Fondy: akcie dobývají i našince

Fondy: akcie dobývají i našince
Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Akciové trhy září, S&P překonal 1000 bodů, Dow Jones se k 10 000 blíží, naše domácí akcie pak všem dávají na frak: série tříletých maxim indexu PX 50 zasekla drápek nad 612 body.
Vynecháme-li čísla fondů pro institucionální investory, kde dochází jen k nepravidelným přílivům a odlivům, dostaneme bezmála čtvrtmiliardové čisté prodeje u  retailových fondů. To je nejen pěkná suma, ale navíc i zajímavě rozčleněná: přes 130 milionů šlo na peněžní trh, kde nejvíce získal KBC Multi Cash CZK (profil, názory) následovaný Sporoinvestem (profil, názory), štafetu dluhopisových fondů nesou s téměř 70 miliony Sporobond (profil, názory) s Trendbondem (profil, názory). Do akciových fondů pak přinesli investoři téměř 50 milionů zejména díky našemu největšímu ISČS Sporotrend (profil, názory), který se již blíží velikosti tří čtvrtin miliardy korun. Nová hvězda se však rozsvítila na nebi našich akciových fondů, téměř půlmiliardový ČSOB Akciový mix, kterému můžeme jen popřát šťastnou konstelaci. Abychom nezapomněli, oblibu zajištěných fondů dokázal ČSOB Světový click+ 3, který přivedl hezkých 32 milionů korun.

Tabulce fondů s nejvyšší týdenní výkonností opět září fondy akciové, když medailisté překonali i laťku ve výši 5 %. Opět se nejlépe dařilo manažerům akciových fondů ISČS (profil, názory) a v IKS (profil, názory), když obsadili první pozice. V top ten nejvýnosnějších fondů vede IKS fond fondů (profil, názory) s 5,56 % následovaný těsně ISČS Sporotendem (profil, názory) s 5,4 %. Ani IKS fond světových indexů (profil, názory) s necelými čtyřmi procenty jistě potěšil.

To však nic není proti studiu tabulky ročních výkonností: tam stále zvyšuje náskok před pelotonem nedostižný ISČS Sporotend (profil, názory) s téměř 25% výnosem. Statečně mu sekunduje jen IKS Balancovaný (profil, názory) s málem 18% výkonností. Nenechte se však oslnit příliš! Roční výkonnosti většiny světových akciových fondů se stále pohybují v záporných číslech. Poučme se tedy u zkušených boháčů:
I takoví investoři (s finančním majetkem alespoň milionu dolarů) začali být po pádu akciových trhů opatrnější a místo riskantních nákupů akcií své investice rozdělují do stále širší škály jiných aktiv. Během loňského propadu akcií se jim to vyplatilo a jejich bohatství proto i v roce 2002 opět vzrostlo, byť průměrně jen o necelé procento. Podle Zprávy o světovém bohatství společností Ernst & Young a Merrill Lynch je tak bohatých již 7,3 milionu osob a ti průměrně 30 % svých aktiv investovali do dluhopisů, čtvrtinu drželi v hotovosti nebo ve formě vkladů a jen pětinu investovali do akcií (dalších 15 % směřovalo do nemovitostí a desetinu tvořily alternativní investice).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Víte, jak se budou vyvíjet akciové trhy? Staňte se Vizionářem 2003!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že se ještě vyplatí hrát "konvergenční" kartu s českými nebo středoevropskými akciemi? Anebo tyto fondy jsou již na zenitu? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 8. 2003 19:03, Jan Kolda von Žampach

Zajímavé by bylo, vážená redakce, kdybyste oprášili asi rok starý článek ( já to nechci sám hledat a počítat ) s navrhovaným osobním portfoliem z takových těch fundamentálních a dividendových českých akcií. I akcií, které se třeba už asi nikdy neobjeví v portfoliích fondů pro svoji malou likviditu. A propočíst to aktuálně znovu, nějak zohlednit dividendy a případné stažení akcií z trhu ( dosadit do výpočtu třeba cenu odkupu ). Možná by to bylo inspirující pro mnohé, pominu ale načasování investice a to, že česká kotlina už je dosti vybraná a nutno se dívat také jinam.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 8. 2003 18:55, Jan Kolda von Žampach

V prvé řadě, když už jsme u fondů obecně a u mnou očekávané základní obsahové návaznosti tady zvěřejňovaných komentářů. Marně zde už kolikátý týden čekám zmínku o faktu, že z hlediska vykazovaných ročních výkonností "konvergenční" dluhopisový fond IKS Plus bondový dotáhl zde tolik protěžovaný protějšek ISČS Trendbond a podezřele často, cha, chá, se objevuje v čele peletonu ! Vím, že každý chvilku tahá pilku a fondů je mnoho, ale připadá mi, že když už redakce nemůže mlet kolem dokola o "konvergenčním" bondovém ISČS Trendobondu, tak zase mele o "konvergenčním" akciovém ISČS Sporotrendu. Ale nic ve zlém, je to jen moje připomínka !

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: podílníci dluhopisových fondů vidí rudě

18. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: podílníci dluhopisových fondů vidí rudě

Ztráty dluhopisových fondů minulý týden podílníky rozhodně nepotěšily a radovat se nemohou ani investiční společnosti, které přišly téměř o miliardu korun.

Čeští investoři nejsou příliš odvážní

15. 8. 2003 | Petr Fejtek

Čeští investoři nejsou příliš odvážní

Před několika dny byly představeny výsledky investování v České republice za první pololetí tohoto roku. A přinesly několik překvapení.

Cizí fondy útočí

11. 8. 2003 | Petr Fejtek

Cizí fondy útočí

Kdo nevěří, ať tam běží: v uplynulém týdnu přišlo z tuzemských fondů nejvíc peněz do akciových! Z celkových 152 miliard korun ve fondech je to však jen kapka v moři.

Fondy: okurek je dost

28. 7. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: okurek je dost

Okurky jezdíme kupovat do Polska za 7 korun kilo, na dovolenou do arabských zemí za 7 tisíc korun! No, nekupte to? A pak se nedivte, že do fondů žádné nové investice nepřicházejí... celý článek

I fondy na dovolenou

21. 7. 2003 | Petr Fejtek

I fondy na dovolenou

Prázdniny již zuří plnou silou a tak si své volno vybírají i fondy. Obchody klesají a trendy pokračují – setrvačnost válcuje analýzy, prognózy i fakta. Totéž platí pro obchody uplynulého... celý článek

Partners Financial Services