Jak investují Evropané

Petr Fejtek | 24. 9. 2003
Jak investují Evropané
Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Nedávno jsme v článku Cesta do Evropy zarúbaná porovnávali oblibu fondů v evropských zemích a u nás. Dnes nahlédneme pod pokličku evropského fondbyznysu, jak se vyvíjel v minulých letech a jak se vyrovnal s poklesem akciových trhů. Za výchozí vezměme strukturu fondů v prvním čtvrtletí roku 2000, kdy vrcholila "akciová euforie".
Tříleté období do letošního jara přineslo pokles kurzů akcií až o polovinu. Více byly dokonce postiženy evropské trhy, protože na americké tituly pád účinkoval diferencovaně: technologie klesly až o 70 %, ale klasické či defenzivní tituly daleko méně. I proto je od letošního jara vývoj na obou stranách Atlantiku poněkud odlišný (více viz článek Výhled pro akciový trh: nejistá sezona). Nechme však poslední půlrok na detailnější rozbor, vraťme se do dob nejistot, vleklých poklesů a vždy nového hledání dna.

Z porovnání obou "vývojových stadií" je zřejmé, že podíl akciových fondů silně klesl. Jakmile však vezmeme v úvahu vliv hodnoty majetku v jejich portfoliu, musíme alespoň pozměnit názor. Podíl investic v samotných akciových fondech sice klesl za tyto tři roky o třetinu, ale promítneme-li právě vliv hodnoty majetku v portfoliích, dospějeme k závěru, že celý tento pohyb má na svědomí zejména propad cen akcií.
K podobným paradoxním jevům dochází, byť výjimečně, i u nás. Například během srpna nakoupili investoři podílové listy fondů UNIS za 4,9 mld. Kč a současně realizovali zpětné odkupy za 5,2 mld. Kč (celkové čisté prodeje tedy byly -300 mil. Kč). Přesto za tento měsíc jejich majetek vzrostl ze 115,9 na 116,2 mld. Kč, zejména díky zhodnocení akciových podílů v portfoliích jednotlivých fondů.

Vydržet, vydržet

Je tedy zřejmé, že přestože dochází k určitým výkyvům čistých prodejů, ať již sezónním nebo vlivem sentimentu, celková struktura zůstává neli prakticky stejná, tak alespoň ne výrazně odlišná. Jestliže pak vezmeme v potaz velikost podílu akciových fondů v Evropě, pak asi ani není překvapením, že vlastně "diktují" celé struktuře.
Z celkového pohledu je však nejdůležitější, že nedošlo k masovému úprku z akciových fondů. Kromě výjimek, jakými byli investoři v méně zkušených zemích (Řecko, Portugalsko, ale i severské země) vlastně převážná většina investorů dodržela, anebo prodloužila investiční horizont. Ukazuje se také, jak nepříjemné je realizovat ztrátu, i když se někdy říká, že to je vlastnost nezkušených. Možná že právě vývoj posledních let je vlastně jednou obrovskou zkušeností pro miliony investorů (nechci říci generaci, protože jde o mezigenerační skupinu).

Po dluhopisových žních

 

Co je FEFSI

Federace evropských investičních fondů a společností sídlící v Bruselu. Jejími členy jsou i ČR, Maďarsko a Polsko. Před několika dny vydala čtvrtletní statistickou zprávu "Trends in the European Investment Fund Industry", kterou lze kompletní najít na internetové adrese www.fefsi.org.

Jak silným lákadlem je období poklesu úrokových sazeb a růst výnosů dluhopisů jsme nedávno zažili. Není tedy překvapivé, že podobný efekt zapůsobil i mezi Evropany. Pro důkaz jak se v rozkolísané době daří peněžnímu trhu nemusíme chodit daleko. Poslední týdny je vidět i u nás, jak flexibilně reagují zejména nově investované peníze.
Letošní hádanka bude rozluštěna až po Vánocích. Trend je zřejmý, k určité korekci akcií by však mohlo dojít. Podzim je navíc tradičním obdobím fondových žní. Evropské země by také mohly získat zpět to, co jim odneslo hubené tříleté období: z 3,5 bilionu eur svých maxim klesl celkový majetek k 31. březnu letošního roku na 3,2 bilionu eur.
 

Jako rodinné portfolio

Při pohledu na skladbu jednotlivých kategorií se jen těžko ubráníme myšlence průměru. Jak tedy asi vypadá a jak by se měnilo standardní portfolio průměrného evropského investora? Jeho struktura je celkem přijatelná, vycházelo by obecně jako mírně dynamický, přesto však vyvážený investiční profil na několikaletý horizont. Víme, že takové hodnocení je vždy jen nereálnou aproximací, ale budiž. Za poslední tři roky tedy jakoby došlo k určitému posunu směrem k opatrnosti, ale to je tak asi všechno.
Jednoduše lze tedy říci, že rozložení celoevropského superportfolia je vcelku racionální a dokonce hezké: spolu s částí ve smíšených fondech dává akciový podíl asi jednu třetinu, zatímco "fix income" drží dvoutřetinovou většinu. Na nás je to sice silná káva, ale hořká není a měli bychom se pomalu učit.

V každé zemi jinak

Ne každý však dospěje k takové odvaze, aby strávil přece jen relativně dynamické portfolio. Průměry průměrují i vývoj v jednotlivých zemích, který by byl pro naši situaci možná poučnější. Dochází totiž k značně rozdílným reakcím: například v některých zemích byly čisté prodeje u akciových fondů i za první letošní pololetí záporné (Itálie, Švýcarsko, Lucembursko, Dánsko). Jinde je stále ještě několikanásobně předbíhají dluhopisové fondy (ČR, Rakousko, Německo i Velká Británie) a jen výjimečně si obliba akciových fondů vydobyla první místo (Švédsko, Španělsko).

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jste již dnes na cestě k evropskému průměru, nebo máte raději třeba zajištěné fondy? A co naše "mlčící většina" investorů, nezůstane raději na peněžním trhu? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

23. 9. 2003 | Tomáš Ondřej

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

S jistou dávkou opatrností je možné říct, že poprvé po třech letech letos akcioví investoři nespláčou nad výdělkem. Je ovšem třeba dát si pozor na určitá rizika, která mohou tento optimismus... celý článek

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

22. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Cesta do Evropy zarúbaná

10. 9. 2003 | Petr Fejtek

Cesta do Evropy zarúbaná

Od jara roku 2000 museli akcioví investoři absolvovat tříletou pouť takzvaným údolím smrti. Propad akciových trhů nebyl snad tolik smrtonosný, ale o to vleklejší.

Partners Financial Services