Stavební spořitelny: bitva o klienta vrcholí!

Stavební spořitelny: bitva o klienta vrcholí!
Schválí-li Senát a prezident nová pravidla stavebního spoření, vzroste před koncem roku enormně počet těch, kdož budou chtít uzavřít smlouvu ještě za starých, výhodnějších, podmínek. Každá spořitelna se vynasnaží urvat pro sebe ten největší podíl, aby měla ještě na dalších pět let o klienty postaráno. Jaká lákadla spořitelny připravily? Která spořitelna pro koho nabízí nejvýhodnější podmínky?

Novelu zákona již schválila sněmovna, projedná ho Senát a v případě prezidentského podpisu ztratí stavební spoření část své výhodnosti. Toho se stavební spořitelny oprávněně obávají, protože celý systém potřebuje tzv. přátelské klienty, kteří chtějí pouze spořit. Ti stavební spoření používají jako zajímavý a bezpečný nástroj zhodnocení svých peněz, čímž se zároveň podílejí na tvorbě prostředků pro úvěruchtivé klienty. Pokud by se právě přátelští klienti od stavebního spoření odvrátili, nastaly by spořitelnám komplikace s možnostmi poskytovat výhodné úvěry. Takové obavy jsou ale pravděpodobně zbytečné, neboť zkušenosti ze sousedního Německa nic podobného neukazují. 

Jak získat co nejvíce?

Obecně platí, že optimální cílová částka pro čerpání plné výše státní podpory při co nejnižším poplatku za uzavření smlouvy je mezi 140 a 160 tisíci Kč. Konkrétní výše záleží na úročení a úrokovém zvýhodnění. Spořitelny však doporučují částku prakticky dvojnásobnou, aby zbyl prostor pro případný úvěr. Peníze.cz proto radí důkladně zvážit úvěrové potřeby. U které spořitelny smlouvu uzavřít?

Kdo by očekával, že hlavním triumfem budou výhodné sazby, bude zklamán, mezibankovní trh totiž dlouhodobě generuje relativně nízké sazby. Ani stavební spořitelny nemohou tuto skutečnost ignorovat, a tak snížily úrokové sazby vkladů až ke 2 %. Posledními stavebními spořitelnami nabízejícími vyšší než 2% úrok jsou Wüstenrot a Hypo stavební spořitelna

Pro klienty, kteří chtějí získat nejvyšší výnos ze svých úspor a současně vědí, že nebudou čerpat úvěr, je nejvýhodnější variantou tarif Nadstandard (NS) (profil, názory) od Hypo stavební spořitelny. Úročení dosahuje 2 % p.a. a 100 % úrokového bonusu v případě nečerpání úvěru. 
Pro toho, kdo chce uzavřít smlouvu s vysokou cílovou částkou je nejpřitažlivější nabídka spořitelny Wüstenrot. Ta nabízí do konce roku 2003 možnost uzavření smlouvy přes internet s 50% slevou a své aktivity do 31. října podporuje úrokovým bonusem. Ten zvyšuje výslednou úrokovou sazbu z úspor na 3,1 % po 5 letech, 3,25 % po 6 letech a  na 3,5 % po 7 letech spoření při nečerpání úvěru.
Čím bojují ostatní spořitelny na našem trhu? Českomoravská stavební spořitelna se spoléhá na svou sílu a dominantní postavení na trhu. Buřinka láká klienty na možnost vyhrát milión a každému účastníkovi své hry daruje "výhru" 500 Kč. Ostatní spořitelny se orientují spíše na mladé klienty.

Boj o mládí

Oproti původnímu návrhu zůstane nárok na přiznání státní podpory i dětem, kterým i dnes stavební spořitelny poskytují určitá zvýhodnění. Každý, kdo se nyní stane klientem Hypo stavební spořitelny, získá pro své dítě smlouvu v tarifu Nadstandard s cílovou částkou 250 000 Kč bez úhrady za uzavření smlouvy. Stačí, aby alespoň jeden z příbuzných uzavřel smlouvu o stavebním spoření a může využít této nabídky. Akce se vztahuje na děti a mladistvé do 18 let a platí do konce roku 2003.
Obdobný program s názvem Kamarád nabízí i spořitelna Wüstenrot. Děti, které dosáhnou 15 let nejdříve v roce 2004, mohou prostřednictvím svých rodičů uzavřít smlouvu s cílovou částkou 150 000 a nebudou hradit poplatek za její uzavření. Podmínkou poskytnutí výhody akce Kamarád je minimální vklad 10 000 Kč na účet stavebního spoření do 31.12. 2003. Spořitelna Raiffeisen nabízí pro klienty do 29 let tarif M-01 (profil, názory) s poplatkem 0,85 % cílové částky za uzavření smouvy. Obdobnou variantou je Junior tarif (profil, názory) od Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky rovněž s poplatkem 0,75 % z cílové částky, ale jen pro klienty do 25 let.

