Teorie efektivních trhů

Jednou z řady teorií popisujících chování kurzů cenných papírů, zejména akcií, je teorie efektivních trhů, kterou poprvé formuloval v roce 1970 profesor Eugene Fama. Podle této teorie kurzy cenných papírů prakticky okamžitě a správně absorbují veškeré dostupné a relevantní informace a očekávaní, takže tyto cenné papíry jsou v každém okamžiku trhem správně ohodnoceny. Díky tomu nelze soustavně nacházet podhodnocené nebo nadhodnocené cenné papíry a už vůbec ne překonávat průměrný výnos trhu. Jelikož informace přicházejí náhodně, nelze zvýšit výnosy studiem historických údajů, ani fundamentální či technickou analýzou, neboť minulé údaje nemají žádný vliv na budoucnost. Pokud investor dosahuje nadprůměrných výnosů, není to na základě jeho schopností, ale na základě náhody. Současně neexistuje způsob, jak dojít k závěru, zda je akcie podhodnocena nebo nadhodnocena.

Existují tři verze této teorie: Slabá verze říká, že akciové kurzy v sobě obsahují všechny historické údaje, takže z těchto minulých údajů nelze předvídat budoucí vývoj. Technická analýza a studování grafů tak postrádají smysl. Středně-silná verze tvrdí, že akciové kurzy obsahují nejen historické, ale i veškeré současné veřejně dostupné údaje, takže budoucí vývoj nelze předvídat nejen na základě technické, ale ani na základě fundamentální analýzy (analýzy současné a odhadu budoucí situace). Silná verze potom tvrdí, že aktuální kurzy obsahují nejen veškeré historické údaje a aktuální veřejné informace, ale i veškeré současné neveřejné ("insider") informace. Smysl postrádá jakákoliv analýza a neveřejné informace.

Efektivní trh je pak popisován jako trh, kde se setkává velké množství racionálně uvažujících investorů, jejichž cílem je maximalizace výnosu, kdy se každý z investorů snaží předpovědět budoucí kurzy jednotlivých cenných papírů a kde veškeré relevantní informace jsou prakticky bezplatně dostupné všem účastníkům trhu. Na efektivním trhu vede konkurence mezi jednotlivými investory k situaci, kdy v každý moment aktuální kurzy akcií odrážejí veškeré informace o minulých i očekávaných událostech. V každém momentě tak bude aktuální tržní cena nejlepším odhadem vnitřní hodnoty akcie.

Odpůrci teorie efektivních trhů tvrdí, že investoři zakládají svá investiční rozhodnutí na svých zkušenostech, současném stavu poznání a minulých událostech, takže kurz cenných papírů neodráží jenom všechny dostupné informace, ale i subjektivní faktory. Odpůrci dále poukazují na to, že v období nejistoty mají účastníci trhu tendenci přizpůsobovat své chování většině a že finanční trhy jsou propojeny do té míry, že se vzájemně ovlivňují.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services