Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

Prokop Diviš | 19. 9. 2003
Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'
Mezi reakcemi na minulý jasnovidcův článek se objevilo i několik negativních. Přiměly Prokopa Diviše k objasnění, jak může vzniknout poněkud chaotický či zdánlivě nesourodý celek, který někdo z komentujících neváhal nazvat "blábolem". Možná měl pravdu, ale možná, že jen předčasně vylil dítě i s vaničkou…

Jak tedy jasnovidec pracuje? Nepovažuje rozumovou analýzu za prioritu. Trénuje speciální intuici a "šestý smysl", které fungují jinak než rozum, a dokonce záměrně rozum suspenduje, aby ho nesváděl do konvenčních vyježděných kolejí rozumové práce. Otevírá se impulsům, obrazům a signálům z podvědomí, které nechtějí být rozumem omezovány. Intuice a "šestý smysl" na jedné straně a rozum na straně druhé jsou různé psychické funkce, z nichž každá má svoje výhody a nevýhody - a samozřejmě úžasné je nevylučovat ani jednu z nich.

Rozum používá zaběhlé algoritmy myšlení, pracuje ve verbálně numerické oblasti, přeskupuje známá a naučená fakta (například vyslovení nedůvěry vládě znamená její pád), může testovat oproti realitě to, co přinesla intuice.
Intuice je mnohem syntetičtější funkce, která zahrnuje do své práce nejen rozumové produkty, ale i emoce a instinkty, archetypy, pudy a zřejmě také výstupy z "šestého smyslu". Dovoluje si hru s poznáním, jejíž výsledky nejsou okamžitě cenzurovány rozumem a dokáže tolerovat i to, co je zdánlivě "nemožné".

Proč publikace článků?

Naše čtenáře jasnovidec zajímá!

Jaký zájem mají naši čtenáři o články Prokopa Diviše, co o nich soudí a co si myslí o samotném autorovi, zjistíte z výsledků ankety umístěné vlevo na domovské stránce našeho serveru. Anketu samozřejmě můžete svým hlasem ovlivnit i vy!

Nevím, co přesně opravňuje jasnovidce, aby své intuici důvěřoval natolik, že její výsledky publikuje. Bude to ale asi stejné jako u rozumové analýzy: výcvik, praxe a dostatečně dlouhá zkušenost, že se na výsledky lze, s jistým rizikem, spolehnout. Trefovaly se totiž do černého dostatečně (a překvapivě) často a vyplatily se těm, kdo kladli otázky. Mimochodem, co opravňuje čistě rozumového analytika, aby svoje analýzy předkládal ostatním jako do jisté míry spolehlivé? Vzdělání, praxe, historie správných odhadů, uspokojivý poměr tref a chyb...

Spojit intuitivní přístup s racionálním je rozumnější než trvat na apriorním vyloučení intuice ("jasnovidosti"), protože ta není preferována většinovou kulturou... za předpokladu, že zkušenost prokáže, že výsledky intuitivního hodnocení zvýší spolehlivost výhradně rozumového hodnocení. A tuto úvahu mají články Prokopa Diviše, postavené vedle "vážných" článků, implikovat.

Jasnovidec nedává pouze co nejpřesnější odpovědi, hodnota jeho práce spočívá i v inspiraci - přinášení nových aspektů věcí, objevování odlišného pohledu a někdy snad i v bezděčném provokování... jiného způsobu uvažování o věcech, hravějšího a tvořivějšího stylu myšlení. Jasnovidec spíš věci "vidí" jako obrazy, cítí ve "fuzzy" formě a to, co takhle neostře dostává, nějak interpretuje - třeba jako vyšší nebo nižší pravděpodobnost, tendenci či sklon, sympatii nebo varovné signály, vhodné načasování nějakého kroku, přijatelnost či nepřijatelnost a podobně.

Řídit firmu s virgulí za zády

Spolupráce s klienty v komerční oblasti vždy prochází specifickým vývojem, během něhož si na sebe vzájemně zvykají, a který se neobejde bez trochy frustrace na obou stranách - tak jako každá spolupráce. Výsledkem je jakési pochopení, že jasnovidec neprodukuje na 100 % spolehlivé výsledky, ale přece jen velmi užitečná data či tušení - často o skutečnostech, které nelze zjistit jinak než právě intuitivně ("telepaticky"). O ta se pak může, vedle vlastní rozumové analýzy, podnikatel či manažer při svém rozhodování opírat a o ně obohatit východiska své rozumové práce.

A přesto, že by se jasnovidcova nabídka inspirace a pravděpodobnostních odhadů mohla zdát příliš chabá a neostrá, klienti se kterými pracuje, a kteří bývají výrazně racionální a obdaření velmi zdravým selským rozumem a skepticismem (jak už to v byznysu chodí), si na výstupy nestěžují. Naopak si je umí cíleně vyžádat a střízlivě a přiměřeně jich využít v případech nedostatku či nedosažitelnosti nebo neúplnosti výchozích dat pro svou analýzu a proces rozhodování.

Na co byste se Prokopa Diviše zeptali vy? Využili byste nabídky jasnovidce? Opíráte se při svých strategických rozhodováních o nějaké to "tajemno"? Věříte vlastní intuici? Pište!!! Zajímají nás vaše názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

podnikatel, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

19. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

Smířili jsme se s faktem, že neříkání pravdy a přetvářka je pro mnohé politiky denním chlebem. Nedůvěřujeme jim, ale nakonec některé z nich přece jen při volbách vybereme. Proč pro... celý článek

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

12. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

Zhruba do dvou let česká koruna poměrně výrazně oslabí, především proto, že chystaná vládní reforma veřejných financí v současné podobě neprojde. A to České republice zřejmě příliš... celý článek

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

5. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

Co čeká Václava Fischera v jeho bývalých firmách? Je s nimi jeho budoucnost vůbec spojena?

Se sto tisíci do věštírny

4. 7. 2003 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Se sto tisíci do věštírny

Nevíte kam investovat? No přece na temínovaný vklad s jedenácti procenty, do České národní banky nebo státního penzijního fondu. Takový finanční plán nám připravil další z námi testovaných... celý článek

Partners Financial Services