Quo vadis, investore?

Quo vadis, investore?
Investovat do produktů českého bankovního sektoru za podmínek netransparentnosti, nízké likvidity a slabé efektivní návratnosti je víceméně spekulací. Jak se vyvíjí investiční prostředí ve Spojených státech a co může přinést rozšíření Evropské unie?

Někteří ekonomové soudí, že hospodářský útlum hlavních průmyslových zón světa stále pokračuje a bude pokračovat až do roku 2005. Určitá slabost globální ekonomiky směřující k stále nižšímu výkonu je ale ideální podmínkou pro vysokou efektivnost a návratnost prostředků pro toho investora, který ovládá "příčinu a následek" analytické metody globálních finančních trhů.

Pohled na současné investiční klima vypadá poměrně optimisticky, zejména ve vztahu ke dvěma důležitým veličinám. Tou první je právě probíhající vyhlašování hospodářských výsledků amerických firem za 3. čtvrtletí 2003 a výhled za celý rok 2003 (zatím výrazně převažují lepší výsledky). Tou druhou je pak situace na trhu práce v USA, kdy důvěru v obrat ekonomiky posílil neočekávaný nárůst počtu nových pracovních míst. To vedlo k dalšímu posílení akciových titulů obchodovaných na Wall Street. Ovšem jak uvedlo americké ministerstvo práce, nemusí jít o dlouhodobé zlepšení trhu práce, a proto je třeba pojímat tyto informace s určitou dávkou opatrnosti a být připraven na případný návrat mědvědích nálad velmi potulného a volatilního investorského sentimentu.

Klesne hodnota českých dluhopisů?

- BEST WEB 2003 -

Právě probíhá hodnocení webů investičních společností! Zapojte se a hlasujte!

V důsledku restriktivní průmyslově rozvojové politiky za uplynulých šest let se české hospodářství dostalo víceméně do terciální sféry nenákladné pracovní síly třetího světa. Oscilující oživení je potom plně závislé na investičních zakázkách a objednávkách zahraničních vlastníků výrobních kapacit. Akcie společností, které si takto do značné míry vyřešily nemalé problémy doplňkové výrobní kapacity v jejich mateřských lokalitách (navíc musíme brát v úvahu, že jsou většinou dotovány českým daňovým poplatníkem), nejsou registrovány a obchodovány na Burze cenných papírů Praha.

Kapitálový trh alespoň v nějaké rozumné formě u nás v podstatě neexistuje. Do této oblasti podcenění zákonitostí kapitálového trhu patří i nepřipravené akviziční kroky Českého Telecomu (profil, názory), které zavinily předvídaný náhlý propad akcií prodejem 30 % jeho akcií firmou Swisscom (profil, názory). Výsledkem bude zřejmě ztrátový prodej Českého Telecomu, jenž bude nakonec také dotován českým daňovým plátcem.

Lze předpokládat, že tedy hodnota (vyjádřeno kursově) českých vládních dluhopisů, pokud by se tuzemská měna propadla vůči Euru, poklesne v přímé relaci. Investovat za podmínek netransparentnosti, nízké likvidity a slabé efektivní návratnosti do produktů českého bankovního sektoru je víceméně spekulací.

Posílí dolar?

Koncentrace a konsolidace Evropy do jednotné hospodářské unie již dnes a zejména v blízké budoucnosti představuje ekonomický celek disponující větší ekonomickou silou než USA. Ty tak musí vynaložit mnohem větší úsilí, aby nepřestaly být tahounem globální ekonomiky a spolu s Velkou Británií se nacházejí pod stále sílícím tlakem na znehodnocení jejich měn. Praktickým efektem globalizace je posílení spekulativního významu globálních výrobních regionů a korespondující oslabení spotřebních regionů. USA by se tak mohly ocitnout v období, resp. cyklu, kterým procházela Velká Británie v 50. a 60. letech 20. století.

V krátkodobých investicích by se mohly objevit akcie společností, jejichž hlavními aktivitami jsou distribuce zboží, služby, apod. Na druhé straně investice střednědobého či dlouhodobého charakteru a dluhopisy musí být vyhodnoceny proti inflačnímu efektu v průběhu životnosti finančního instrumentu a tak také pojištěny proti měnovým fluktuacím.

Tip

Zajímavým dlouhodobým objektem investiční strategie by se mohla stát výroba elektrické energie. Nekonečné diskuse kolem bezpečné úschovy spáleného jaderného materiálu se prokázaly hospodářsky bezvýznamné v porovnání s obrovskými škodami tepelných elektráren, důsledky spalování fosilních paliv. Mnohonásobný návrat počáteční investice v této oblasti lze očekávat pro investora, který umí a chce čekat.

