Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!
Smířili jsme se s faktem, že neříkání pravdy a přetvářka je pro mnohé politiky denním chlebem. Nedůvěřujeme jim, ale nakonec některé z nich přece jen při volbách vybereme. Proč pro jednou nezkusit intuici?

Příkladem využití jasnovidecké práce je hodnocení osobnosti. Mnoho politiků investuje spoustu energie, času a peněz do vytváření image, která se má maximálně vlichotit voličům. Požádali jsme proto Prokopa Diviše o zhodnocení jejich skutečných kompetencí.

Pokusím se o intuitivní porovnání namátkou vybraných politiků ve funkcích, které zastávají. Hodnotit budu dvě škály: jejich přínos a škodlivost pro stát. Na obou stupnicích tak přidělím body: 1 = malý(á), 2 = střední, 3 = velký(á).
Uvědomuji si, že se mohu dopustit chyb a předem se za ně omlouvám. Ale, konec konců, v situaci, kdy můj rozum je často a záměrně obelháván vytvářením klamavé image, jde o moji sebeobranu. A spojení intuice s rozumem mi může přece jen pomoci dospět k přesnějšímu výsledku, takže je to obrana a já se nemám zas tak moc za co stydět.
Přínos a škodlivost jsou široké pojmy, ale zřejmě se zhruba shodneme na tom, co znamenají. Každopádně si přejeme politiky, kteří by byli co největším přínosem a škodili co nejméně.

Samozřejmě se situace na obou škálách vyvíjí. Zpočátku asi s praxí roste výkonnost a kompetence, ale později je zde nebezpečí naplnění pravidla: "Síla korumpuje. Absolutní síla korumpuje absolutně." A škodlivému záření moci jsou politici vystaveni v krajně nebezpečné míře.

Vyvaruji se (téměř) rozvádění důvodů, proč jednotlivé osoby vidím tak, jak je vidím, protože se mi nechce "vrtat" v soukromí lidí, kteří mě o to nežádali a ani k tomu nedali svolení.

Pokuste se brát čísla, ke kterým dospěji, jako námět či provokaci k zamyšlení a ne jako pokus o autoritativní a absolutní hodnocení skutečnosti. Spíš bych doporučil, abyste si zkusili průběžně uvědomovat, jaký máte pocit z těchto čísel, zda se shodují s vaší osobní zkušeností, či jí protiřečí.

Přínos a škodlivost českých politiků podle Prokopa Diviše

Politik
Přínos * (P)
Škodlivost * (Š)
Tendence
Poznámka jasnovidce
Špidla

3

1

setrvalý stav

Před časem byl ještě jedním z mála politiků, kteří měli vůbec nějakou vizi. Tu teď pod drtivou váhou konfrontace, které musí čelit, podléhá. 

Klaus

1

3

setrvalý stav

Člověk silně deformovaný mocí a se závislostí na moci. V letech 1992 - 95 bych ho viděl jako politika s přínosem 3 a škodlivostí 2.

Sobotka

2

1

růsová tendence P i Š

Nyní je pod velkým tlakem, což vyvolává strach, který na jedné straně zvyšuje výkonnost a na druhé straně zvyšuje nebezpečí chybování.

Svoboda

2

2

P - mírně klesající,
Š - setrvalá

Za své kariéry udělal příliš mnoho kompromisů, a to poškodilo jeho osobnost.

Gross

1

1

P - klesající
Š - setrvalá

Jeden z nejvíce deformovaných pobytem u policie.

Čermák

2

1

P - setrvalá
Š - růstová

Je příliš sebejistý, uvažuje příliš jednoduše a vlivem moci se po 5 měsících může stát poněkud nekritický.

Součková

3

1

P - růstová
Š - setrvalá

Resort zdravotnictví je nesmírně komplikovaný, podívejme se v kolika státech nefunguje dobře. Nutně se Součková musí dopouštět chyb, protože musí experimentovat, ale přesto ji vidím jako dost přínosnou.

