Nemovitosti

Tak jako každá investice mají i nemovitosti svá pro a proti. Jejich hlavní výhodou je stabilnější výnosnost než například u akcií, nevýhodou potom nižší likvidita, kdy prodej nemovitosti může trvat často i několik měsíců, a dále vysoká pořizovací cena.

Jako první investiční příležitost v oblasti nemovitostí lze uvést byt. V oblastech s dobrou situací na trhu práce (zejména ve městech) může dobře vybraný byt přinášet pravidelný příjem a navíc ještě růst v ceně. Nejvhodnější pro investování jsou menší byty do velikosti 2+1. Poptávka po nich je obecně vysoká a pokud nemá byt nějakou nevýhodu (je daleko od veřejné dopravy, vyžaduje rozsáhlé úpravy, nájem je příliš vysoký), je možné jej prodat či pronajmout během několika dní či týdnů. Horší je situace v případě rodinných domů, jejichž pronajmutí může trvat i půl roku.

Pokud disponujete vyššími částkami, můžete investovat nejen do jednotlivých bytů, ale rovnou do celého domu. Můžete-li navíc své peníze postrádat po dlouhou dobu, kupte dům, kde je část bytů pronajímána za regulované nájemné. Dříve nebo později totiž bude stát muset tuto deformaci řešit a právě v tuto chvíli se vaše investice zhodnotí. Díky regulaci nájemného je dnes také cena takových nemovitostí nižší, neboť i současná výnosnost dosahuje nízkých úrovní. Jako vlastník domu si rovněž můžete vybrat, co zde budete provozovat, zda byty či kanceláře. U kanceláří se můžete dostat na tenký led - ceny za prostory v rekonstruovaných činžovních domech již delší dobu klesají a v řadě lokalit dochází k opětovné přestavbě kanceláří na byty. Podstatně zajímavější jsou moderní kancelářské budovy, tam však jde o desítky až stovky milionů korun. Investovat do takových kanceláří si proto asi většina investorů dovolit nemůže, ale může například využít zahraničních nemovitostních fondů, které jsou u nás vlastníky řady nejen kancelářských budov.

Pokud jde o investice do pozemků, v poslední době se stalo hitem nabízet stavební parcely jako investici. Argumentem pro je skutečnost, že v minulosti vykazovaly pozemky každoroční zhodnocení v řádu desítek procent. Pozemek ale většinou nelze pronajmout, a tak je možná lepší koupit nemovitost, z které lze realizovat pravidelný příjem a cena bude růst také, byť pomaleji. Zajímavější může být nákup pozemků, které se stavebními teprve stanou. Jde však o dosti komplikovaný proces, který není možné doporučit "začátečníkům". Ti, kteří jej ale zvládnou, mohou realizovat výnosy v řádu stovek procent za několik let.

Tak jako ostatní činnosti přinášející nějaký příjem, i výnosy z pronájmu a prodeje nemovitostí jsou zdaňovány. Příjmy z nájmu jsou u fyzických osob zdaňovány jako samostatný základ daně, proti kterému můžete uplatnit jen náklady přímo se nemovitosti týkající a odpisy. Tento základ daně se poté sečte s ostatními příjmy a zdaní sazbou podle velikosti vašeho příjmu. Daní se také příjem dosažený prodejem nemovitosti za vyšší než pořizovací cenu. Pokud jste v ní bydleli, jste od této daně osvobozeni po dvou letech od koupě, jinak si na nezdaněný prodej musíte počkat pět let. Kromě příjmů z nemovitosti podléhá dani i její nabytí. Při převodu totiž zaplatíte tříprocentní daň z převodu nemovitostí, kterou platí prodávající. A aby tomu nebylo dost, žádá si stát ještě každoročně daň z nemovitosti bez ohledu na to, k jakému účelu ji používáte. Tato daň se vypočte z rozlohy pozemků, budov a řady dalších parametrů. Její výše je zatím nízká a pohybuje se spíše v řádu stokorun až tisícikorun. Pokud by ale začala být vypočítávána podle tržní hodnoty nemovitosti, mohlo by jít zvláště ve velkých městech o podstatně vyšší částky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services