Neustále deficitní obchodní bilance USA již přesáhla únosnou hranici 5 % HDP se všemi negativními následky. Společná evropská měna by mohla zaznamenat signifikantní posílení dolaru v průběhu následujících 9 měsíců. Úroveň nezaměstnanosti, která nyní zahrnuje 14 milionů nezaměstnaných Američanů, vytváří do značné míry důležitý předpoklad pro nízkou inflaci. Na druhé straně za těchto podmínek není možné očekávat nějaké zásadnější zvýšení mezd v důsledku zvýšené produktivity. Mzdy rostly v roce 2001 o 2,4 %, v roce 2002 velmi mírně o 0,9 %. I po realizovaném snížení daní zisky poklesly o 3,4 % a nedistribuované zisky se propadly o 64 %. Pokud vezmeme v úvahu všechny tyto atributy, americké firmy budou mít k dispozici v roce 2004 14 miliard USD na zvýšení vyplácených mezd, na různé bonusy, nové investice, údržbu a expanzi. Přestože se tato částka může zdát jakkoliv vysoká, americkým společnostem to zřejmě nebude stačit. Z toho následně vyplývá, že firmy nebudou přijímat nové pracovní síly a investovat do nových výrobních kapacit.

V době určité politické a hospodářské nestability, kdy sofistikovaný investor hledá tzv. "safe heaven" (relativně bezpečné místo) pro své úspory, resp. investice, je tradičním útulkem zlato. Za posledních 6 měsíců zlato zvýšilo svou hodnotu o více než 30 %. Oproti zvyku Francouzů, kteří na základě svých zkušeností věří, že všechno zlato patří do matrace (i když dnes již modifikované), má dnes investor k dispozici řadu dalších možností, jak bezpečně a efektivně uložit své peníze do nástrojů, které mu dají co nejspolehlivější záruku. Velice zajímavou investicí mohou být v příštích dvou letech například vybrané akcie evropských společností registrovaných na NYSE a předních evropských burzách. Akcie těchto mezinárodních společností tvoří 5 až 7% skupinu firem s tzv. vysokou tržní kapitalizací.

Stabilní a předvídatelná Evropa

Sjednocená Evropa by mohla představovat a nabídnout, a to zejména v dalších letech po ustálení a vstřebání vstupu nových členských států, investiční klimat stability a předvídatelnosti. Euro víceméně úspěšně odolalo náporu spekulativních obchodníků na forexovém trhu (Wall Street a City) a nyní by se mohlo postupně etablovat na úroveň mezinárodní rezervní měny.

Historicky první burza

Správnou odpověď k anketě naleznete zde!

Pesimističtí analytici na měnových trzích, kteří do určité míry vsadili chybně na zásadní oslabení společné evropské měny (EUR), by si měli uvědomit nezanedbatelná fakta spojená s jejím zrozením. Arabské státy tehdy koupily podstatnou rezervu EUR (vyčíslenou zhruba na 3 miliardy) a dokázaly držet tuto částku po celou dobu vývoje kursového poměru EUR/USD a každý rok zvyšovaly měnový agregát. Jejich současný zisk z těchto operací tak přesahuje 30 %.

Co si o investičních možnostech myslíte vy? Který trh dokáže prostředky zhodnotit nejlépe? Vyvíjejí se přední světové ekonomiky zdravě?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2003 16:20, Alfons Karásek Houska

Vstup do UNIE dovolí prihlásení k pobytu v Nemecku , který dovolí otevrení konta CitiBest u Citibank.DE , které nemá zádné vstupní, ani mesícní , ani rocní poplatky , je-li na nem více jak 2500 euro a umoznuje kupovat americké a evropské akcie za 9,71 euro poplatek.
Mozná ze po vstupu do UNIE , nebo po zavedení EURO , zarídí i nejaká ceská banka jednotlivým zákazníkúm "individuální úcet" s poplatky pod 10 euro za nákup akcií ve Frankfurtu a konto zdarma.
Za to chce ale FIO.cz (= pobocka amerického PENSON.com) 17,95 dolarú plus 10 dolarú mesícne.
Nechce se tady tomu FIu ublizovati , ale meli by snízit poplatky. Proc by Cesi meli platit 2x vyssí poplatky za nákup cizích akcií nez Nemci , kdyz vydelávají 4x mín nez Nemci !

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 11. 2003 18:42, Jan Kolda von Žampach

Inspirativní pohled na věc, dík za něj, já to zvažuji podobně, i když "konečný" závěr na "všechny" časy a ten "jediný" správný není a nebude. Každý si svou odpovědnost za svá spekulačně-investiční rozhodnutí a v konkrétním čase ponese sám. Ještě jednou dík !

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: řada investorů ve výrazný růst nevěří

3. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: řada investorů ve výrazný růst nevěří

V uplynulém týdnu byly trhy pozitivně ovlivňovány mikroekonomickými i makroekonomickými (např. výrazný růst GDP) zprávami. Řada investorů se však obávala, zda je současný ekonomický... celý článek

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Partners Financial Services