Příchod Velkého medvěda (1996-2002) – (část 2)

Zatímco se investoři v telekomunikačním sektoru vzpamatovávali z dražeb UMTS, zaměstnávaly jejich kolegy na "Novém trhu" zcela jiné problémy.

Diskutovalo se především o tom, kam se až indexy Nemax propadnou a který podnik z "Nového trhu" jako první skončí v platební neschopnosti. Rostoucí nejistota napínala nervy investorů jako provazy a kurzy akcií pokračovaly ve volném pádu. 14. září 2000 přistál index "Nemax All Shares" na hodnotě 5490,89 bodů, což reprezentovalo pokles přes 35 % proti maximu z 10. března téhož roku.

Příštího dne, 15. září 2000, došlo k nepříjemné, avšak již delší dobu očekávané události – k prvnímu krachu na "Novém trhu". I když byla společnost Gigabel favoritem všech německých "listin smrti", přesto každý investor doufal, že k nejhoršímu nakonec nedojde. Za insolvencí této společnosti stála jednoznačně neschopnost jejího vedení. Ovšem již při burzovní premiéře (11. srpna 1999) nebyly hvězdy tomuto podniku příliš nakloněny a během prvního obchodního dne poklesly jeho akcie z 38 na 33 Euro. Přesto však získala společnost, založená populárním zpěvákem Danielem Davidem, při svém vstupu na burzu asi 43 miliónů Euro. Sérií propagačních vystoupení a velkolepých show se David pokoušel nalákat další investory. Předmětem činnosti Gigabelu byl servis v oblasti telekomunikačních služeb, internetu a obchod s telekomunikačním hardwarem a softwarem. Již po třech měsících od vstupu na kapitálový trh musela společnost korigovat svůj výhled hospodaření. Místo původně předpokládané roční ztráty 6,7 miliónů marek, byla nyní očekávána ztráta 18 miliónů DM a dosavadní tržby se blížily nule. Všeobecná technologická euforie přesto vyhnala kurz jejích akcií vysoko nad 100 Euro a tržní kapitalizace firmy vzrostla až na 600 miliónů Euro. Pak se však společnost Gigabel stala "vítězem" většiny "listin smrti", kurz jejích akcií zkolaboval na 3 Euro a zanedlouho, 11. listopadu 2000, skončila v platební neschopnosti.

Pád prvního podniku z "Nového trhu" stlačil index "Nemax All Shares" v polovině října ke 4000 bodů. Index se tak proti svému březnovému maximu propadl o více než 50 %. Klasický DAX byl zatím odolnější, přesto ztrácel v té době již téměř 20 % proti svému absolutnímu rekordu. Velké ztráty přivedly mnoho expertů k názoru, že je pokles již u konce a tak investoři v toužebné naději očekávali návrat růstového trendu. Již v půli června komentoval jistý renomovaný analytik investiční společnosti "WestLB" zveřejňované "listiny smrti" takto: "Je již dlouho známo, že některé firmy mají velké problémy. Ale všechny ty negativní zprávy již současná cenová hladina zohledňuje a brzy nás čeká opět cesta vzhůru." Jenže trendy mívají většinou velkou setrvačnost a špatným zprávám také zdaleka neodzvonilo. K obavám z dalších internetových krachů se připojily nesčetné články, poukazující na stále silně nadhodnocené akcie a varující před blížící se recesí v USA. Když 3. listopadu 2000 postihla platební neschopnost druhý podnik z "Nového trhu", akciový sešup do údolí pokračoval.

Vývoj indexu Nemax-All-Shares od 1. 1. 2000 - 20. 12. 2002

Krátce předtím šokovaly burzu jiné zprávy. "Obří burzovní podvod!", hlásaly novinové titulky ze dne 31. října 2000. Prokuratura nařídila prohledat kanceláře burzovního experta Bernda Förtsche. Förtsch, uctívaný to burzovní guru, vydával časopis "Der Aktionär" a byl poradcem několika akciových fondů. Policie zadržela zástupce šéfredaktora tohoto investičního časopisu a jeho komplice. Oba muži byli obviněni, že prováděli insider obchody (insider trading) a manipulovali s akciovými kurzy. Vyšetřování brzy prokázalo jejich vinu a oba se vzápětí přiznali. Vyšetřován byl i Bernd Förtsch, ale zde se podezření nepotvrdilo. Oč tu vlastně šlo? Vše bylo založeno na věhlasu Bernda Förtsche. Oba podvodníci si sehnali spřátelené investory, kterým slíbili vysoké a jisté zisky. Jakmile tito investoři potichu nakoupili akcie, které v médiích doporučoval burzovní guru Förtsch, spustili naši kumpáni v tisku a v televizi barnumskou reklamu na tyto akcie a vyhnali jejich kurzy vzhůru. Než pak jejich ceny opět spadly, tato investorská skupina výhodně akcie prodala a polovinu dosaženého zisku předala oběma manipulátorům. Tento skandální případ rozvířil dosud poklidnou burzovní hladinu. Vzápětí se vyrojily další a další případy manipulací s akciovými kurzy, do kterých byli zapleteni známí burzovní experti (např. Egbert Prior nebo Kurt Ochner). Je ovšem pochopitelné, že tyto skandály ještě více oslabovaly důvěru investorů a přispívaly k dalším akciovým propadům.

