Fondy: podílníci dluhopisových fondů vidí rudě

Fondy: podílníci dluhopisových fondů vidí rudě
Ztráty dluhopisových fondů minulý týden podílníky rozhodně nepotěšily a radovat se nemohou ani investiční společnosti, které přišly téměř o miliardu korun.

Zatímco červená čísla u akciových fondů byla za uplynulé dva roky pravidlem, ztráty u konzervativních kategorií fondů nikoho nepotěší (nemluvě o tom, že tyto fondy se prodávají s dovětkem o tom, že sice vynášejí málo, ale jistě). Zatímco u fondů peněžního trhu jde o ztrátu pouhé jedné setiny, dluhopisy minulý týden ztratily 0,1 procenta (a ztrátu 0,6 procenta vykazují také ve tříměsíčním horizontu). Do kategorie dluhopisových patří sedm z deseti nejztrátovějších fondů minulého týdne v čele se Sporobondem (profil, názory), ČP Invest fondem státních dluhopisů (profil, názory, koupit) a IKS Dluhopisovým (profil, názory).

Tabulce fondů s nejvyšší týdenní výkonností dominují fondy akciové, které v průměru přinesly 2,1 procenta. Nejlépe se minulý týden dařilo manažerům dynamických fondů v ISČS (profil, názory) a v IKS (profil, názory), jejichž fondy obsadily prvních pět příček v top ten nejvýnosnějších fondů. Přes čtyři procenta získal ISČS Eurotrend (profil, názory), přes tři procenta podílníkům připsaly IKS fond fondů (profil, názory) a IKS fond světových indexů (profil, názory).

V půlročním horizontu si akciové fondy připsaly již přes 14 procent, ale na masivnější příliv majetku to zatím nestačí. Sofistikovanější investoři nakupují spíše akciové fondy zahraničních správců (kteří podle nedávno zveřejněných výsledků rostou rychleji než správci čeští) a banky stále nabízejí v podstatě jen peněžní trh a dluhopisy. Jak je vidět na statistice čistých prodejů, nejvíce peněz i přes špatnou výkonnost a ještě horší vyhlídky stále přitahují dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Akciové fondy minulý týden přilákaly necelých 18 milionů a fondy fondů milionů sedm.

Z retailových fondů nejvíce peněz - přes 73 milionů - přilákal Sporobond (profil, názory), následovaný fondem IKS Peněžní trh (profil, názory), KBC Multi Cash CZK (profil, názory), ČSOB Světovým click+ 3, Trendbondem (profil, názory), KBC Multi Cash CZK Medium (profil, názory) a Sporoinvestem (profil, názory). Další fondy přitáhly již jen jednotky milionů, za zmínku z první desítky stojí především ŽB-akciový (profil, názory), který se v této tabulce příliš často neobjevuje.

Bezkonkurenčně nejvíce peněz minulý týden odteklo ze dvou postkupónových fondů ČP Investu (profil, názory): Českého (profil, názory) s mínus 427 miliony a Moravskoslezského (profil, názory) s mínus 202 miliony. O patnáct milionů je chudší 1.IN Restituční fond (profil, názory), o třináct milionů přišel ŽB-obligační (profil, názory) a o šest milionů ŽB-Sporokonto (profil, názory). Alespoň u ŽB-Trustu (profil, názory) se tak zdá, že podílníci začínají své peníze částečně přesouvat do dynamických fondů, uvidíme ale, jak táhnoucí se fúze ŽB Trustu a Pioneeru (profil, názory) ovlivní výši prodejů přes externí distribuční sítě. Nedávno sice obě společnosti ohlásily schválení fúze představenstvy mateřských firem, stále ještě ale chybí některá schválení dozorových úřadů, nemluvě o mnoha dalších nejasnostech. Dnes je fúze zpožděna již o půl roku a veřejnosti zatím ani nebyla představena nová jména fondů po sloučení. Tisková zpráva také opatrně praví, že manažerským řízením procesu fúze byl pověřen Roman Pospíšil, ředitel Pioneeru. I když se předpokládá, že se stane ředitelem nové investiční společnosti, v současné fázi příprav je neobvyklé, že to ještě nebylo řečeno nahlas. Připomeňte si, co jsme o fúzi Pioneeru a ŽB-Trustu psali před rokem!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Víte, jak se budou vyvíjet akciové trhy? Staňte se Vizionářem 2003!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jakou šanci na výdělek mají podle vás do konce roku dluhopisové fondy? Má cenu v nich v ročním horizontu držet peníze? Nebo by bylo lepší vsadit na akcie? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čeští investoři nejsou příliš odvážní

15. 8. 2003 | Petr Fejtek

Čeští investoři nejsou příliš odvážní

Před několika dny byly představeny výsledky investování v České republice za první pololetí tohoto roku. A přinesly několik překvapení.

Cizí fondy útočí

11. 8. 2003 | Petr Fejtek

Cizí fondy útočí

Kdo nevěří, ať tam běží: v uplynulém týdnu přišlo z tuzemských fondů nejvíc peněz do akciových! Z celkových 152 miliard korun ve fondech je to však jen kapka v moři.

Fondy: okurek je dost

28. 7. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: okurek je dost

Okurky jezdíme kupovat do Polska za 7 korun kilo, na dovolenou do arabských zemí za 7 tisíc korun! No, nekupte to? A pak se nedivte, že do fondů žádné nové investice nepřicházejí... celý článek

I fondy na dovolenou

21. 7. 2003 | Petr Fejtek

I fondy na dovolenou

Prázdniny již zuří plnou silou a tak si své volno vybírají i fondy. Obchody klesají a trendy pokračují – setrvačnost válcuje analýzy, prognózy i fakta. Totéž platí pro obchody uplynulého... celý článek

Partners Financial Services