HZL: sázka na jistotu

HZL: sázka na jistotu
Hypoteční zástavní listy (HZL) jsou jednou z nejvýhodnějších investic – jsou považovány prakticky za stejně nízkorizikovou investici jako státní dluhopisy, ale navíc je jejich úrokový výnos osvobozen od daně. Investoři teď mají šanci - Česká spořitelna totiž přichystala třetí emisi.
V pořadí třetí emisi HZL vydává 21. srpna Česká spořitelna (profil, názory) v rámci svého dluhopisového programu, což je pro drobné investory příležitost u nás poměrně vzácná. Celkový objem emise činí 2,35 miliardy korun a dostatečná část z ní je určena právě pro tyto investory. 

Zázraky nečekejte

Co jsou hypoteční zástavní listy
Hypoteční zástavní list je v podstatě dluhopis s pevným úrokem. To znamená, že po zakoupení tohoto cenného papíru vám bude jeho emitent vyplácet po určitou předem stanovenou dobu každoročně kuponové platby a spolu s poslední kuponovou platbou vám vyplatí zpět i celou nominální hodnotu tohoto dluhopisu. HZL mohou na tuzemském trhu emitovat pouze banky se zvláštní licencí a danou emisi musí navíc schválit ČNB.
Tento instrument slouží výhradně pro získání zdrojů k poskytování hypotečních úvěrů. Relativní bezpečnost HZL vyplývá z toho, že celá jejich jmenovitá hodnota musí být kryta pohledávkami z poskytnutých hypotečních úvěrů. Ty jsou dále zajištěny nemovitostmi, které musí být ze zákona pojištěny a zajištěny ve prospěch hypoteční banky. Peníze z prodeje HZL smí tedy banka použít pouze pro poskytování hypotečních úvěrů.
Nespornou výhodou hypotečních zástavních listů je fakt, že jsou zcela osvobozeny od daně z příjmů. Výnos 3,4 % zástavních listů tedy odpovídá výnosu 4 % termínovaného vkladu. Investoři do HZL nemusí zoufat ani v případě, že by daná hypoteční banka zkrachovala. Tehdy jsou HZL z konkursní podstaty vyňaty a banka je povinna přednostně uspokojit právě pohledávky plynoucí z jejich emise.
Splatnost HZL je za pět let a pevný kuponový roční výnos je pevně stanoven na 4,50 %. Nadšení toho, kdo nyní vyskočil k telefonu, však musíme hned zchladit. Takový papír by šel na dračku a stály by se na něj delší fronty než je možné spatřit před krachující bankou. Nominále HZL je totiž sice 10 000 korun, ale emisní kurz (za který budou HZL prodávány) je stanoven na 106,01 %.
Jeho cena by tedy byla 10 601 korun a v tu chvíli roční výnosnost padá na 3,18 % (doporučuji procvičit v excelu míru výnosnosti – tato funkce se hodí každou chvíli). Komu se to ale zdá příliš málo, ať vzpomene HZL Raiffeisenbank (profil, názory) z prosince loňského roku s kuponem 7,5 %, ale emisní přirážkou rovných 1 515 Kč a po odpočtu AÚV tedy s týmž čistým výnosem do splatnosti. A to byla inflační očekávání citelně vyšší.

I tak slušný výnos

Možná si mohli tvůrci dát práci s propočtem, aby vyšlo číslo Ludolfovo, ale nešť. Z hlediska úrovně výnosu by šlo o velmi solidní úroveň. Ještě další pokles nadšení koupěchtivým však způsobí jiná okolnost: primární emise již je upsána a HZL se budou prodávat na sekundárním trhu. Co to znamená? Že se prodejní kurz bude každý den měnit podle nabídky a poptávky a hlavně: bude vyšší. A výnos tedy nižší. Lze reálně uvažovat, že efektivní čistý výnos klesne pod 3 %.
Zdá se vám to málo? Opakuji: zázraky se na finančních trzích nedějí a podobný dopředu daný a natolik garantovaný výnos jinde nenajdete. Pak nikoho už ani nemusí mrzet započtení stokorunového poplatku za nákup (převod v SCP). Ten se zejména při vyšší investované částce již dostatečně "naředí" (při investici 100 000 korun se promítne snížením výnosu již jen o 0,02 %). Ostatně kupovat pouze dva, tři listy snad ani nemá smysl.

Bez daně – to potěší

Nakonec něco potěšitelného: úrokový výnos z HZL je osvobozen od daně z příjmu. Oproti jiným druhům investic tak ušetříte 15 % na srážkové dani, kterou jsou zdaňovány např. termínované vklady či výnosy z dividend. Investovat na pětileté období je pro někoho příliš dlouhý horizont, ale i pro něj máme dobrou zprávu: HZL lze totiž navíc prodat i před termínem splatnosti. Nebývá to sice obzvlášť výhodné, navíc je problematická likvidita, ale tyto HZL (ISIN CZ0002000276) budou obchodovány na volném trhu BCPP. Kapitálový výnos, jehož dosáhnete prodejem hypotečních zástavních listů, je rovněž při splnění časového testu šesti měsíců osvobozen od daně.

Jsou podle vás HZL zajímavou investiční příležitostí? A co vy, investovali byste do nich? Připojte svůj názor či zkušenost!

Zajímavé informace ze světa investic najdete v naší Univerzitě.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 8. 2003 11:45, Jan Kolda von Žampach

Já osobně si myslím, že od České spořitelny skutečně nelze očekávat žádný zázrak, ani u HZL, ba naopak : rizika Vámi tak pěkně vyjmenovaná právě přítomnost České spořitelny násobí ! Není se co divit. Vždyť Česká spořitelna ten humus zde přece při posledních parlamentních volbách politicky, desítkami miliónů Kč, sponzorovala. Tento stav jí totiž dlouhodobě vyhovuje a umožňuje tak případně vyvinit se ze slibů a závazků vůči svým klientům. Třeba tak, jak to Česká spořitelna dnes trefně předvádí svým kličkováním u sporožirových účtů vysokoškolských studentů. Závěr : HZL od České spořitelny se raději vyhnout !

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2003 9:41, TGP

Milý Ericu, ne vždy "běžní uživatelé" připojují své komentáře do názorů, ale již několikrát se nám stalo, že právě Váš názor citoval některý z uživatelů v emailových dotazech, které dostáváme. Takže někdo občas volajícího na poušti slyší :-)

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lesk a bída hypotečních zástavních listů

17. 12. 2002 | Dušan Hradil

Lesk a bída hypotečních zástavních listů

Poměrně bezpečná investice, stabilní úrokové platby, možnost předčasného prodeje a osvobození od daně. Že by ideální investice? To sice ne, za zmínku však stojí. Hypoteční zástavní... celý článek

Bezpečné nadprůměrné zhodnocení

15. 12. 2000 | Tomáš Skřivánek

Bezpečné nadprůměrné zhodnocení

Výjimečné postavení mezi vkladovými produkty mají hypoteční zástavní listy. Ač vynášejí až třikrát více než termínované vklady, jsou stejně bezpečné.

Partners Financial Services