Cesta do údolí však stále nekončila. Další šok se dostavil počátkem prosince, když tehdejší vlajková loď "Nového trhu", společnost EM.TV, nepříjemně překvapila investory. Očekávaný zisk před zdaněním a úroky (EBIT - Earnings Before Interes and Taxes) za rok 2000, byl korigován z 525 miliónů DM na pouhých 50 miliónů DM. Ponurá nálada se usadila na trhu a po kolapsech "kandidátů smrti" postihly výprodeje i bývalé technologické hvězdy jako např. EM.TV, Mobilcom, Intershop, ComRoad, Met@box, Phenomedia nebo Prodacta. Akciový index „Nemax All Shares“ podlehl řadě negativních zpráv a na konci roku uzavíral na 2743 bodech, což byl propad o 68 % pod březnový vrchol. Naproti tomu standardní index DAX se držel daleko lépe a jeho 6433 bodů, na kterých se rozloučil s rokem 2000, bylo "jen" 20 % pod rekordní úrovní ze 7. března 2000.

Na Silvestra se investoři loučili s hektickým rokem 2000, který zpočátku potměšile sliboval modré z nebe, aby vzápětí oprášil prastarou pravdu, že nikomu nerostou stromy až do nebe a přivedl po letech na trůn opět Jeho královské Veličenstvo – Velkého medvěda. Velice rádi se loučili investoři s proklatým rokem, na který chtěli rychle zapomenout, a s důvěrou hleděli do roku dalšího. Na "Novém trhu" hrozily sice další insolvence, přesto analytici i investoři skálopevně věřili, že všechno to negativní, co by snad ještě proboha mohlo přijít, již trh dávno započítal do pokleslých akciových kurzů. Akcioví mágové a zasvěcenci, kteří ještě nedávno "neomylně" četli z knihy budoucnosti, ztratili glanc a drželi se ve svých předpovědích raději zpátky. Přesto však převládalo mínění, že to nejhorší již máme za sebou a zítřek bude opět radostný a světlý. Pouze starosti o americkou konjunkturu a přetrvávající varování ohledně firemních zisků, varovaly investory před velkými nadějemi. I když mnoho kandidátů na IPO již raději na burzu nevstoupilo, zaznamenal "Nový trh" v roce 2000 přírůstek dalších 133 společností. Při bližším pohledu se nyní jednalo o podniky vyšší kvality, než byly ty, co přicházely v euforickém roce 1999. Také šéf americké centrální banky Alan Greenspan naznačil možnost snižování úrokových sazeb, což by mělo opět oživit hospodářskou konjunkturu. Rovněž americký index Dow Jones a německý DAX 30 prokázaly v posledním čtvrtletí zlepšenou kondici. A tak, když 2. ledna 2001 začal nový burzovní rok, byli téměř všichni připraveni na zotavení akciových trhů a následný vzestup jejich klíčových indexů. Nakonec však dopadlo všechno jinak.

První obchodní den roku 2001 oznámil Intershop, významná softwarová společnost "Nového trhu", velký pokles očekávaných tržeb a zisků za čtvrtý kvartál roku 2000. Jako důvod byl uváděn všeobecný pokles investic v sektoru informačních technologií a zejména razantní pokles prodejů v USA a Asii. Akciový trh rovněž zasáhla zpráva, že internetový obchodník LetsBuylt.com balancuje na hraně platební neschopnosti. Tyto Jobovy zvěsti zasadily "Novému trhu" další těžkou ránu a index "Nemax All Shares" se první obchodní den "nadějného" roku 2001 zřítil o 8,2 %. Následující dva dny se ztráty ještě prohloubily, takže "Nemax All Shares" přišel za první tři dny obchodování o dalších 20 %.

Trhy byly nadále velice volatilní a citlivé na jakékoliv negativní zprávy, na které reagovaly dalšími hlubokými propady. Naděje investorů na lepší rok 2001 vzaly rychle za své. Mnoho podniků nasadilo bolestivou ozdravnou kůru a pokusilo se zachránit razantním snižováním nákladů. Všeobecně padající kurzy na "Novém trhu" stahovaly do hlubin i prosperující společnosti. Z trhu se vytrácela důvěra a naopak se rozmáhalo spekulativní ovlivňování akciových kurzů. Zatímco mnoho solidních podniků otevřeně zvažovalo, že "Nový trh" raději opustí, hledala Deutsche Börse způsob jak omezit skandály a kurzové manipulace na tomto tržním segmentu.