Buzková

1

3

P - setrvalá
Š - klesající

-

Dostál

1

3

P - klesající k nule
Š - setrvalá

-

Mareš

3

1

setrvalá

-

Grebeníček

1

3

P - mírně růstová
Š - setrvalá

-

Ransdorf

1

2

P - setrvlá
Š - růstová

-

Vysvětlivky: * - 1 = malá(á), 2 = střední, 3 = velký(á)
 
Zdroj: Prokop Diviš

Topolánek, Tlustý a Zahradil mi shodně vycházejí s přínosem 2 (tendence setrvalá) a škodlivostí 1 (tendence taktéž setrvalá). Hodnotím je dohromady, protože je tak i vnímám. Vůbec, formování politiků v ODS mi připadá trochu jako sériová výroba. Asi se to dá přičíst částečně působení všech těch školitelů, které ODS angažuje a kteří zřejmě kladou větší důraz na dosažení jednotného standardu, než na podporu vývoje individualit. ODS je poznamenaná dlouholetým vlivem Klause, u něhož mi vychází, že se silnými osobnostmi cítil ohrožen, a proto je ze struktur ODS vypuzoval.

Co si o našich politicích myslíte vy? Souhlasíte s jasnovidcem? Kdo podle vás škodí nejvíce a kdo je nejpřínosnější? Podělte se o názor!

Prokop Diviš
Vystudoval psychologii a vyučil se psychotronice a léčitelství. Přes 20 let pracuje jako psychologický a intuitivní poradce s komerčním zaměřením pro mezinárodní klientelu.
Kromě běžných poradenských postupů využívá své intuitivní a jasnovidecké/vizionářské schopnosti. Pro přesné kvantifikace, načasování, stanovení pravděpodobnosti apod. používá virguli - nástroj kontaktu s vlastní intuicí a "šestým smyslem".

Pomáhá klientům při rozhodování v konkrétních situacích a podporuje je i dlouhodobě v hlubším sebepoznání, vývoji, efektivním využití jejich energie a nadání. V případě zájmu o navázání kontaktu s ním tak můžete učinit prostřednictvím jeho mailové adresy.

POZOR!
Jasnovidec se snaží o maximální přesnost, ale nemůže vzít zodpovědnost za vaše rozhodnutí, která snad inspiruje, a za jejich důsledky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2003 7:49, PavelQ

právě jsem chtěl napsat článek na obhajobu jasnovidce za jeho "existenci" na penězích.cz. Ještě než ho obhájím, tak musím napsat, že tenhle článek považuji za "totální úlet", předpokládám, že stejným způsobem by si tuto anketu mohl vyplnit každý z nás a pak už by nezbývalo než to předat třeba sofres factum. A kté obhajobě: předchozí články mi přišly jako vyjádření jasných a konkrétních názorů, které si navíc myslí další spousta lidí

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2003 8:57, maxmin

Souhlas, toto už je trochu mimo. Kurs koruny či osudy podniků a podnikatelů nebo třeba fiskální reformy sem patří, ale toto bych publikoval možná tak před volbami.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

image

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

19. 9. 2003 | Prokop Diviš

Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

Mezi reakcemi na minulý jasnovidcův článek se objevilo i několik negativních. Přiměly Prokopa Diviše k objasnění, jak může vzniknout poněkud chaotický či zdánlivě nesourodý celek, který... celý článek

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

12. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

Zhruba do dvou let česká koruna poměrně výrazně oslabí, především proto, že chystaná vládní reforma veřejných financí v současné podobě neprojde. A to České republice zřejmě příliš... celý článek

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

5. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

Co čeká Václava Fischera v jeho bývalých firmách? Je s nimi jeho budoucnost vůbec spojena?

Se sto tisíci do věštírny

4. 7. 2003 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Se sto tisíci do věštírny

Nevíte kam investovat? No přece na temínovaný vklad s jedenácti procenty, do České národní banky nebo státního penzijního fondu. Takový finanční plán nám připravil další z námi testovaných... celý článek

Partners Financial Services