Češi chtějí bydlení vlastnit

Martin Zika | 20. 10. 2003 | 34 komentářů
Češi chtějí bydlení vlastnit
Porostou v příštích dvou třech letech skutečně ceny nemovitostí, anebo naopak půjdou dolů? Proč si Češi tolik oblíbili hypotéky, přestože bydlení v nájmu se může z jistého pohledu jevit jako výhodnější? O těchto tématech diskutovali minulý týden odborníci.

V rámci konference časopisu Stavební forum věnované problematice realit se uskutečnilo několik zajímavých diskusí. Jedna z nich byla věnována i rezidenčnímu bydlení.
Debatu hned úvodem rozhýbal Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding. Prohlásil, že ceny bytů, především v Praze, jsou značně přehřáté a že do dvou či tří let očekává jejich významný pokles. Podle něj neexistují důvody, proč by měly jít ceny nahoru. Argumentem nemůže být často zmiňovaný vstup ČR do EU, protože ani v různých metropolích Unie dnes nenajdeme stejné ceny a například některé pražské lokality nejsou z cenového hlediska od řady těch světových daleko. "Rovněž chystané zvýšení DPH na stavební práce od roku 2008 růst cen nemovitostí neovlivní," domnívá se Pácal, "ty totiž závisejí zejména na ekonomické síle obyvatelstva. Tedy na tom, kolik jsou lidé skutečně schopni zaplatit. Očekávám spíše, že developerům klesnou zisky," dodává.
Dnešní cenová hladina drahých bytů na úrovni 40 - 50 tisíc Kč za m2 podle něj odpovídající není, jako adekvátní vidí cenu 20 tisíc Kč za m2. "Developeři jistě namítnou, že za tolik se nedá postavit nic. Jenže on taky není důvod, podle mých zkušeností lze totiž v domech běžně narazit na 10 - 15 % volných bytových prostor," říká Pácal. Podle něj je tedy v ČR bytů dostatek, jenže se s nimi špatně zachází. Levných bytů u nás máme nadbytek, jsou ovšem často zablokovány existencí dvojích cen, tedy regulovaným nájemným, říká.

Ceny nemovitostí

Máme se připravit na růst cen nemovitostí, nebo je to jen Boom, boom, booblina?

Pavel Kühn, zástupce ředitele financování nemovitostí a hypoték České spořitelny (profil, názory), je názoru poněkud odlišného. Je podle něj třeba rozlišovat mezi novým a rekonstruovaným bydlením. V okrajových částech Prahy a také tam, kde kvalita neodpovídá, mohou ceny nemovitostí klesnout. Ovšem obecně jsou ceny bytů v Praze oproti Evropské unii nižší, existuje tedy prostor pro jejich růst, domnívá se Kühn. Ten také řekl, že developeři na sebe realizacemi projektů berou značné riziko, které se pak promítá do jejich marže. Proto představa, že by pro ně byl dostačující zisk třeba jen 1 %, je nereálná. To potvrdil i Giuseppe Colombo, ředitel developerské firmy ICKM, podle nějž jsou náklady developerů skutečně vysoké a pokud má být dodržena jistá kvalita, nelze projekt realizovat za 20 tisíc Kč za m2. Také připomněl, že byty v hodnotě 35 tisíc Kč za metr se v současnosti stále prodávají prakticky ještě před prvním kopnutím do země. "Důležitým faktem je i to, že o bydlení v Praze má stále zájem mnoho lidí z jiných míst ČR," podotýká Colombo.

Náměstek generálního ředitele Českomoravské hypoteční banky (profil, názory) Jan Sadil poté vznesl řečnickou, nicméně poměrně zásadní otázku, zda náhodou růst cen nezpůsobili především developeři a realitní kanceláře svým marketingem. Jakub Sedmihradský, partner realitní kanceláře Lexxus hozenou rukavici zvedl a s úsměvem prohlásil, že realitky jsou v tom bezesporu nevinně, protože lidé jsou o budoucím růstu cen přesvědčeni.

Češi myslí na potomky

Vlastní, nebo nájemní?

Víte, že s hypotečním úvěrem jsou spojeny i další platby? Čtěte v článku Proč nechci byt na hypotéku.

Debatovalo se také o fenoménu posledních let, tedy o hypotékách. Jan Sadil řekl, že velký zájem Čechů o hypotéky je způsoben především nízkými úrokovými sazbami, ale také tím, že se hypoteční banky naučily tento produkt prodávat. "Hypotéka se prostě stává standardem," říká Sadil. S tím ovšem příliš nesouhlasí Jiří Pácal. "Hypoteční boom je z velké části způsoben neznalostí, lidé často neví, že s hypotékou je spojena řada dalších, z celkového hlediska významných plateb," tvrdí. Navíc nájemní bydlení podle něj oproti hypotéce umožňuje vyšší flexibilitu. Této problematice jsme se věnovali i na Peníze.CZ v článku Proč nechci byt na hypotéku.
Podle Pavla Kühna je však pro Čechy důležité vlastní bydlení. "Myslíme totiž hlavně na budoucnost svých dětí a vnuků. Bylo tomu tak i v minulosti, kdy jsme vlastnili alespoň chaty," říká Kühn. Češi podle něj zkrátka především lpí na svém majetku.

Jaká je budoucnost nájemního bydlení?

