Fondy: jsme lepší než Amerika?

Fondy: jsme lepší než Amerika?
Poslední dobou Amerikou otřásají skandály okolo podvodného jednání investičních společností a investoři z podezřelých firem vybírají své peníze. O co vlastně jde?

Původně začaly skandály okolo amerických investičních společností nenápadně. Dnes musí obviněním z ilegálních praktik čelit dvě desítky firem, včetně tak známých jmen jako jsou Citigroup, Janus Capital (profil, názory), Merill Lynch, Morgan Stanley, Putnam či Prudential Securities. Z čeho jsou obviněny?

Jde o dvě praktiky, late trading a market timing. Late trading je nezákonná praktika nákupu nebo prodeje podílových listů za cenu daného dne až poté, co je trh uzavřen, zatímco klientovi se ohlásí, že již nakupoval za cenu následujícího dne (a rozdíl si ponechá investiční společnost). Market timing, tedy rychlé nákupy a prodeje podílových listů využívající rozdílu mezi pohyby kursu fondu a podkladových aktiv, není nelegální, ale mnoho fondů ve svých prospektech tvrdí, že jej nepovoluje (či za prodeje podílových listů několik dní po nákupu účtuje vysoké poplatky).

Uvidíme, jak se bude situace v USA dále vyvíjet. Stále padají nová obvinění a Kongres připravuje nové přísně zákony. Uvidíme, zdali se tyto skandály přelijí i do Evropy stejně jako skandály způsobené falšováním účetnictví. Zároveň se v USA objevují vedle vyšetřování obou zmíněných praktik také žaloby klientů na špatné poradenství či uvedení v omyl. S tím ostatně má zkušenosti i řada klientů v České republice (ale bohužel se zřejmě nenajde nikdo odvážný, kdo by svého "poradce" zažaloval za uvedení v omyl).

Co týden dal

Minulý týden se nijak nelišil od většiny minulých. Z pohledu výkonnosti dluhopisy ztrácely (v průměru o půl procenta), zatímco ostatní fondy připisovaly zajímavé zisky. Akciové fondy získaly 1,6 % a fondy fondů dokonce 2,6 %. Na první pohled přinesly dobré zprávy i prodeje fondů, neboť statistika se pyšní plus 646 miliony korun. Ale jako již tak často v průběhu roku se o kladný výsledek zasloužily institucionální fondy.

Velmi příjemný týden zažili především podílníci IKS fondu světových indexů (profil, názory), který vydělal 3,2 %. Jen o něco méně než tři procenta vydělaly také ISČS Eurotrend (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory). Naopak nepříjemné propady zažily dluhopisové fondy v čele s Trendbondem (profil, názory), který ztratil dvě procenta. Procento ztratil ČSOB středoevropský (profil, názory) a vyšší ztráty zaznamenaly také IKS Plus bondový (profil, názory) a IKS Dluhopisový (profil, názory).

Z pohledu čistých prodejů nejlepší výsledky zaznamenal ČSOB Výnosový (profil, názory), do kterého institucionální investoři vložili 705 milionů. Jediným dalším fondem, který minulý týden přilákal významnější objem peněz, byl Sporoinvest (profil, názory) se 118 miliony. Všechny další fondy přilákaly již jen jednotky milionů korun.

Stále padající výnosnost i minulý týden z dluhopisových fondů vyhnala další investory, kteří celkem stáhli 169 milionů. Naopak 106 retailových milionů získaly fondy peněžního trhu a poměrně slušných 31 milionů získaly akciové fondy a fondy fondů.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: sázka na jistotu

24. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sázka na jistotu

Po několika týdnech poklesu dluhopisových fondů začaly minulý týden pro změnu padat fondy akciové. Stále více investorů proto své peníze přesouvá do garantovaných fondů.

Fondy: Masový útěk do bezpečí

18. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Masový útěk do bezpečí

Celkové týdenní statistiky už ani nepřekvapují, jako bychom se dostali o rok či o dva zpět: dluhopisovým fondům hrají investoři pochod padlých revolucionářů, dirigují fondy peněžního... celý článek

Dluhopisová panika

13. 11. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisová panika

Ještě v srpnu měly dluhopisové fondy žně. V září začaly přízeň ztrácet po desítkách a v posledních týdnech dokonce stovkou milionů. Celkem z nich již utekla víc než miliarda korun.... celý článek

Fondy na rozcestí

10. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy na rozcestí

Jen za minulý týden zmizelo z dluhopisových fondů 350 milionů korun. Jako velká voda se přelévají zejména do fondů peněžního trhu. Aby ne, na roční výkonnosti mají "peněžáky" 2,5krát... celý článek

Fondy: pomůže snížení daní?

3. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: pomůže snížení daní?

České investiční společnosti konečně dosáhly snížení daní fondů, ale ani to možná nezabrání odchodu většiny z nich do zahraničí. HVB představila strukturovaný dluhopis a HSBC zahajuje... celý článek

Partners Financial Services