Fondy: konečná prohra Vokrouhleckého a strach malých

Fondy: konečná prohra Vokrouhleckého a strach malých
Fondy První investiční opět postoupily ve své transformaci a po uzavření Citicorpu se na horší časy připravuje další investiční společnost. O investory hledající zajímavé příležitosti ale nouze není.

Ke konci září skončila nabídka třetí letošní tranše zajištěných fondů HSBC, do kterým mimo jiné můžete investovat i pohodlně online. Zatím poslední tranše přilákala v ČR zhruba 140 milionů a průměrná investice činila 480 tisíc korun. Při první letošní tranši byly Peníze.CZ nejúspěšnějším nebankovním distributorem. A jak se nám vedlo v této tranši? Našim prostřednictvím do zajištěných fondů HSBC přiteklo téměř dvakrát více než dokázal získat průměrný distributor a průměrná investice přes Peníze.CZ dosáhla 700 000 Kč, tedy o 220 000 Kč více než průměrná investice všech 53 distribučních partnerů.

V jednotě je (snad) síla

Kéž by se podobné objemy investic dařilo získávat třeba společnosti Akro (profil, názory). Jedna z nejmenších investičních společností u nás spravuje ve svých sedmi fondech necelých 190 milionů korun. Od příštího roku ovšem vstoupí v platnost novela zákona o investičních společnostech, předepisující minimální velikost vlastního jmění fondu na 50 milionů korun. Aby tak Akro předešlo nucenému zániku většiny svých fondů, připravilo projekt jejich sloučení. Podle Komisí schváleného projektu budou fondy Akro Obligace (profil, názory), Akro Eurotech (profil, názory), Akro mezinárodní akciový (profil, názory), Akro výnosový (profil, názory) a Akro český (profil, názory) sloučeny na konci roku s fondem Akro mezinárodní flexibilní (původně Akro mezinárodní balancovaný) (profil, názory). Mimo slučování zatím zůstává Akro Svět (profil, názory), který přišel o většinu svého portfolia při krachu společnosti Private Investors. Část peněz sice získal v rámci mimosoudního vyrovnání v USA zpět, ale vedení Akra se stále snaží získat náhradu také z Garančního fondu obchodníků s cennými papíry a případně z výtěžku konkursu. Které další fondy dnes nesplňují hranici 50 milionů korun vlastního jmění? Podívejte se na naše žebříčky!

Vokrouhlecký má opravdu smůlu

Dobrou zprávu akcionářům postprivatizačních investičních fondů přinesla ČSOB Investiční společnost (ISOBI). Městský soud v Praze totiž rozhodl o výmazu Křišťálového IF z obchodního rejstříku k 31. říjnu 2003, což je poslední nutný krok k otevření fondu. S akciemi Křišťálového IF se bude na RM-Systému naposled obchodovat 27. října 2003 a s podílovými listy nového 1.IN - Křišťálového fondu (profil, názory) se začne obchodovat 18. listopadu. Prapodivná a mnoha spekulacemi opředená snaha MUDr. Vokrouhleckého zastavit proces otevírání fondů tak pomalu končí. Dalším milníkem bude otevření Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb, ke kterému by mělo dojít do konce roku.

Ach ty akcie…

Jediným fondem, který minulý týden podílníkům vydělal přes jedno procento, byl Sporotrend (profil, názory). Fond tak získal část ztráty z předchozích týdnů a se zhodnocením 39 procent vede tabulku fondů s nejvyšším ročním zhodnocením. Druhým fondem v této tabulce je ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) s 33 procenty a ČP Invest (profil, názory) má v tabulce TOP 10 ještě tři další zástupce.

Akciovým fondům se ale minulý týden dařilo jen napůl. V průměru totiž akciové fondy mírně ztratily a za měsíc podílníkům ubraly již pět procent. I přesto ale zůstávají akciové fondy s ročním výdělkem 15 procent výrazně atraktivnější než fondy peněžního trhu s výnosem necelá dvě procenta či fondy dluhopisové, které dokázaly vydělat pouhá 1,4 procenta.

Například ISČS fond řízených výnosů (profil, názory), pokus ISČS (profil, názory) o jakoby garantovaný fond, podle tabulky fondů s nejnižší roční výkonností vydělal pouhých 0,7 procenta. ČP Invest Fond peněžního trhu (profil, názory, koupit) vydělal 1,4 procenta a o pouhou desetinku procenta lepší byly ŽB-Obligační (profil, názory) a ještě před dvěma lety hvězdné ŽB-Sporokonto (profil, názory). Po odchodu portfolio manažera Tomáše Lipového do Komerční banky výnos Sporokonta průběžně klesal a nyní zůstává výrazně pod průměrem.

Návrat ztracených synů?

V minulých týdnech statistiku prodejů výrazně rozhýbal útěk institucionálních investorů z největšího fondu pro korporace - ČSOB Výnosového (profil, názory). Důvodem prodejů byla novela zákona o DPH, která mohla přinést započtení DPH na vstupu investice. Minulý týden se ale část peněz (mírně přes miliardu) do ČSOB Výnosového vrátilo a uvidíme, zdali se další peníze vrátí v týdnu tomto.

Celková statistika prodejů a odkupů skončila v plusu 1,024 miliardy korun, ale pouze díky přílivu institucionálních peněz. Bez ČSOB Výnosového by byl výsledek mírně záporný. Akciové fondy a fondy fondů sice získaly 13 milionů a fondy dluhopisové o půl milionu méně, ale z fondů smíšených odešlo 32 milionů.

Fúze ŽB-Trustu a Pioneeru není populární

Nejvíce peněz sice minulý týden odešlo z 1.IN Výnosového (OFPISVYN), ale špatné zprávy přinesl především slučovaným ŽB-Trustu (profil, názory) a Pioneeru (profil, názory). Možná jde o náhodu, ale při pohledu na statistiku člověka napadá spíše úvaha o hlasování nohama. Ze ŽB-Obligačního (profil, názory) odešlo 14 milionů, ze Sporokonta (profil, názory) 13 milionů. ŽB-růstový (profil, názory) má o čtyři miliony méně a z Pioneer Trustu (profil, názory) si podílníci vybrali přes dva miliony. Budou-li tyto odkupy pokračovat i v dalších týdnech, stanou se pro slučovanou společnost nepříjemnou zprávou.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Vrátí se podle vás podílníci do institucionálních fondů? A budou pokračovat odkupy z fondů ŽB-Trustu a Pioneeru? Zjistí se někdy, o co šlo MUDr. Vokrouhleckému? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-117
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: peněžní zemětřesení

29. 9. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: peněžní zemětřesení

Týden, kdy z našich fondů odplynulo přes 9,5 miliardy korun, vlastně nepamatujeme. Nejde však o žádný velkotunel, ani o paniku – to jen velcí institucionálové přesouvají své peníze. celý článek

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

22. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Akciová havaj

15. 9. 2003 | Petr Fejtek

Akciová havaj

Hawai je sice jinde, ale havaj může být i na dvorku či na samotě u lesa. Zvláště, když americké akcie letos vydělávají jen 25 %, kdežto české 35 %.

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Partners Financial Services