Fondy: přijde propad akcií?

Fondy: přijde propad akcií?
Čeští investoři obvykle investují na vrcholu každého růstu a tak by mohl nebývalý příliv peněz do akciových fondů naznačovat, že růst akcií je u konce…

Zatímco v celkových součtech skončily minulý týden korunové fondy spíše nezajímavě a podprůměrně (s celkovými čistými prodeji ve výši 361 milionů korun), pohled na výsledky jednotlivých kategorií je velmi netradiční. Nikoho asi nepřekvapí mínus 31 milionů korun smíšených fondů, způsobených odchody ze smíšených fondů První investiční (profil, názory) Výnosového (profil, názory), Restitučního (profil, názory) a Rentiérského (profil, názory) a z fondu ČP Invest Český (profil, názory). Fondy peněžního trhu si připsaly celkem 363 milionů, ovšem jako vždy většina peněz připadla na fondy institucionální. Minulý týden to bylo konkrétně 351 milionů pro ČSOB Výnosový (profil, názory).

Překvapením ale je mínus 30 milionů korun u fondů dluhopisových, na kterých se podepsalo především mínus 21 milionů IKS Dluhopisového (profil, názory) a mínus 11 milionů ŽB-Trust obligačního (profil, názory). V červených číslech s odlivem dvou milionů skončil i ISČS Sporobond (profil, názory).

Ještě větším překvapením (ovšem tentokrát příjemným) je 12 nových milionů ve fondech fondů a především 47 milionů ve fondech akciových. Zhodnocení za uplynulých šest měsíců se totiž u těchto fondů pohybuje okolo 20 %, což je zřejmě již dostatečně hodně na to, aby lidi motivovalo k investici do tohoto typu fondů. Přes 26 milionů směřovalo do Sporotrendu (profil, názory), jehož roční výkonnost činí 30 %, což je číslo pro klienty České spořitelny natolik lákavé, že ani přepážkoví pracovníci (kteří akciové fondy klientům spíše rozmlouvají) nedokázali velkému přílivu zabránit. Přes 12 milionů přilákal IKS fond světových indexů (profil, názory) a necelých 7 milionů ISČS Globaltrend (profil, názory).

A ještě jedno překvapení přinesl minulý týden: fondy KBC, jejichž čisté prodeje obvykle dosahovaly stejné výše jako všechny fondy UNISu, minulý týden zakončily odlivem 46 milionů korun. Celkem 33 milionů odešlo z fondu KBC MultiCash ČSOB CZK (profil, názory) a dalších 28 milionů podílníci vybrali z dluhopisového fondu KBC Renta Czechrenta (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak rychle podle vás poroste majetek v akciových fondech? A nebo podle vás již brzy přijde otočení trendu, protože Češi vždy investují na vrcholu vlny? Jste pověrčiví? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akcie dobývají i našince

25. 8. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: akcie dobývají i našince

Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Fondy: podílníci dluhopisových fondů vidí rudě

18. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: podílníci dluhopisových fondů vidí rudě

Ztráty dluhopisových fondů minulý týden podílníky rozhodně nepotěšily a radovat se nemohou ani investiční společnosti, které přišly téměř o miliardu korun.

Čeští investoři nejsou příliš odvážní

15. 8. 2003 | Petr Fejtek

Čeští investoři nejsou příliš odvážní

Před několika dny byly představeny výsledky investování v České republice za první pololetí tohoto roku. A přinesly několik překvapení.

Cizí fondy útočí

11. 8. 2003 | Petr Fejtek

Cizí fondy útočí

Kdo nevěří, ať tam běží: v uplynulém týdnu přišlo z tuzemských fondů nejvíc peněz do akciových! Z celkových 152 miliard korun ve fondech je to však jen kapka v moři.

Fondy: okurek je dost

28. 7. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: okurek je dost

Okurky jezdíme kupovat do Polska za 7 korun kilo, na dovolenou do arabských zemí za 7 tisíc korun! No, nekupte to? A pak se nedivte, že do fondů žádné nové investice nepřicházejí... celý článek

Partners Financial Services