názory). Trhy také pozitivně ovlivnily ohlašovaná makrodata. Inflace měřená indexem CPI vykázala v listopadu pokles o 0,2 %, a také průmyslová produkce za tento měsíc příjemně překvapila silným růstem o 0,9 %. Obor bydlení rostl o 4,5 % u nově započatých staveb.

Mírným růstem klasických akcií a mírným poklesem technologických titulů končil trh ve středu. Nadále je patrná rotace z technologií do cyklických titulů. Nedařilo se internetovým titulům, dále polovodičům, networkingu a vybavení pro telekomy. Naopak polepšila si ocel, zlato, služby, biotechnologie a brokeři. Očekávání růstu předvánočních nákupů posílilo maloobchodní řetězce WalMart (profil, názory), Home Depot (profil, názory) a BestBuy (profil, názory). Růst zisku pomohl akciím investiční banky BearStearns (profil, názory). Vysoká cena ropy podpořila rovněž akcie ExxonMobile (profil, názory).

Dobré ekonomické údaje povzbudily ve čtvrtek americký trh k intenzivnějšímu růstu. Počet nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti klesl na 353 000. Index předstihových ukazatelů v listopadu vzrostl o 0,3 % ve srovnání s předchozími 0,5 % po revizi. Index důvěry Philadelphského Fedu v prosinci prudce vzrostl na 32,1 bodu ve srovnání s 25,9 body v listopadu. Technologické tituly povzbudila společnost 3COM (profil, názory) očekáváním vyšších prodejů v posledním letošním čtvrtletí. Díky ní pak přidala například i firma Cisco (profil, názory) nebo Honeywell (profil, názory). Pokles zaznamenaly akcie investičních bank, i když i ony očekávají lepší kvartální výsledky. Přidaly akcie WalMart (profil, názory).

Americké trhy vstoupily do pátečního obchodování smíšeně. Zatímco Dow Jones (profil, názory) pokračoval v růstovém trendu, Nasdaq (profil, názory) v úvodu ztrácel. Na obchodní volatilitě přidalo také vypršení opcí a futures. Pozornost Wall Streetu se upínala na akcie společnosti Nike Inc. (profil, názory) poté, co firma ve čtvrtek reportovala 16% zvýšení čtvrtletního zisku, kterým navíc předčila odhady analytiků.

Evropa

Evropské akciové indexy zaznamenaly v pondělí mírný růst. K růstovým titulům patřili výrobci mobilních telekomunikačních zařízení jako Nokia (profil, názory) nebo švédský Ericsson (profil, názory). Polepšily si rovněž firmy z oboru počítačů a výroby jejich komponent. Z očekávání geopolitického uklidnění po zatčení Husajna dále těžily cestovní kanceláře a výrobci luxusních předmětů jako LVMH nebo Christian Dior. Akciový trh v úterý oslaboval. Hlavním důvodem opět byly obavy ze silné společné evropské měny. Technologický sektor oslabil po slabších prognózách vývoje prodejů u francouzské softwarové CapGemini. S ní pak oslabovaly další tituly z téhož odvětví jako ASML (profil, názory) nebo Infineon (profil, názory). Evropské akciové trhy zakončily středeční obchodování nejednotně. Oslabovaly např. softwarové společnosti SAP (profil, názory) a CapGemini. Výprodeje rovněž postihly ocelárenské ThyssenKrupp a Arcelor. Po doporučení od J.P.Morgan polepšila pojišťovna Allianz, ostatní pojišťovny však končily smíšeně. Vyšší cena ropy podpořila zájem o akcie Shell a BP (profil, názory).

Evropský akciový trh ve čtvrtečním obchodování rostl podpořený nejprve vysokým nárůstem německého indexu Ifo a později i zveřejněním amerických makroekonomických čísel. Zájem byl o akcie Commerzbank a Munchener Ruck a přidala i cena Allianz, když Lehman Brothers zvýšila cílovou cenu jejích akcií. Na všech trzích se zvýšila cena ropných společností. Evropské akciové burzy v pátek po poledni stagnovaly těsně pod letošními maximy. Trh ignoroval zprávu, že v účtech potravinářské skupiny Parmalat je díra.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trhy prožívaly euforii i zklamání

15. 12. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy prožívaly euforii i zklamání

V uplynulém týdnu pokořil index DJIA psychologickou hranici a zakončil poprvé po 18 měsících nad 10 tisíci body. V pátek trhy nejprve pokračovaly v euforickém růstu, brzy však přišlo... celý článek

Akcie: terorismus opět straší

24. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: terorismus opět straší

V uplynulém týdnu trhy několikrát něgativně zasáhly zprávy o teroristických útocích, a také výrazný pokles dolaru vůči euru. Nepomohly jim ani pozitivně laděné zprávy z makroekonomické... celý článek

Akcie: Nepřekročitelné hranice

18. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Nepřekročitelné hranice

Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Partners Financial Services