Typologie: manažeři českých luhů a hájů

Typologie: manažeři českých luhů a hájů
Nedávno jste si u nás mohli přečíst, jak se mění chování manažerů v závislosti na výši jejich platu. Tato studie měla velký úspěch, dnes jsme proto pro vás připravili volné pokračování. Dozvíte se, na jaké typy manažerů vlastně v Česku můžete narazit.

Před několika lety byly v Hospodářských novinách publikovány výsledky analýzy s názvem "Český manažer v procesu transformace". Sami autoři studie ovšem uvádějí, že jejich výčet typů manažerů (A-manažer profesionál - vyniká odbornými znalostmi, B-manažer podnikatel - cele se oddává zvyšování prosperity svého podniku, C- manažer spekulant - šikovně využívá prostoru stávajících zákonů, D-manažer přežívající z minulého režimu - zůstává u minulých praktik v řízení) není vyčerpávající. Já se navíc domnívám, že si autoři místo analytických a kritických brýlí vzali brýle hodně růžové. Například lichotivé hodnocení našich manažerů svými podřízenými je natolik optimistické, že budí dojem (není uveden rozsah a obsah zkoumaného vzorku), že se autoři ptali jen ve svých poradenských rodinných firmách vlastních manželek nebo že průzkum prováděli samotní manažeři, a to ještě neanonymním dotazníkem.
O uvedených typech manažerů se domnívám, že se v českém regionu vyskytují spíše výjimečně. Proto přikládám šest dalších typů, o nichž si myslím, že jsou dnes v Čechách velmi početně zastoupeny.

E) Mlamoj (MLadý MOderní Jinoch)
Mladík kolem 25 let s náušnicí, oblečený v pestrobarevnou košili a džíny, s bříškem zakulaceným od piva. Dravý, drzý a sebevědomý. Většinou jen s maturitou nebo nedokončenou vysokou školou, kterou zanechal poté, co zjistil, že se tam učí samé zbytečné hlouposti. Všemu rozumí! Všechno umí! Zásadně pohrdá všemi těmi strejci a dědky kolem, kteří mají neustále nějaké potíže a problémy. On žádné problémy nevidí a také nemá! Nejraději vlastní autosalon, autoservis, benzínovou pumpu, taxikářskou firmu, prodejnu AUDIO-VIDEO-SATELIT apod. Jeho cílem je v co nejkratší době mít na kontě několik miliónů a odjet na Bahamské ostrovy jako pan Kožený.

F) Šoumen
Hezký mladý muž ve věku 30 až 35 let atletické postavy, oblečený v drahý, perfektně padnoucí oblek a šířící kolem sebe vůni značkového zahraničního deodorantu. Neustále se usmívá a mluví příjemným barytonem. Jezdí v drahé zahraniční limusině BMW, Audi, Mercedes apod. V ruce drží mobilní telefon, do kterého neustále hovoří. Je doprovázen často sličnou asistentkou s dlouhými vlasy a dlouhýma nohama. Na vizitce má před jménem titul JUDr. nebo Ing. ekonomie, nověji za jménem MBA. Ovládá alespoň jeden světový jazyk, ponejvíce anglický.
Oblastmi jeho působení jsou banky, veřejné obchodní společnosti, makléřské firmy, pojišťovny, velkoobchody, firmy obchodující s cennými papíry či jiné firmy velkého byznysu. Po 6 měsících působení ve firmě se cítí nedoceněn a odchází do jiné společnosti, která mu kupodivu nabízí větší plat a dražší služební auto k dispozici (aby ovšem i v ní pobyl opět jen krátce). Vystřídání řady firem, ve kterých zastával vysoké funkce, mu zaručuje gloriolu úspěšného a schopného managera. Jeho cílem není řídit, ale předvádět se v blahobytném postavení úspěšného velkého šéfa.

Pokud vás zajímá jaké platy mají čeští manažeři či jaké benefity jsou s jejich pozicemi spojeny, přečtěte si náš exkluzivní průzkum!

G) Buran
Ignorant, náfuka a hrubec. Restitucí získal přímo firmu, kterou nyní řídí, nebo jiný majetek, jež obratem prodal, aby řízenou firmu koupil (velmi často firmu získal tzv. českou cestou privatizace). Tu ovládá autokratickým stylem jako neomezený diktátor. Jeho firma by mohla být dobře prosperující a přinášet mu vysoké zisky, kdyby v ní neměl přechytralé, ale neschopné inženýry, hloupé úředníky, lenivé dělníky a jiné darmožrouty (technické kontrolory, pracovníky vývoje a zkušebny, pracovníky technické normalizace apod.). Všem zaměstnancům dává okázale najevo svůj pohrdavý postoj. O všem rozhoduje sám, od nikoho radu nepotřebuje, ani nežádá.
Kromě potíží se zaměstnanci naříká neustále na nepochopení státu, který po něm chce platit daně, splácet půjčku, vyplácet pravidelně mzdy zaměstnancům a platit za ně sociální pojištění, dodržovat bezpečnostní a ekologické předpisy, čímž mu brání v úspěšném podnikání. Vyskytuje se v podnicích od zemědělství přes veřejné služby až po náročnou elektronickou výrobu. Svoji příležitost vidí v tom, že mu současná situace dává možnost vychutnat pocit neomezené moci.