 

Přehled nejdůležitějších sazeb a poplatků v jednotlivých stavebních spořitelnách
Název
ČMSS (profil, názory, koupit)
Hypo (profil, názory, koupit)
Raiffeisen (profil, názory, koupit)
SS ČS (profil, názory, koupit)
VSS KB(profil, názory, koupit)
Wüstenrot(profil, názory, koupit)

Uzavření smlouvy
v % z CČ

1 %

 1,2 NU 
1,8 NS

1 %
0,85 (M-01)

1 %
max. 10 000 Kč

1 %
0,75 (Junior)

1 %
přes www s 50% slevou

Roční úhrada za
vedení účtu

290 Kč

240 Kč

280 Kč

200 Kč

240 Kč

220 Kč

 Úrok z vkladů po 5 letech
 při nečerpání úvěru
(p.a.) 

2 %

2 % + 100% bonus (NS)
1 % (NU)

2 %

2 %

2 %

1,5 % nebo
2,5 %

Úrok z úvěru
(p.a.)

4,8 %

 4,9 % (NS)
3,9 % (NU)

4,9 %

4,75 %

3 - 5 %

 4,4 % (pro 1,5 %) 
5,3 % (pro 2,5 %)

Poskytnutí úvěru

 zdarma 

2 % z úvěru
(min 200 Kč)

zdarma

0,3 % z úvěru
 (300 - 3 000 Kč) 

 0,5 % z úvěru 

zdarma

 

V příštím roce pravděpodobně poklesne počet uzavřených smluv a stavební spořitelny čekají kroky tak trochu do neznáma. Zeptali jsme se, co nabídnou v boji o klienta ve chvíli, kdy začnou platit nové podmínky. Konec října, stále ještě neschválený zákon a nedobojovaná bitva za starých podmínek: nepříliš vhodná situace pro vyzrazení nových lákadel. Pravdou zůstává, že i současná podoba novely nadále ponechává stavebnímu spoření punc velmi výhodné a prakticky bezrizikové investice.

Plánujete také uzavřít smlouvu o stavebním spoření do konce roku 2003? Čekáte jenom na schválení zákona? Myslíte, že v případě schválení nových podmínek budou některé spořitelny řešit existenční potíže? Orientujete se bez problému v nabídkách a podmínkách stavebního spoření?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2003 1:32

Tak to se omlouvám. Nevím proč mají na stránkách 50%, když zrovna včera jsem otevíral obálku s návrhem a poplatek za uzavření byl 0%. Nerozumím tomu:)

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2003 23:49, SideSlim

Jen chci upřesnit , že Wuestenrot uzavírá přes internet smluovy se 100% slevou....

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny na bedně

24. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Stavební spořitelny na bedně

Zajímá vás, jak dopadlo hodnocení webů stavebních spořitelen? Vězte, že porota tentokrát rozdávala jak jedničky tak i pětky! Kdo vystoupal až pro zlato a kdo se naopak propadl na samotné... celý článek

Spoříme stavebně, spoříme výhodně. Ale co bude dál?

25. 9. 2003 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Spoříme stavebně, spoříme výhodně. Ale co bude dál?

Novelu zákona o stavebním spoření sněmovna poslala do závěrečného kola, které by mělo rozhodnout o finální podobě tohoto produktu na příští léta. Chystané vládní změny ovšem stále obsahují... celý článek

Epidemie stavebního spoření

24. 7. 2003 | Petr Fejtek

Epidemie stavebního spoření

Stavební spořitelny stále udržují při životě mýtus o 13% výnosu ze stavebního spoření, který již ovšem dávno neplatí. Důležitější otázkou však nyní je, jaký výnos vlastně mohou očekávat... celý článek

Základní informace o stavebním spoření

23. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ

Stavební spoření v Německu založil pastor

18. 7. 2003 | Martin Zika

Stavební spoření v Německu založil pastor

Německý systém stavebního spoření je v mnoha aspektech stejný jako ten tuzemský. Některé zásadní rozdíly tu ale jsou. Například státní podpora je přidělována podle různých kritérií,... celý článek

Partners Financial Services