Účastníci panelu se rovněž zmínili o problematice nájemního bydlení. Jiří Pácal očekává jeho rozvoj. Především proto, jak znova zdůraznil, že nájemní byt oproti bydlení financovanému hypotékou zaručuje nesrovnatelně větší flexibilitu. Za největší překážku pak považuje regulaci nájemného. Ta je důvodem ke skepsi i pro Pavla Kühna, který řekl, že proto není příliš reálné očekávat větší rozvoj nájemního bydlení v horizontu jednoho roku. I z toho důvodu podle něj Češi tolik touží po vlastním bydlení, protože je současný stav tuzemského nájemního bydlení odrazuje (například pronajímání bytů načerno). Jan Sadil závěrem upozornil, že nájemní byty, především s podporou státu, se přesto v ČR staví i nadále.

Tato debata sice nepřinesla nová témata, ukázala ovšem, že i ta "stará" poskytují prostor pro veřejnou diskusi, která je jistě důležitá, a že zajímavých pohledů na tuto problematiku existuje více. Proto se jí na stránkách Peníze.CZ budeme věnovat i nadále.

Myslíte si, že v horizontu dvou tří let ceny nemovitostí v ČR vzrostou, nebo naopak klesnou? Jaké máte pro svůj názor důvody? A co si myslíte o hypotečním boomu? Zapojte se do diskuse!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2003 20:55, pivko

zato vas prispevek vecnymi argumenty primo hyri. krome toho, ze jsem omylem napsal deregulace, misto regulace se skutecne za nic nestydim.

vite, jeden boom rychlokvasenych odborniku uz jsem zazil, bylo to na prelomu tisicileti v IT. to byl tenkrat taky kazdy odbornik na vsechno a kazdy mel plnou hubu "odhadu budouciho vyvoje trhu", "perspektiv" a "business planu". dokonce nekteri z techto rozumbradu tvrdili, ze dotcomy prepisou zakladni ekonomicke zakony. fascinuje me jenom to, ze manik z developerske firmy jako napotvoru tvrdi, ze ceny nemovitosti porostou, zatimco chlapek z firmy, ktera ma najemni byty tvrdi, ze pujdou dolu. myslim, ze o tom, co udela s nasi ekonomikou vstup do EU nemaji 100% jasno ani panove z CNB a tak si myslim, ze franta vonasek, ktery si oblekl kvadro a zacal prodavat byty nebo baraky v tomhle smeru taky nebude autoritou.

a nikdo, v zadne z techto flamewars, ktere ohledne vlastnickeho bydleni (tj. bydleni porizeneho na hypoteku, nebot lidi, kteri slozi 2 mil. v hotovosti na koupi bytu muzeme v tomto smeru klidne zanedbat) a najemniho bydleni uz zacinaji pripominat diskusi linux vs. windows na nekterych jinych serverech, jeste ani neodpovedel na tu zakladni otazku, jak se v tomto smeru vyporadat s mimoekonomickym aspektem teto problematiky, tedy, skutecnosti, ze hypotekou si splacite vlastni byt / dum, kdezto najemnym cpete penize do chrtanu pronajimateli. jde tohle vubec ocenit penezi? obavam se, ze jde o urcitou subjektivni vahu, jakou tomuhle mimoekonomickemu kriteriu kdo dava. pak ale tabulky s cisly nemaji moc smysl, protoze srovnavaji neco, co si kazdy ohodnoti ruzne. dalsi vec se tyka zhodnoceni a oceneni typu najemni smlouvy. skutecne se domnivam, ze najemni smlouva za 5000 na dobu urcitou 3 mesice by se mela ocenit jinak, nez najemni smlouva za 5000 na dobu neurcitou dejme tomu s nejakou indexaci. a tak by se dalo pokracovat dal a dal a dal...

jeste jedna jizliva poznamka nakonec, mezi rozumbrady, jejichz nazor neni relevantni je treba pocitat i radu diskutujicich na serveru penize.cz :)

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2003 10:44, Anikka

Jenomže dokud bude tržní pronájem stejný nebo dokonce vyšší, než splátka hypotéky na stejný byt, vyplatí se prostě ta hypotéka. Dokonce i s rizikem, že v budoucnu nastanou potíže se splácením - za takovou cenu, aby se pokryla nesplacená část hypotéky, ten byt prodám vždycky. Tedy i v tom nejhorším případě na tom budu stejně, jako kdybych ty peníze celou dobu "investovala" do pronájmu - nebudu mít ani peníze, ani byt. Pokud se mi však podaří hypotéku splácet, budu jednou mít ten byt bez dluhů. Každý jednou zestárneme, nyní si mohu dovolit půlku platu dát na nájem - ale v důchodu to možné nebude.
Výsledek? Jednoznačně vítězí bydlení na hypotéku!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poradci pod dozorem nedozorem

22. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Poradci pod dozorem nedozorem

Dealer podílových fondů, zaregistrovaný u Komise pro cenné papíry jako investiční zprostředkovatel, může v klientech vzbuzovat pocit, že se od něj dočkají kvalifikovaných rad a pomoci.... celý článek

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

22. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Jak se bojuje o hypoteční trh

10. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Jak se bojuje o hypoteční trh

Minulý týden oznámila vstup na trh hypoték eBanka. Stejně jako řada jejích konkurentů si svůj úspěch pojistila, součástí její nabídky je totiž něco, co ostatní nemají. Mnoho podobných... celý článek

Chci vlastní byt. Zn.: levně

28. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Chci vlastní byt. Zn.: levně

Nízké úrokové sazby a intenzivní reklamní kampaň bank vyvolávají pocit, že pořídit si vlastní dům či byt na hypotéku je velmi levné. Poradíme vám, jak co nejlépe překonat nástrahy financování... celý článek

Nemovitosti v nerovnováze

22. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Nemovitosti v nerovnováze

Jedním z indikátorů přehřátí trhu bývá narušení vztahu tržních nájmů a ceny příslušné nemovitosti. Nejen ve vyspělých zemích, ale i u nás se v posledních letech objevuje tento paradox... celý článek

Partners Financial Services