H) Gauner
Nejen, že využívá při podnikání mezery ve stávající legislativě jako zmíněný Manažer-Spekulant. Nedodržuje žádné zákony, pokud mu to přináší zisk. Ví, že justiční mlýny melou pomalu a nejistě, takže se nemusí příliš bát. Falšuje razítka, podpisy, neplatí faktury, nedodává zaplacené zboží nebo dodává zmetky, neplatí nájem ani daně, manipuluje s účetními doklady atd. Zásadně prohlašuje, že pojmy jako "poctivost-pořádek-kázeň" jsou přežitky totalitního režimu a protipóly demokracie a zdůrazňuje, že je rád, že u nás socialistickou zoologickou zahradu nahradila kapitalistická džungle, kde je člověk člověku vlkem, což je od přírody přirozené a jedině správné. Uvědomuje si, že příležitost dělá zloděje. Tak proč by jich nevyužil?
Ve firmě zaměstnává často pracovníky stejných názorů, takže nepřekvapí, že pokud není superpodvodník a superzloděj, často bývá okraden vlastními zaměstnanci nebo konkurencí. Jeho podnikatelská cesta je vydlážděna vytunelovanými bankami, zbankrotovanými firmami, což se však samozřejmě neodráží negativně na jeho kontu. Spíše naopak, protože kdykoliv je na firmu vypsán konkurs, on již má své jmění investováno jinde a s upadající firmou nemá nic společného. Je vedoucím pracovníkem proto, že mu takové postavení umožňuje získat neoprávněným způsobem snadno velké finanční prostředky.

I) Manažerka
Skvěle vypadající, hezká emancipovaná žena středních let, vždy pečlivě oblečena a nalíčena. Absolventka střední nebo vysoké ekonomické školy, která dobře rozumí účetnictví a finanční problematice. Ovládá obvykle německý jazyk. Ví, že dostat do postele muže, který se jí líbí, je věc jedna a dostat od zákazníka výhodnou zakázku je věc druhá (i když se tyto věci někdy vzájemně nevylučují). Je ochotna absolvovat specializované manažerské kurzy, aby získala co nejlepší znalosti, protože ví, že mužský podnikatelský svět ji neodpustí sebemenší chybičku, aby jí dokázal, že měla zůstat doma u plotny.
Zřídka stojí na samé špici firemního žebříčku (to jen ve firmách textilního a potravinářského průmyslu nebo veřejných služeb). Většinou pracuje na jeho nižších příčkách, nejčastěji v ekonomické, personální nebo obchodní oblasti. Pokud působí také v roli samostatné podnikatelky, vede parfumérii, květinářství, butik, módní krejčovství, pension, personální či vzdělávací agenturu apod. Vedoucí postavení zastává proto, že jí nestačí dominantní postavení doma v manželství a navíc chce ukázat, že to, co svedou ti nafoukaní mužští, dokáže ona také.

J) Naivka
Člověk, v němž porevoluční doba nástupu tržní ekonomiky probudila v koutku duše podnikatelské nápady, kam byly zahnány předchozím totalitním režimem. Bez jakýchkoliv znalostí a příslušných schopností se rozhodl stát se podnikatelem a manažerem. Za tím účelem vymýšlí a pokouší se realizovat své skvěle vymyšlené podnikatelské záměry, které v důsledku nepochopení PT zákaznictva, obstrukcím státní mašinérie, závisti jiných podnikatelů a nekalé konkurenci cizích monopolů končí bohužel bankrotem. Nepotřebuje rady, ani se nepotřebuje učit! On jen potřebuje, aby mu všichni "šli na ruku" při uskutečňování jeho skvělého nápadu.

V ČR se vyskytuje ve třech podtypech:

J1) Naivka - zatrpklenec
První pokus o realizaci podnikatelského záměru končí krachem a zároveň je pro něho tím posledním. Protlouká se od té chvíle všelijak, přičemž se věnuje hlavně konzumaci piva v hospodě, kde vypráví, jak on to měl dobře vymyšleno, kdo mu to vlastně zkazil a o co všechno naše republika přišla tím, že mu neumožnila uskutečnit jeho skvělý nápad, v důsledku čehož utrpí naše mezinárodní prestiž.

J2) Naivka - nezmar
Stal se z něho neúspěšný manažer a podnikatel z povolání. Najdeme ho jako ředitele hned v jednom zkrachovalém podniku, hned v jiném, na který je vypsán konkurz. Jednou zakládá vydavatelství dívčích románků, aby po jeho bankrotu založil firmu na prodej počítačů. Poté, co jich pět prodá, se rozhodne, že to pro něj není to pravé a staví útulek pro psy. Ten ovšem následující rok rozsáhlou adaptací přestavuje na casino s nočním erotickým klubem atd.

J3) Naivka - buldok
O psovi tohoto plemene se traduje, že se zakousne a nepustí. Tento druh manažera a podnikatele se nadchne pro myšlenku, kterou stále neúspěšně prosazuje a snaží se realizovat, dokud ho ona sama nakonec nesklátí do hrobu. Pěknou studii tohoto typu (i když na poli umění) vypracoval Karel Čapek ve svém románu "Život skladatele Foltýna". Čeští televizní diváci mohli nedávno zhlédnout zahraniční seriál o jednom typickém představiteli tohoto typu, který se rozhodl, že v pralese v Jižní Americe postaví nádhernou budovu pro operu.

Jak podle svých vlastních zkušeností hodnotíte tuto "manažerskou typologii"? Setkali jste se s podobnými typy manažerů nebo snad patříte mezi ně? Jak potom vidíte sami sebe? Přidejte svoji trošku do mlýna!


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Typologie: chování lidí podle výše platu

23. 5. 2003 | www.vosanajazyku.com | 6 komentářů

Typologie: chování lidí podle výše platu

Mění se chování lidí podle toho, jak se mění výše jejich platu? Připravili jsme pro vás na poslední pracovní den týdne něco "lehčího" čtení.

Partners Financial Services