Fondy: plán pasujícího klíče

Petr Fejtek | 13. 10. 2003 | 8 komentářů
Fondy: plán pasujícího klíče
Podzim našim fondům zatím příliš úrody nepřinesl, a tak jediným zajímavým impulsem se zřejmě stal frontální útok jménem Klíčový plán ČSOB.

Více než miliardový odchod peněz z fondů UNIS mají opět na svědomí institucionální investoři, kteří tentokrát vzali hákem IKS Dividendový (profil, názory) a odnesli si z něj 2,4 miliardy korun. Do jeho bratrance ČSOB výnosového (profil, názory) se sice 300 milionů vrátilo, ale z obou pyšných pávů zůstaly opelichané slepice s pouhými 1,4 miliardami majetku.

Jak UNIS, tak AKAT soustřeďující zahraniční fondy chystají své kvartální součty, takže bezpochyby budeme svědky historického "převratu" – AKAT zvítězí nad UNISem. Něco málo přes 106 miliard UNISU je přes doping nově otevřených fondů od předprázdninových maxim dokonce o 10 miliard méně. Ačkoli je to vinou zejména zmíněných institucionálních, i retailovým fondům spadl hřebínek. To proto, že prakticky vše je investováno v konzervativních fondech, kde výnos kapitálu dostává řádně na frak. A tak zatímco v Evropě se mnohem více než nové prodeje projevuje nárůst kurzů akcií (do akciových fondů přišlo za druhé čtvrtletí v čistých prodejích jen 13 mld. euro, ale majetek těchto fondů stoupl o 122 mld. euro, tedy téměř desetinásobně), u nás se tento vliv pohybuje v řádech pouhých stovek milionů. I větší podíl akciových fondů pomůže AKATu k historickému vítězství.

Tahouni fondů přepřahají

AKAT je sice AKAT, ale nezastírejme si, že z 90 % jej nese na ramenou ČSOB. Ta svou vhodně zvolenou strategii úzké spolupráce s mateřskou belgickou KBC rozjela před rokem fondostroj, kterým již dnes poráží Českou spořitelnu o třídu: skóre minulého týdne je 70 : 350 (v mil. Kč). Kdože je komu blíž?
Polnice do útoku zatroubila ze schopného cross-týmu Milana Horáka a Jana Barty a za Klíčovým plánem přicházejí na pobočky tisíce lidí denně. Zadarmo a srozumitelně jim (i těm, co nejsou klienty banky) zrentgenují jejich "finanční kostru" a naznačí diagnózu. Pak si každý může v klidu doma vše rozmyslet – přijde-li znovu, jeho klíčový poradce mu naznačí, co dál. Nevnucuje produkty banky, ale je zřejmé, že mnohý "pacient" si pořídí právě je. Žádné čáry, značně při zdi (na tzv. profilový fond dosáhnou až ti hodně bonitní či šetřiví), ale 185 milionů do fondů peněžního trhu a 177 milionů korun do zajištěných fondů za týden, to je start jako na olympiádě.
Porovnejme s tím "zbytek pelotonu": 38 milionů korun starého dobrého tahouna ISČS Sporoinvest (profil, názory) je jen chabým odleskem bývalé slávy, pro IKS Peněžní trh (profil, názory) je 7 milionů spíš almužnou a ŽB Sporokonto (profil, názory) dostalo opět červenou kartu s –18 miliony.
Zajímavý může být však signál z říše nekorunových fondů: pomocí rodiny KBC Multi Cash ČSOB skončilo 30 milionů na peněžním trhu ve slovenských korunách (profil, názory) a eurech (profil, názory), zatímco 40 milionů korun hrdě odkráčelo do dolarů (profil, názory).

Dluhopisy na nule, akcie v naději

V dluhopisových vodách straší, vodník si do svého týdenního hrníčku sazeb zase nachytal dušiček až za –0,5 %. Klienti si mezi sebou šuškají "nechoď, nechoď na jezero" a ještě dlouho se budou vzpamatovávat z rozčarování. Čekali 8, 9 možná i 10 % a nejednou se na ně šklebí nejvýš něco pod 4 %. Zatím vydrželi jen ti v ISČS Sporobondu (profil, názory), kteří přinesli 14 milionů korun. IKS Dluhopisový (profil, názory) za roční výkon pouhých 2,13 % zaplatil –18 milionů a ŽB obligační (profil, názory) byl za výnos dokonce jen 1,43 % potrestán odchodem –6 milionů. Ani nový ČSOB bond mix (profil, názory) neodolal a zhubl o –12 milionů a –8 milionů odešlo i z KBC Renta Czechrenta (profil, názory). Ovšem konvergenční cesta si připsala +0,5 % týdenní výkonnosti a také čisté prodeje: ISČS Trendbond (profil, názory) 9 milionů, zatímco IKS Plus bondový (profil, názory) sklidil jen symbolických půl milionu korun.

O akciích je v našich krajích nutné mluvit nejen proto, aby je lidé kupovali, ale hlavně aby se jim přestaly při vyslovení tabu ježit vlasy hrůzou. A tak nepřestávejme opakovat, že roční výnos ISČS Sporotrendu (profil, názory) i ING českého akciového (OFINGCAF) přesahuje 45 % a IKS Balancovaného (profil, názory) 30 %. Dalších příchozích 30 milionů do akciových fondů tedy můžeme jen uvítat, ačkoli ta nejlepší sousta zřejmě již ze stolů zmizela. I zbytky kurzové hostiny se však v dostatečně dlouhém horizontu bezpochyby svým strávníkům, zejména pravidelným, odmění.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že skutečně Klíčový plán "odemkne" dušičku českého retailového klienta? Vyzkoušeli jste si už nějakého klíčového poradce? Anebo myslíte, že je to bublina, která rychle splaskne? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2003 11:31, viktora

Jestli to nebude projev sklerózy.:-))

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banka finančním poradcem?

8. 10. 2003 | Kristýna Havligerová

Banka finančním poradcem?

Máte spoustu plánů, k jejichž realizaci chybí potřebné peněžní prostředky, chcete se zaopatřit na stáří nebo si půjčit peníze? ČSOB klientům radí: plánovat finance s ČSOB Klíčovým plánem... celý článek

Fondy: konečná prohra Vokrouhleckého a strach malých

6. 10. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konečná prohra Vokrouhleckého a strach malých

Fondy První investiční opět postoupily ve své transformaci a po uzavření Citicorpu se na horší časy připravuje další investiční společnost. O investory hledající zajímavé příležitosti... celý článek

Fondy: peněžní zemětřesení

29. 9. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: peněžní zemětřesení

Týden, kdy z našich fondů odplynulo přes 9,5 miliardy korun, vlastně nepamatujeme. Nejde však o žádný velkotunel, ani o paniku – to jen velcí institucionálové přesouvají své peníze. celý článek

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

22. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Partners Financial Services