Krátce poté zasáhl Alan Greenspan a postaral se o dlouho očekávané akciové oživení. Během několika dní snížila americká centrální banka (FED) ve dvou krocích diskontní sazbu na 5,5 %. To byl signál na který trhy dlouho čekaly. Americký Nasdaq a oba německé indexy vyrazily vzhůru. Plamínek naděje však pohasl dříve než se pořádně rozhořel. Ještě koncem ledna přišla další varování z podnikové sféry, opět převážil strach z oslabující ekonomiky a Jeho medvědí Veličenstvo pevněji uchopilo žezlo. V následujících měsících se na trhu střídala apatie se záchvěvy optimismu. V dubnu 2001 byla uveřejněna zpráva, že dříve uctívaný burzovní "guru", manažer podílových fondů Kurt Ochner, musel opustit investiční společnost Julius Bär. Oficiálním důvodem Ochnerova odchodu bylo rozdílné strategické pojetí obchodní činnosti. Skutečnými důvody však byly jeho "příliš intenzivní kontakty" se šéfy společností, které tvořily portfolia Ochnerových fondů a jeho agresivní a značně ztrátové investice na "Novém trhu".

V červenci 2001, poté co se opět zvýšil počet insolventních podniků, představila Deutsche Börse svůj koncept k záchraně a ozdravení "Nového trhu". Byly stanoveny podmínky, které musely splnit všechny podniky kótované na "Novém trhu". Společnost se nesměla dostat do konkurzního řízení, musela mít průměrný burzovní kurz minimálně jedno Euro a tržní kapitalizaci aspoň 20 miliónů Euro. Pokud by tato kritéria společnost po určitou dobu nesplňovala, mohla být z "Nového trhu" vyřazena. Ačkoliv většina investorů nová nařízení přivítala, zvedla se proti této jednostranné změně pravidel bouře protestů a žalob postižených společností. Několik měsíců trvající právní spory nakonec Deutsche Börse prohrála a nepodařilo se jí tak razantněji vyčistit "Nový trh". Dál zůstávaly na burze podivné subjekty, dál zde docházelo k různým skandálům a další podniky se řítily do platební neschopnosti. Akcie opět klesaly a nikdo přesně nevěděl, kolik miliard z celkové tržní kapitalizace v té době již Velký medvěd spolykal.

V létě se zcela vytratil jakýkoliv zájem o IPO na "Novém trhu". 24. července vstoupila na tento segment poslední společnost. Jak vidíme z následující tabulky, přivítal "Nový trh" za celý rok 2001 pouze 12 nováčků, zato jej však 25 emisí opustilo.

Statistika emisí na německém "Novém trhu"

Rok Vstup na trh Z toho IPO Odchod z trhu Celkem na trhu
1997 17 13 0 17
1998 46 42 0 63
1999 140 134 2 201
2000 138 1347 1 338
2001 12 11 25 326

Během letní okurkové sezóny pokračovalo hledání viníků nekonečných investičních hororů. Pozornost se soustředila na profesionalitu a etické chování analytiků. Tisk se předbíhal v uveřejňování článků jako: "Finanční profesionálové střílejí často vedle", "Mizerné výsledky amerických analytiků" nebo "K čemu vlastně jsou akcioví analytici?" Rýsovalo se stále zřetelněji, že v mnoha případech vycházela doporučení analytiků spíše z přání jejich zaměstnavatelů, než z objektivního hodnocení akciového trhu. A zájem investičních společností byl jasný – za každou cenu získat zákazníka a za žádnou cenu jej neztratit. Bylo tedy zapotřebí stále hlásat neutuchající optimizmus. Kolik jenom bývalo v době euforie doporučení k nákupu akcií a jak zřídka jsme vídali doporučení k jejich prodeji. Ještě v říjnu 2000 byly dvě třetiny akciových emisí z "Nového trhu" na "rozhodný nákup", zatímco na pouhých šest procent akcií shlíželi analytici nemilostivě. Dokonce ještě v létě roku 2001 nám analytici vnucovali přes 54 % všech růstových akcií. A dnes, když si již většina expertů myslí, že už hůře být nemůže, je nám většina akcií opět doporučována k nákupu. Ať už však bude další vývoj jakýkoliv, jisté zůstává, že když už taková akciová bublina jednou praskne, ztratí experti vždy značnou část svého renomé, což se stalo i nyní.

Nastupující recese, skandály v podnikové sféře, investiční vystřízlivění s následnou kocovinou, to vše tížilo světové burzy. Nikdo však tehdy netušil, že to všechno ještě ani zdaleka nekončí. Blížilo se totiž 11. září roku 2001, datum zdánlivě všední a nezajímavé, přesto však datum, které mělo zásadně změnit svět.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services